Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 9. 11:47 Pénz

Senki sem menekülhet a hat éve nem látott pénzromlás elől

Szeptemberben az egy évivel korábbinál 3,6 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Közel hat éve nem volt olyan magas az infláció, mint az előző hónapban.

 

Az áremelkedésről leginkább az üzemanyagok és a dohányáruk tehetnek, az egy évvel korábbi időszakhoz képest az előbbiek 14,9 százalékkal drágultak, míg az utóbbiak kereken 7 százalékkal. Az alkohol barátai ehhez képest jól jártak a 3,1 százalékos drágulással.

Azok sem úszták meg az áremelkedést, akik se nem autóznak, se nem dohányoznak, se nem isznak. Az élelmiszerek 4,6 százalékkal drágultak, ezen belül legjobban az idényáras burgonya, friss zöldség és gyümölcs, egész pontosan 21,2 százalékkal. Szintén többe került a liszt (7,8 százalékkal) és a tojás (7 százalékkal). Az ellentétes oldalon a KSH rövid összefoglalója csak a cukrot emelete ki, amely 22,7 százalékkal olcsóbb lett.

Mélyebben kell a zsebébe nyúlnia annak, aki fával fűt, az ugyanis 12,1 százalékkal drágult. Ehhez képest a háztartási energia 1,5 százalékos áremelkedése szerénynek mondható.

 

Az infláció a 3,6 százalékkal már igen közel került a Magyar Nemzeti Bank 4 százalékos felső tűréshatárához. Igaz, a jegybankárok általában inkább az áru- vagy devizapiaci mozgásokat követő termékektől kiszűrt maginflációs mutatót figyelik, mert ez mutatja meg a gazdaság belső kereslet-kínálati tényezőiből eredő, valódi inflációs nyomást. Ha ez szintén tartósan meghaladná a 3 százalékos – egy százalékpontos tűréshatárral megtoldott – küszöböt, az MNB-nek lépnie kellene a megfékezése érdekében. Ez egyelőre azonban nem fenyeget, a maginfláció az utóbbi hónapokhoz képest lényegében változatlanul 2,4 százalék volt éves alapon.

Pénz dohányáruk infláció KSH szeszes italok üzemanyagok Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Váczi István
2019. június 24. 10:11 Pénz

A bitcoinnak is szárnyakat adott a Facebook-pénz

A félig már elfelejtett bitcoin feltámadt, és a Facebook Librára irányuló érdeklődésnek köszönhetően 11 ezer dollár fölé emelkedett az árfolyama.

Torontáli Zoltán
2019. június 21. 12:36 Adat, Pénz

Az uniós statisztikában kiveri a szemünket Matolcsy György tevékenysége

A magyar államadósságnak már 22 százaléka van a lakosságnál, és ez nagyon magas érték

Avatar
2019. június 18. 10:31 Pénz, Világ

Tengeri olajfúrók papírjait érdemes venni, csak el kell találni, hogy melyik nem megy csődbe

A Brent olaj ára olyan szintre csökkent, hogy lassan érdemes lehet befektetni, most mégis a kivárás mellett érvelünk.

Fontos

Váczi István
2019. június 23. 16:46 Közélet

Egy lesorosozott civilszervezet ellenőrzi Mészáros Lőrinc közpénzes munkáját

Egy uniós program keretében, a kormány áldásával az általa évek óta támadott Transparency International ellenőriz egy projektet, ahol Mészáros egyik cége dolgozik.

Avatar
2019. június 23. 07:48 Közélet, Tech

Zuckerberg király saját dénárt akar verni, és ennek sokan nem örülnek

A pénzügyi adatainkat összefésülik a médiafogyasztási szokásainkkal, az okoseszközök és szenzorok által biztosított adatokkal, és az egészet egybecsomagolva eladhatják bárkinek.

Kasnyik Márton Hajdu Miklós
2019. június 21. 06:43 Adat

Kettészakadt a budapesti panelmezőny, már nem a Pók utca a legdrágább lakótelep

Új adatbázist építettünk, hogy eldöntsük az örök kérdést: melyik a legdrágább és melyik a legolcsóbb panel lakótelep? Az utóbbi évek eszeveszett áremelkedése nem ugyanúgy érintette a paneleket.