Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. október 11. 17:31 Pénz

Szokatlan zuhanás van a globális piacokon, nincs hova menekülni

Minden egyszerre esik, ezért szegény befektetők nem tudnak fedezékbe vonulni a világszerte kibontakozott tőzsdei zuhanás elől. A tegnap az amerikai tőzsdén kezdődött kockázatkerülés a pénz-, tőke- és árupiacok minden eszközosztályát érintette az összes régióban, estek a részvények, a biztonságos és a bóvli kötvények, a kőolaj, az arany, sőt, még a dollár is.

A világ összes részvényét követő index így egy nap alatt arra a mélypontra került, ahol már februárban, márciusban és júliusban is megfordult egy rövid időre. Ez azt is jelenti, hogy a világ tőzsdéi közel kerültek ahhoz, hogy lefelé mozduljanak ki abból a szűk, oldalazó sávból, ahol az utóbbi háromnegyed évet eltöltötték.

 

Az esés mögött egyelőre nincs egyértelműen megragadható történet. Az egyik lehetséges magyarázat szerint szorul a hurok a technológiai szektor körül, márpedig ez az ágazat emelkedett a legtöbbet az utóbbi években. A múlt héten megjelent Businessweek-cikk, amiben az amerikai vállalatok által használt szerverek alaplapjaiba utat talált kínai kém-mikrocsipekről volt szó, csak ráerősített a Trump-féle amerikai kormányzat narratívára. Eszerint teljes egészében vissza kell telepíteni a stratégiailag fontos iparágakat az Egyesült Államokba – még a lenézett, nem túl jövedelmező félvezetőgyártást is. Éppen az esés kezdetekor jelent meg egy hír, miszerint Belgiumból az USA-ba toloncoltak ipari kémkedés vádjával egy kínai férfit.

A vállalatok közben egyre gyakrabban beszélnek arról, hogy fogalmuk sincs, beszállítói hálózataik hogyan fognak sérülni az USA és Kína között kibontakozott kereskedelmi háborúban. Ez a bizonytalanság most már kezd árnyékot vetni a nagyvállalatok 2019-es profitvárakozásaira is. Mindenesetre az egész technológiai iparág nehézségekkel küzd a kereskedelmi háború miatt, és ez ürügyet adhatott a befektetőknek a részvények eladására. Az amerikai részvényindex, az S&P 500 ágazatai közül a technológiai szektor esett a legnagyobbat tegnap, közel öt százalékot.

De nem csak erről van szó. Miután a piac további amerikai kamatemelésekre számít, a tízéves amerikai államkötvény hozama hétéves csúcsra, 3,25 százalékra emelkedett, ezért egyre kevésbé vonzó részvényeket tartani. Közben az OECD után pedig most már az IMF is azt állítja, hogy túl vagyunk a globális növekedési ciklus csúcspontján, lassulni fognak a gazdaságok. A piacnak még ezen túl is van min aggódnia. Ott van például a különböző jelentőségű és a válságkockázat különböző stádiumaiban álló Olaszország, Törökország, Argentína, Dél-Afrika, és persze a különösen eladósodott kínai vállalatok.

Ma hajnalra ezer kínai tőzsdei vállalat részvényének kereskedését kellett felfüggeszteni, mert limittel zuhantak.

Egy további tényező, hogy a globális piacokon egyre erősebb a különböző eszközök közötti korreláció, mivel a kereskedési stratégiákat egyre inkább szisztematikus rendszerre beállított algoritmusok valósítják meg. Ezek sokkal kevésbé passzívak a korábbi emberi befektetőknél, az például többször beigazolódott, hogy zavar észlelése esetén hajlamosak hirtelen eladni mindent – és ez részben megmagyarázhatja, hogy nincs nyertes eszköz, minden egyszerre esik.

Érdekes mellékszál a történetben Donald Trump amerikai elnök, aki – mint a korábbi átmeneti eséseknél, úgy most is – az amerikai jegybank, a Federal Reserve kamatpolitikáját hibáztatta. A Fed „loco”, azaz őrült politikát folytat, mondta egy kampánygyűlésen, egy ma reggeli Fox News-interjúban pedig megint felhozta a témát, és arról beszélt, hogy a Fed hibát követ el a túl agresszív kamatemelésekkel. Ez azért is vicces, mert amikor politikai érdeke úgy hozta, éppen a másik irányból szidta a Fedet. Obama elnöksége idején ugyanis még teljes mértékben a szigorú monetáris politika híve volt.

(“Meg kell állítani a Fed felelőtlen kamatpolitikáját, ami elönti a piacot dollárral, különben rekord infláció lesz” – írta 2011. szeptemberben.) 

Persze az elnök nem először beszél össze-vissza. A legfontosabb amerikai gazdasági statisztikáról, a havi munkaerő-piaci adatokról Obama alatt azt mondta, hogy teljesen hamisak, amióta viszont megválasztották, éppen ezekre hivatkozik sikere bizonyítékaként – pedig a számok nem változtak érdemben, ugyanúgy átlagosan havi 200 ezres növekedést mutatnak, mint a válság óta szinte mindig.

Ráadásul a Fed szidalmazásával legfeljebb egyvalamit érhet el: megerősítheti az amerikai jegybankot a mostani kamatpolitikájában. Ha ugyanis most az elnök beszólásainak hatására letérnének a korábban jelzett útról, azt a piac a Fed tekintélye csorbulásának értelmezné.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDe hát ez őrület, mikor jön a zuhanás?Senki nem hisz benne őszintén, mégis egyre gyorsabban emelkednek a tőzsdék a világon mindenhol. Miért?

Pénz tőkepiac tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

2019. február 21. 15:40 Pénz

A politikusok miatt szenvedhetnek az amerikai tőzsde eddigi sztárjai

Az előző amerikai elnökválasztási kampány mélybe küldte a biotechnológiai gyógyszercégek árfolyamát, a következő az Amazonhoz hasonló tech cégeket intézheti el.

Váczi István
2019. február 21. 13:09 Pénz

Nőttek a fizetések, de a többség még mindig alig jön ki a pénzéből

A bruttó átlagkereset 329,9 ezer, a nettó 219,4 ezer forint volt tavaly, a magyarok több mint felének azonban még mindig csak az alapvető megélhetésre elég a pénze.

Wiedemann Tamás
2019. február 20. 17:39 Pénz

Hétfőtől kevesebbet buksz, ha kölcsönadsz az államnak

A tartósan 3 százalék körüli infláció miatt az Államadósság Kezelő Központ kénytelen volt emelni néhány állampapír kamatát.

Fontos

Váczi István
2019. február 21. 06:52 Közélet, Vállalat

Közel 2000 milliárd forintért vásárolt már cégeket az Orbán-kormány

Némelyik jól teljesít, más csődbe ment, és van olyan is, amely már Mészáros Lőrincé. De alapvetően csak puffadt és puffadt az állam az utóbbi években.

Bucsky Péter
2019. február 19. 07:00 Pénz

Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt

Százezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.

Jandó Zoltán
2019. február 18. 06:53 Közélet

Káoszba süllyedt a kormány terve, hogy jobban szervezzék a nagy sportrendezvényeket

Nagyon úgy tűnik, hogy hiába volt rá törekvés, mégsem lesz egységes szervezési kerete és felelőse a magyarországi rendezésű nagy sporteseményeknek. Pedig lett volna logika benne.