Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 9. 11:47 Pénz

Senki sem menekülhet a hat éve nem látott pénzromlás elől

Szeptemberben az egy évivel korábbinál 3,6 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Közel hat éve nem volt olyan magas az infláció, mint az előző hónapban.

 

Az áremelkedésről leginkább az üzemanyagok és a dohányáruk tehetnek, az egy évvel korábbi időszakhoz képest az előbbiek 14,9 százalékkal drágultak, míg az utóbbiak kereken 7 százalékkal. Az alkohol barátai ehhez képest jól jártak a 3,1 százalékos drágulással.

Azok sem úszták meg az áremelkedést, akik se nem autóznak, se nem dohányoznak, se nem isznak. Az élelmiszerek 4,6 százalékkal drágultak, ezen belül legjobban az idényáras burgonya, friss zöldség és gyümölcs, egész pontosan 21,2 százalékkal. Szintén többe került a liszt (7,8 százalékkal) és a tojás (7 százalékkal). Az ellentétes oldalon a KSH rövid összefoglalója csak a cukrot emelete ki, amely 22,7 százalékkal olcsóbb lett.

Mélyebben kell a zsebébe nyúlnia annak, aki fával fűt, az ugyanis 12,1 százalékkal drágult. Ehhez képest a háztartási energia 1,5 százalékos áremelkedése szerénynek mondható.

 

Az infláció a 3,6 százalékkal már igen közel került a Magyar Nemzeti Bank 4 százalékos felső tűréshatárához. Igaz, a jegybankárok általában inkább az áru- vagy devizapiaci mozgásokat követő termékektől kiszűrt maginflációs mutatót figyelik, mert ez mutatja meg a gazdaság belső kereslet-kínálati tényezőiből eredő, valódi inflációs nyomást. Ha ez szintén tartósan meghaladná a 3 százalékos – egy százalékpontos tűréshatárral megtoldott – küszöböt, az MNB-nek lépnie kellene a megfékezése érdekében. Ez egyelőre azonban nem fenyeget, a maginfláció az utóbbi hónapokhoz képest lényegében változatlanul 2,4 százalék volt éves alapon.

Pénz dohányáruk infláció KSH szeszes italok üzemanyagok Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bógyi Attila
2019. december 6. 14:06 Pénz

Gőzgép, Napóleon, klímaváltozás – 250 éves a jelzáloglevél

Heteken belül egységesebb alapokra helyezi az EU a banki jelzáloglevél kibocsátást. A zöld kötvények is egyre népszerűbbek lehetnek.

Avatar
2019. december 1. 16:48 Pénz

A sztársportolók a legrosszabb megtakarítók

A legjobb sportolók rengeteg pénzt keresnek. Akkor miért mennek csődbe ilyen sokan?

Avatar
2019. november 18. 09:52 Pénz

Jövőre lecsapnak a csaló KATÁ-sokra

Nagyjából 360 ezren KATÁ-znak, közülük azoknak kell aggódniuk, akiknél ez valójában munkaviszonyt leplez.

Fontos

Kasnyik Márton
2019. december 9. 16:32 Vállalat

Ebből az ábrából kiderül, mennyire értékeli a piac a NER-cégeket

Sokkal több pénzt toltak volna a befektetők a piaci vállalatokba, mint a NER-cégeibe az MNB kötvényprogramjában.

Bucsky Péter
2019. december 9. 06:58 Adat

Nagy üzlet a feketézéssel fertőzött bulinegyed, csak nem a kerületnek

Pár vendéglátóhely adja a bevétel és a nyereség felét, sok kisebb hely alig jelent be dolgozót a bulinegyedben. Az állam jól jár, a mellékhatásokat elviselő kerület bukik.

Váczi István
2019. december 7. 07:41 Élet

Mikor szabadulunk meg a füstokádó városi buszoktól?

Csak Budapestre négyféle szerződéstípussal érkeztek új buszok 2010 óta, de még így is rengeteg környezetszennyező jármű szállít utasokat, akárcsak sok vidéki városban.