Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. október 26. 13:20 Élet, Pénz

64-szer zsebre tehetnék Magyarországot a világ szupergazdagjai

Egy átlagos dollármilliárdos 63 éves és 4,1 milliárd dolláros (1160 milliárd forint) vagyonnal rendelkezik a svájci UBS Bank és a PwC nemzetközi könyvvizsgáló által készített felmérés szerint. A tanulmány szerint jelentősen nőtt tavaly a számuk: év végén 2158-an tartoztak a dollárban számított milliárdosok klubjába, vagyis 179-cel többen, mint az azt megelőző évben. Az összvagyonuk 1400 milliárd dollárral nőtt, és ezzel elérte a 8900 milliárd dollárt. Ez a magyar bruttó hazai termék (GDP) 64-szerese.

Igaz, az ilyen jellegű statisztikákkal érdemes óvatosan bánni, mivel az adatok a nyilvánosan elérhető cégadatbázisokból, az UBS és a PwC saját adataiból és emellett nagyrészt becslésből származnak. Sok olyan milliárdos van, akiről nem is tudjuk, hogy gazdag. Elég csak a korrupt politikusokra gondolni.

 

Emellett az is sejthető, hogy az ismert szupergazdagoknak sem annyi pénzük van csak, mint amennyi kívülről látszik. A statisztika készítői is elismerték, hogy nem egyszerű pontosan feltérképezni a világ milliárdosait.

A tavalyi eredmények nagyrészt a tőzsdéknek köszönhetők. Mivel a milliárdosok vagyonának jelentős része céges részesedésekben van, ha felmegy a részvények ára, akkor automatikusan nő a tulajdonos vagyona. Az elmúlt 20 évben kilencszeresére nőtt a milliárdosok összvagyona, miután 1997-ben még csak ezermilliárd dollár volt ez az összeg. Igaz, a 2008-as pénzügyi válság megtizedelte az ő vagyonukat is.

A bővülés mellett a milliárdosok klubja folyamatosan cserélődik is, vannak kiesők. Tavaly arányaiban a kínaiak kerültek be a legtöbben, számuk 318-ről 373-ra emelkedett. Ez azért is figyelemre méltó eredmény, mert 2000-ben csupán egyetlen kínai szerepelt a dollármilliárdosok listáján.

Kínában (Hongkongot és Tajvant is beleértve) ma már több milliárdos él, mint Nyugat-Európában. Josef Stadler, az UBS egyik vezetője szerint a kínai milliárdosok számának növekedése a technológiai innovációnak és a termelékenység növekedésének köszönhető. Ez utóbbiakat egy ideje a kínai kormány is tudatosan ösztönzi.

A legfrissebb felmérés szerint ugyanakkor a legtöbb milliárdos még mindig Észak-Amerikában él. Itt a gazdagok még gazdagabbak: miközben Kínában az egy milliárdosra jutó átlagvagyon 3,1, addig Észak-Amerikában 5,1 milliárd dollár. A kínaiak, tajvaniak és hongkongiak alkotta triumvirátus ugyanakkor átlagosan fiatalabb.

 

Az ázsiai milliárdosok átlagosan 56 évesek, miközben amerikai és kanadai sorstársaik jó tíz évvel idősebbek. Kelet-Európában is viszonylag fiatalok az „újgazdagok”. A nők aránya térségünkben a legalacsonyabb, ami már csak azért is kirívó, mert 18 százalékkal Nyugat-Európában az egyik legnagyobb. Ez az ausztrál 23 százalékos női részarány után a második legmagasabb a világon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVigyázat, jönnek a kínaiakElképesztő, amit az ország fejlődött az utóbbi tíz évben. Üzleti úti beszámoló.

Élet Pénz Kelet-Európa Kína milliárdos pwc UBS Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2019. október 18. 13:21 Élet, Közélet

Elsőként Hódmezővásárhelyen lesz ingyenes a tömegközlekedés Magyarországon

Márki-Zay Péter egy Facebook-komment hatására tenné ingyenessé a szinte mindig üres buszok használatát, mivel a jegybevételek a költségek tizedét sem érik el.

Stubnya Bence
2019. október 16. 16:02 Élet

A féreghajtó gyógyszer hatása? 20 százalékkal magasabb fizetés

Többek között ezért az eredményért is kapott Nobel-díjat három kutató, akik terepen, kísérletekkel próbáltak meg rájönni a szegénység valódi okaira.

Váczi István
2019. október 13. 12:39 Élet

A legtöbbet és legkevesebbet keresőket ugyanúgy fenyegeti a kiégés

Az ételfutárok azért güriznek túl sokat, hogy megéljenek, a multiknál dolgozó vezetők azért, hogy helyt álljanak a nemzetközi versenyben.

Fontos

Avatar
2019. október 19. 15:02 Tech

A kínaiak megvették a játékvilágot, és egyre jobban éreztetik hatalmukat

Kína csápjai most már a World of Warcraft Azerothjáig vagy a League of Legends Runeterra nevű világáig is elérnek.

Jandó Zoltán
2019. október 19. 07:29 Közélet

Verseny nélkül kaphatnak nagy munkákat Paks II telkén Mészáros Lőrinc cégei

Mészáros Lőrinc megszerzett egy céget, ami megnyert egy négy nappal később kiírt paksi közbeszerzést, majd még egyet, most pedig jöhet a harmadik és negyedik is.

Torontáli Zoltán
2019. október 18. 06:59 Világ

Egyetlen ábrából kiderült, mennyire egymásra van utalva Nyugat- és Kelet-Európa

Félmillió keleti kamionsofőr jár rendszeresen dolgozni arra a területre, ahol az áruk döntő többségét fuvarozni kell, őket szeretnék lenyelni a nyugat-európai munkaadók.