Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 9. 11:47 Pénz

Senki sem menekülhet a hat éve nem látott pénzromlás elől

Szeptemberben az egy évivel korábbinál 3,6 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Közel hat éve nem volt olyan magas az infláció, mint az előző hónapban.

 

Az áremelkedésről leginkább az üzemanyagok és a dohányáruk tehetnek, az egy évvel korábbi időszakhoz képest az előbbiek 14,9 százalékkal drágultak, míg az utóbbiak kereken 7 százalékkal. Az alkohol barátai ehhez képest jól jártak a 3,1 százalékos drágulással.

Azok sem úszták meg az áremelkedést, akik se nem autóznak, se nem dohányoznak, se nem isznak. Az élelmiszerek 4,6 százalékkal drágultak, ezen belül legjobban az idényáras burgonya, friss zöldség és gyümölcs, egész pontosan 21,2 százalékkal. Szintén többe került a liszt (7,8 százalékkal) és a tojás (7 százalékkal). Az ellentétes oldalon a KSH rövid összefoglalója csak a cukrot emelete ki, amely 22,7 százalékkal olcsóbb lett.

Mélyebben kell a zsebébe nyúlnia annak, aki fával fűt, az ugyanis 12,1 százalékkal drágult. Ehhez képest a háztartási energia 1,5 százalékos áremelkedése szerénynek mondható.

 

Az infláció a 3,6 százalékkal már igen közel került a Magyar Nemzeti Bank 4 százalékos felső tűréshatárához. Igaz, a jegybankárok általában inkább az áru- vagy devizapiaci mozgásokat követő termékektől kiszűrt maginflációs mutatót figyelik, mert ez mutatja meg a gazdaság belső kereslet-kínálati tényezőiből eredő, valódi inflációs nyomást. Ha ez szintén tartósan meghaladná a 3 százalékos – egy százalékpontos tűréshatárral megtoldott – küszöböt, az MNB-nek lépnie kellene a megfékezése érdekében. Ez egyelőre azonban nem fenyeget, a maginfláció az utóbbi hónapokhoz képest lényegében változatlanul 2,4 százalék volt éves alapon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz dohányáruk infláció KSH szeszes italok üzemanyagok Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.