Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. október 26. 13:20 Élet, Pénz

64-szer zsebre tehetnék Magyarországot a világ szupergazdagjai

Egy átlagos dollármilliárdos 63 éves és 4,1 milliárd dolláros (1160 milliárd forint) vagyonnal rendelkezik a svájci UBS Bank és a PwC nemzetközi könyvvizsgáló által készített felmérés szerint. A tanulmány szerint jelentősen nőtt tavaly a számuk: év végén 2158-an tartoztak a dollárban számított milliárdosok klubjába, vagyis 179-cel többen, mint az azt megelőző évben. Az összvagyonuk 1400 milliárd dollárral nőtt, és ezzel elérte a 8900 milliárd dollárt. Ez a magyar bruttó hazai termék (GDP) 64-szerese.

Igaz, az ilyen jellegű statisztikákkal érdemes óvatosan bánni, mivel az adatok a nyilvánosan elérhető cégadatbázisokból, az UBS és a PwC saját adataiból és emellett nagyrészt becslésből származnak. Sok olyan milliárdos van, akiről nem is tudjuk, hogy gazdag. Elég csak a korrupt politikusokra gondolni.

 

Emellett az is sejthető, hogy az ismert szupergazdagoknak sem annyi pénzük van csak, mint amennyi kívülről látszik. A statisztika készítői is elismerték, hogy nem egyszerű pontosan feltérképezni a világ milliárdosait.

A tavalyi eredmények nagyrészt a tőzsdéknek köszönhetők. Mivel a milliárdosok vagyonának jelentős része céges részesedésekben van, ha felmegy a részvények ára, akkor automatikusan nő a tulajdonos vagyona. Az elmúlt 20 évben kilencszeresére nőtt a milliárdosok összvagyona, miután 1997-ben még csak ezermilliárd dollár volt ez az összeg. Igaz, a 2008-as pénzügyi válság megtizedelte az ő vagyonukat is.

A bővülés mellett a milliárdosok klubja folyamatosan cserélődik is, vannak kiesők. Tavaly arányaiban a kínaiak kerültek be a legtöbben, számuk 318-ről 373-ra emelkedett. Ez azért is figyelemre méltó eredmény, mert 2000-ben csupán egyetlen kínai szerepelt a dollármilliárdosok listáján.

Kínában (Hongkongot és Tajvant is beleértve) ma már több milliárdos él, mint Nyugat-Európában. Josef Stadler, az UBS egyik vezetője szerint a kínai milliárdosok számának növekedése a technológiai innovációnak és a termelékenység növekedésének köszönhető. Ez utóbbiakat egy ideje a kínai kormány is tudatosan ösztönzi.

A legfrissebb felmérés szerint ugyanakkor a legtöbb milliárdos még mindig Észak-Amerikában él. Itt a gazdagok még gazdagabbak: miközben Kínában az egy milliárdosra jutó átlagvagyon 3,1, addig Észak-Amerikában 5,1 milliárd dollár. A kínaiak, tajvaniak és hongkongiak alkotta triumvirátus ugyanakkor átlagosan fiatalabb.

 

Az ázsiai milliárdosok átlagosan 56 évesek, miközben amerikai és kanadai sorstársaik jó tíz évvel idősebbek. Kelet-Európában is viszonylag fiatalok az „újgazdagok”. A nők aránya térségünkben a legalacsonyabb, ami már csak azért is kirívó, mert 18 százalékkal Nyugat-Európában az egyik legnagyobb. Ez az ausztrál 23 százalékos női részarány után a második legmagasabb a világon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVigyázat, jönnek a kínaiakElképesztő, amit az ország fejlődött az utóbbi tíz évben. Üzleti úti beszámoló.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz Kelet-Európa Kína milliárdos pwc UBS Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.