Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. szeptember 24. 11:09 Élet, Pénz

Dél-Korea Kim Dzsongun segítségével oldaná meg a munkaerőhiányt

Immár harmadjára találkozott idén egymással Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Mun Dzsein dél-koreai elnök. Az első történelmi találkozót élőben közvetítették a világ vezető hírcsatornái, a múlt heti vizitről már kevesebb szó esett. Pedig a két Korea szétszakadása óta először látogatott Észak-Koreába egy déli vezető.

Sőt, több mint 150 fős küldöttséggel érkezett Phenjanba Mun Dzsein, köztük rengeteg üzletemberrel. Úgy tűnik, nem zárultak eredménytelenül a tárgyalások, bár konkrétumokról egyelőre nem sikerült megegyezni. Sohn Kyung-shik, a koreai munkaadók szövetségének a vezetője a Bloomberg hírügynökségnek azt mondta, hogy Észak-Korea nagyon akarja a gazdasági együttműködést a déli országrésszel.

„Leginkább ipari beruházásokat szeretne Észak-Korea” – mondta Sohn, aki ott volt az északon tárgyaló delegációban. Ennek az együttműködésnek a legnagyobb akadálya jelenleg az, hogy ENSZ-szankciók vannak érvényben Észak-Koreával szemben.

De nemcsak Phenjan keresi a gazdasági együttműködés lehetőségét. A dél-koreaiak érdeklődését jól jelzi, hogy a delegációban ott volt a Samsung alelnöke, Jay Y. Lee és az LG vezérigazgatója, Koo Kwang-mo is. A két világcég vezetői személyes megbeszéléseket folytattak Észak-Korea miniszterelnök-helyettesével, Ri Ryong Nammal is, aki a gazdasági ügyekért felelős. A Samsung alelnöke a találkozót követően azt mondta, reméli, hogy kialakul a bizalom a két fél között.

Jelenleg szinte semmilyen gazdasági együttműködés nincs a két Korea között.

A 2004-ben létrehozott Keszong ipari parkot 2016-ban leállították, és azóta sem nyitották újra. Az Észak-Korea déli határterületén fekvő ipari parkban fénykorában 800 dél-koreai és 50 ezer északi munkás dolgozott lényegében déli cégek alkalmazottaként. A fizetést azonban Szöul Phenjannak utalta, az északi rezsim pedig feltehetően nem sok pénzt fizetett a munkásoknak, noha éves szinten mintegy 90 millió dollár utaltak a déli vállalatok munkabérre.

A Neue Zürcher Zeitung című svájci napilap információi szerint hamarosan újranyitják az ipari parkot. (Az ENSZ-szankciókról nem tesz említést a lap). Emellett egy másik fontos projekt is újraindul, a Kumgang hegyi turizmus. A déliek 1998 óta látogathatták a hegyet és a parkot, de csak 2008-ig, amikor egy észak-koreai katona lelőtt egy déli turistát.

Dél-Koreában a munkanélküliségi ráta tavaly 3,7 százalék volt, vagyis a gazdaság igényli a munkaerőt. Az olcsó munkaerő vonzó a déli cégeknek és még csak nyelvi problémákkal sem kell megküzdeni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz dél-korea észak-korea gazdasági együttműködés keszongi ipari park Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.