Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2018. szeptember 11. 18:11 Pénz

Egyenlősdinek számít, ha 15-ször keres többet dolgozójánál egy magyar cégvezető

Az Egyesült Államokban idén először kellett a tőzsdén jegyzett vállalatoknak közzétenniük éves jelentésükben a cégvezetők bére és a medián*A medián azt mutatja meg, hogy ha sorba rendezzük a munkavállalókat keresetük szerint, mi az a bér, amit a “középen lévő” dolgozó keres. Hozzá képest ugyanannyian keresnek kevesebbet és többet is.
Az új szabályozást a Dodd-Frank Act 402(u) kiegészítése vezette be.
kereset közti különbséget. Egy elemzés szerint megdöbbentő arányok vannak, a pénzügyi cégeknél az is előfordult, hogy a vezető a medián fizetés 429-szeresét kereste, de az egészségügyben is előfordult 388-szoros különbség.

Az utóbbi években azért is kapott egyre nagyobb figyelmet a cégvezetők fizetése az angolszász országokban, mert gyakran még a válság alatt bajba került vállalkozások vezetőinek sem csökkent a fizetése, miközben embereket bocsátottak el. Sőt, sokan eközben még emeltek is saját, már eleve csillagászati összegű fizetéseiken.

A legnagyobb 350 amerikai vállalat vezetői 2017-ben átlagosan 15,6 millió dollárt (4,2 milliárd forintot) kerestek, ami a közel 58 ezer dollárra rúgó átlagos éves amerikai fizetés 271-szeresének felel meg. A bő 300 ezer forintos magyar átlagbér mellett egy amerikai CEO fizetéséből több mint 1100 magyar munkavállalót,  tehát akár egy nagyobb gyárnyi embert lehetne alkalmazni.

Az Economic Policy Institute  elemezéséből az is kiderült, hogy ez nem mindig volt így az Egyesült Államokban, a cégvezetői bérek az utóbbi évtizedekben szálltak el igazán az átlagos munkavállalók jövedelméhez képest.

 

Az alacsony oszlopok miatt alig látszik, de az éves munkavállalói átlagbér 1965-ben 40 ezer dollár volt, 2017-ben pedig 53,3 ezer dollár. Ehhez képest a cégvezetőké 843 ezer dollárról 15,6 millió dollárra növekedett. Nehéz elképzelni olyan teljesítményjavulást, ami ezt indokolná.

Az Egyesült Államokban egyébként nemzetközi összehasonlításban különösen nagyok a különbségek. Az európai országokban, ahol nagyobb hangsúlyt fektetnek a társadalmi igazságosságra és a szociális rendszerekre, sokkal kisebbek az egyenlőtlenségek a fizetésekben. (Az amerikai adatokon belüli fenti eltérések a vizsgált vállalati kör különbségeiből fakadnak.)

 

Magyarországra vonatkozó adatokat nem találtunk a kevés számú nemzetközi felmérésben, és a hazai tőzsdei vállalatoknak sem kell a cégvezetők bérét nyilvánosságra hozniuk. Az interneten fellelhető információk szerint bruttó 10 millió forintnál többet a legnagyobb cégek vezetői sem keresnek. Még a Mol, a Richter és az OTP vezérei sem, így nehéz lenne olyan magyar céget találni, ahol a vezető fizetése több mint 25-ször magasabb, mint a céges átlagbér.

A cégvezetők juttatásairól a Mol jelentésében van a legtöbb információ: az igazgatósági tagok évi nettó 25 ezer eurót kapnak, míg a felügyelőbizottsági elnök 35 ezer eurót. Máshol még ennyit sem lehet megtudni, azaz nemcsak a vezetői fizetések mértékében maradunk le Amerikától, hanem transzparenciában is.

A magyar cégvezetők fizetése azért is lehet alacsonyabb, mert nemzetközileg igazán jelentős multinak nincs itt a központja, és nincsenek nemzetközi mércével mérve is igazán nagy magyarországi cégek. A multis cégvezetők fizetéséről külön statisztikát, felmérést nem találtunk, a Hays Salary Guide 2018-as adataiból az látszik, hogy egy regionális pénzügyi vezető fizetése bruttó 1,5 és 2,8 millió forint között van a nemzetközi cégeknél, ennél többet egy cégvezető sem igazán kap. Ehhez azonban számos juttatás, például bónusz, céges autó, egészségügyi ellátás is társul. Mindezekkel együtt 10-15-ször kereshet többet egy tipikus magyar multivezető, mint a céges átlagbér.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz állami vállalatok átlagfizetés cégvezető fizetés ügyvezető Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Jobb lenne a minőségi, mint a gyors gazdasági növekedés Magyarországon

A korábbi gyors növekedés szerkezete nem alapozta meg sem a válságállóságot, sem pedig a válságból való kilábalást követő egyensúlyi helyreállást.

Gergely Péter
2024. március 10. 04:34 Élet, Pénz

Elmaradt eddig a roham, de a lakáskampány haszna csak évek múlva lesz igazán mérhető

Messze a korábban beharangozott alatt van a lakásbiztosítási kampányban eddig váltók száma, ennek ellenére nem pusztába szórt pénz a mostani kampányköltés.

Fabók Bálint
2024. március 9. 18:02 Pénz

Terjeszkedésének köszönhetően ontja a profitot az OTP

Hat-hét éve még a magyarországi tevékenységből származott az eredmény kétharmada, mostanra megfordult ez az arány.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.