Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. október 11. 11:01 Élet, Pénz

Párját ritkítja Európában a magyar élelmiszerek drágulása

Ahogy az a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi adataiból kiderült, közel hat éve nem volt olyan magas az infláció, mint idén szeptemberben. Az éves pénzromlás ugyan csak 3,6 százalékos volt, ami nem tűnik magasnak, ennek ellenére sokaknak szokott az az érzete lenni, hogy például az élelmiszerek a hivatalos átlagnál nagyobb mértékben drágulnak. (Az élelmiszereknél 4,6 százalékos drágulást mért a KSH.)

Mindez természetesen adódhat az infláció statisztikai számítási módjából, illetve abból, hogy az nem modellezi jól például egy család költési szokásait. Mi most egy másik összevetést mutatunk be, az alábbi grafikonon az látszik, hogy mennyire drágultak nálunk és az EU más országaiban az élelmiszerek 2010 óta.

 

Az Eurostat adatai szerint 124,3 százalékon áll a mutatónk, ami azt jelenti, hogy ma 124,3 forintot kell fizetni azért, amiért 2010-ben még csak 100-at kellett. Ugyanez másképp: egy 2010-ben 15 ezer forintba kerülő bevásárlókosár tartalmáért ma 18,6 ezer forintot kell fizetni a kasszáknál.

Az is jól látszik, hogy az unióban az előkelő negyedik helyen állunk ebből a szempontból, vagyis a tagállamok döntő részében nem volt ekkora drágulás (csökkenést pedig csak Írországban mértek).

Az Alapblog egy másik grafikont is közölt, amelyet az Észt Statisztikai Hivatal jelentésében talált meg. E szerint, ha 2005-öt vesszük 100 egységnek, akkor Magyarországon legnagyobb a drágulás, már majdnem 180 forintba kerül az, ami 13 éve még 100 volt. (A világoszöld oszlop az összes árucikk árváltozását jelzi, a sötétzöld pedig az élelmiszerekét és az alkoholmentes italokét.)

Az élelmiszerek drágulása természetesen nem árul el semmit az élelmiszerek ára között lévő országonkénti eltérésekről, és pusztán ez az összehasonlítás nem mond sokat az életszínvonal változásáról sem. Ehhez legalább az egyes országok GDP-változását és átlagkereset alakulását is figyelembe kellene venni, de a nagyarányú élelmiszerdrágulás ennek ellenére sem túl jó jel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSenki sem menekülhet a hat éve nem látott pénzromlás előlSzeptemberben az egy évivel korábbinál 3,6 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Élet Pénz bevásárlás drágulás élelmiszer étel Európai Unió infláció Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2018. október 22. 06:53 Állam, Élet

Az állam arra készülhet, hogy az egész pénztárszektorra rátenyereljen

Túl sok jel utal arra, hogy készül egy manőver, amely állami kézbe csatornázza a befizetéseinket. A megszerzett pénzzel rendbe tehetik az egészségügyet és a nyugdíjakat - igaz, a rendszer elkerülhetetlenül kétszintes lesz.

Torontáli Zoltán
2018. október 21. 12:30 Élet, Világ

Kevésbé fáradnak el azok, akik nem ülnek egész nap az íróasztal előtt

Meglehetősen jó eredményeket hozott az egy évig tartó brit kísérlet.

Kasnyik Márton
2018. október 19. 11:22 Élet, Pénz

A bíróság felvetette a felügyelet felelősségét a Buda-Cash ügyben

Börtönbe kerül a Buda-Cash igazgatósága, és a vagyonukat is elkobozzák, sőt, a családtagjaikét is.

Fontos

Kasnyik Márton
2018. október 20. 15:08 Podcast

Abból a pénzből, amit közmunkára költünk, egy skandináv színvonalú rendszert lehetne kiépíteni

Amikor Magyarországra jönnek az uniós szakemberek, és meglátják, hogyan működik a munkaügyi rendszer, tátva marad a szájuk. Scharle Ágota munkaügyi közgazdász, a Budapest Intézet vezetője a G7 podcast vendége.

Jandó Zoltán
2018. október 20. 07:58 Piac

Van egy nagyon egyszerű ok, ami miatt nem vesznek Magyarországon elektromos autót

Magyarországon 250, Hollandiában 5 kilométerenként van egy töltőállomás. Az infrastruktúra hiánya nem csak nálunk visszatartó erő.

Torontáli Zoltán
2018. október 19. 09:22 Élet, Világ

Aki csak takarítani ment ki Londonba, annak gyötrelmes a hazatérés

A hazatérők visszailleszkedése szempontjából sokat számít, hogy kudarc vagy siker a kint töltött idő.