Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. október 26. 13:20 Élet, Pénz

64-szer zsebre tehetnék Magyarországot a világ szupergazdagjai

Egy átlagos dollármilliárdos 63 éves és 4,1 milliárd dolláros (1160 milliárd forint) vagyonnal rendelkezik a svájci UBS Bank és a PwC nemzetközi könyvvizsgáló által készített felmérés szerint. A tanulmány szerint jelentősen nőtt tavaly a számuk: év végén 2158-an tartoztak a dollárban számított milliárdosok klubjába, vagyis 179-cel többen, mint az azt megelőző évben. Az összvagyonuk 1400 milliárd dollárral nőtt, és ezzel elérte a 8900 milliárd dollárt. Ez a magyar bruttó hazai termék (GDP) 64-szerese.

Igaz, az ilyen jellegű statisztikákkal érdemes óvatosan bánni, mivel az adatok a nyilvánosan elérhető cégadatbázisokból, az UBS és a PwC saját adataiból és emellett nagyrészt becslésből származnak. Sok olyan milliárdos van, akiről nem is tudjuk, hogy gazdag. Elég csak a korrupt politikusokra gondolni.

 

Emellett az is sejthető, hogy az ismert szupergazdagoknak sem annyi pénzük van csak, mint amennyi kívülről látszik. A statisztika készítői is elismerték, hogy nem egyszerű pontosan feltérképezni a világ milliárdosait.

A tavalyi eredmények nagyrészt a tőzsdéknek köszönhetők. Mivel a milliárdosok vagyonának jelentős része céges részesedésekben van, ha felmegy a részvények ára, akkor automatikusan nő a tulajdonos vagyona. Az elmúlt 20 évben kilencszeresére nőtt a milliárdosok összvagyona, miután 1997-ben még csak ezermilliárd dollár volt ez az összeg. Igaz, a 2008-as pénzügyi válság megtizedelte az ő vagyonukat is.

A bővülés mellett a milliárdosok klubja folyamatosan cserélődik is, vannak kiesők. Tavaly arányaiban a kínaiak kerültek be a legtöbben, számuk 318-ről 373-ra emelkedett. Ez azért is figyelemre méltó eredmény, mert 2000-ben csupán egyetlen kínai szerepelt a dollármilliárdosok listáján.

Kínában (Hongkongot és Tajvant is beleértve) ma már több milliárdos él, mint Nyugat-Európában. Josef Stadler, az UBS egyik vezetője szerint a kínai milliárdosok számának növekedése a technológiai innovációnak és a termelékenység növekedésének köszönhető. Ez utóbbiakat egy ideje a kínai kormány is tudatosan ösztönzi.

A legfrissebb felmérés szerint ugyanakkor a legtöbb milliárdos még mindig Észak-Amerikában él. Itt a gazdagok még gazdagabbak: miközben Kínában az egy milliárdosra jutó átlagvagyon 3,1, addig Észak-Amerikában 5,1 milliárd dollár. A kínaiak, tajvaniak és hongkongiak alkotta triumvirátus ugyanakkor átlagosan fiatalabb.

 

Az ázsiai milliárdosok átlagosan 56 évesek, miközben amerikai és kanadai sorstársaik jó tíz évvel idősebbek. Kelet-Európában is viszonylag fiatalok az „újgazdagok”. A nők aránya térségünkben a legalacsonyabb, ami már csak azért is kirívó, mert 18 százalékkal Nyugat-Európában az egyik legnagyobb. Ez az ausztrál 23 százalékos női részarány után a második legmagasabb a világon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVigyázat, jönnek a kínaiakElképesztő, amit az ország fejlődött az utóbbi tíz évben. Üzleti úti beszámoló.

Élet Pénz Kelet-Európa Kína milliárdos pwc UBS Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.

Fontos

Jandó Zoltán
2018. november 17. 07:22 Pénz, Piac

Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá

Hiába estek a Mészáros-részvények, a felcsúti milliárdos nem lett szegényebb. Közel 120 milliárd forintra értékelték az állami megrendelésekkel kipárnázott építőipari cégeit, a Mészáros és Mészáros Kft-t és az R-Kordot.

Wiedemann Tamás
2018. november 16. 17:50 Állam, Piac

A gazdálkodók két százaléka használja a magyar termőföldek kétharmadát

Az Orbán-kormány sem csökkentette érdemben a nagybirtokok arányát. Közben két évtized alatt egymillió ember felhagyott a földműveléssel.

Rigó Anita
2018. november 16. 12:06 Világ

Az erdőtüzek felgyorsíthatják a klímaváltozást, miközben a klímaváltozás miatt több az erdőtűz

Kutatók aggódnak, hogy az erdőtüzekből származó szén-dioxid kibocsátás nem várt mértékben tovább gyorsíthatja a globális felmelegedést.