Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. október 26. 13:20 Élet, Pénz

64-szer zsebre tehetnék Magyarországot a világ szupergazdagjai

Egy átlagos dollármilliárdos 63 éves és 4,1 milliárd dolláros (1160 milliárd forint) vagyonnal rendelkezik a svájci UBS Bank és a PwC nemzetközi könyvvizsgáló által készített felmérés szerint. A tanulmány szerint jelentősen nőtt tavaly a számuk: év végén 2158-an tartoztak a dollárban számított milliárdosok klubjába, vagyis 179-cel többen, mint az azt megelőző évben. Az összvagyonuk 1400 milliárd dollárral nőtt, és ezzel elérte a 8900 milliárd dollárt. Ez a magyar bruttó hazai termék (GDP) 64-szerese.

Igaz, az ilyen jellegű statisztikákkal érdemes óvatosan bánni, mivel az adatok a nyilvánosan elérhető cégadatbázisokból, az UBS és a PwC saját adataiból és emellett nagyrészt becslésből származnak. Sok olyan milliárdos van, akiről nem is tudjuk, hogy gazdag. Elég csak a korrupt politikusokra gondolni.

 

Emellett az is sejthető, hogy az ismert szupergazdagoknak sem annyi pénzük van csak, mint amennyi kívülről látszik. A statisztika készítői is elismerték, hogy nem egyszerű pontosan feltérképezni a világ milliárdosait.

A tavalyi eredmények nagyrészt a tőzsdéknek köszönhetők. Mivel a milliárdosok vagyonának jelentős része céges részesedésekben van, ha felmegy a részvények ára, akkor automatikusan nő a tulajdonos vagyona. Az elmúlt 20 évben kilencszeresére nőtt a milliárdosok összvagyona, miután 1997-ben még csak ezermilliárd dollár volt ez az összeg. Igaz, a 2008-as pénzügyi válság megtizedelte az ő vagyonukat is.

A bővülés mellett a milliárdosok klubja folyamatosan cserélődik is, vannak kiesők. Tavaly arányaiban a kínaiak kerültek be a legtöbben, számuk 318-ről 373-ra emelkedett. Ez azért is figyelemre méltó eredmény, mert 2000-ben csupán egyetlen kínai szerepelt a dollármilliárdosok listáján.

Kínában (Hongkongot és Tajvant is beleértve) ma már több milliárdos él, mint Nyugat-Európában. Josef Stadler, az UBS egyik vezetője szerint a kínai milliárdosok számának növekedése a technológiai innovációnak és a termelékenység növekedésének köszönhető. Ez utóbbiakat egy ideje a kínai kormány is tudatosan ösztönzi.

A legfrissebb felmérés szerint ugyanakkor a legtöbb milliárdos még mindig Észak-Amerikában él. Itt a gazdagok még gazdagabbak: miközben Kínában az egy milliárdosra jutó átlagvagyon 3,1, addig Észak-Amerikában 5,1 milliárd dollár. A kínaiak, tajvaniak és hongkongiak alkotta triumvirátus ugyanakkor átlagosan fiatalabb.

 

Az ázsiai milliárdosok átlagosan 56 évesek, miközben amerikai és kanadai sorstársaik jó tíz évvel idősebbek. Kelet-Európában is viszonylag fiatalok az „újgazdagok”. A nők aránya térségünkben a legalacsonyabb, ami már csak azért is kirívó, mert 18 százalékkal Nyugat-Európában az egyik legnagyobb. Ez az ausztrál 23 százalékos női részarány után a második legmagasabb a világon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVigyázat, jönnek a kínaiakElképesztő, amit az ország fejlődött az utóbbi tíz évben. Üzleti úti beszámoló.

Élet Pénz Kelet-Európa Kína milliárdos pwc UBS Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2019. június 24. 16:54 Élet, Vállalat

Az élelmiszerbolti csomagolások fele nehezen vagy egyáltalán nem újrahasznosítható

Egy brit vizsgálatban a saját márkás termékeket nézték, és az eredmény a boltláncok felelősségét is felveti.

Torontáli Zoltán
2019. június 23. 12:52 Élet, Világ

Minél több pénz van egy elhagyott pénztárcában, annál inkább visszaadják a megtalálók

A svájciak a legbecsületesebb visszaadók, de a trend globálisan is egyforma, és nagyon egyszerű magyarázata van.

Váczi István
2019. június 22. 07:31 Élet

Gaztengerben rozsdásodva ér véget a kínai buszok magyarországi karrierje

Egy évtizeden keresztül százezreket szállítottak, tavalyi kivonásuk óta egy Fejér megyei telepen várják további sorsukat a King Longok.

Fontos

Váczi István
2019. június 23. 16:46 Közélet

Egy lesorosozott civilszervezet ellenőrzi Mészáros Lőrinc közpénzes munkáját

Egy uniós program keretében, a kormány áldásával az általa évek óta támadott Transparency International ellenőriz egy projektet, ahol Mészáros egyik cége dolgozik.

Avatar
2019. június 23. 07:48 Közélet, Tech

Zuckerberg király saját dénárt akar verni, és ennek sokan nem örülnek

A pénzügyi adatainkat összefésülik a médiafogyasztási szokásainkkal, az okoseszközök és szenzorok által biztosított adatokkal, és az egészet egybecsomagolva eladhatják bárkinek.

Kasnyik Márton Hajdu Miklós
2019. június 21. 06:43 Adat

Kettészakadt a budapesti panelmezőny, már nem a Pók utca a legdrágább lakótelep

Új adatbázist építettünk, hogy eldöntsük az örök kérdést: melyik a legdrágább és melyik a legolcsóbb panel lakótelep? Az utóbbi évek eszeveszett áremelkedése nem ugyanúgy érintette a paneleket.