Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 31. 15:52 Pénz

Hamarosan megvigasztalódhat a túl erős dollár miatt szomorú Trump

Az euró erős évkezdése után a dollár teljesen maga alá gyűrte a közös európai fizetőeszközt, azonban a kocka hamarosan újra fordulhat – írja a Bloomberg a friss piaci körképe alapján.

A monetáris politikai várakozások innentől kezdve már inkább az eurónak kedvezhetnek a Commerzbank elemzői szerint, akik arra számítanak, hogy az Európai Központi Bank (EKB) előbb fog kamatot emelni, mint ahogyan azt a piacok beárazták. Az EKB decemberig tervezi kivezetni az eszközvásárlási programját, és talán jövő év végén kamatot is emel. Ennek esélyét növeli az a pár hete tett megállapítása, hogy az eurózóna gyorsuló bérnövekedése magasabb inflációs pályát vetít előre.

Hasonlóan az euró erősödését várja az Aviva Investors alapkezelő is, amelynek szakértői úgy vélik, hogy az elmúlt időszakban túl sokat gyengült a közös valuta, amelynek a javuló növekedési kilátások és a mérséklődő politikai kockázatok miatt újra erősödnie kellene.

Ezzel párhuzamosan a dollárárfolyam kilátásai kevésbé kecsegtetőek, aminek az is az oka, hogy a piacok egyre kevésbé tartják valószínűnek, hogy a Fed képes lesz a korábban tervezett ütemben kamatot emelni. A világ egyik legnagyobb, kötvényekre fókuszáló vagyonkezelő cége, a PIMCO szakértője szerint az USA növekedése lassul, ami a kamatemelések lassítására kényszeríti a Fedet. Ennek Donald Trump biztosan örülne, hiszen az amerikai elnök nemrég a kamatemelések miatt bírálta az intézményt, mondván, azzal csak tovább erősíti a dollárt. Emellett legutóbbi interjújában a dollárral szemben szerinte túl gyenge euró miatt panaszkodott, mert az hátrányos az amerikai export szempontjából.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTrump most már az egész világrendet fel akarja forgatniElőször dobta be a fenyegetést, hogy kiviszi az USA-t a Kereskedelmi Világszervezetből.

 

A fentiek miatt könnyen előfordulhat, hogy miközben az EKB elkezd kamatot emelni, a Fed lefékezi a kamatemeléseket. Az euró számára az a legfontosabb kérdés, hogy a központi bank tényleg látványosan elindul-e a kamatok normalizálásának irányába, és hogy ezt az inflációs kilátásoktól függően a piacok beárazzák-e a következő hónapokban, negyedévekben – mondta a Commerzbank egyik elemzője.

A Commerzbank szakértőinek előrejelzése szerint az euró a jelenlegi szintjéről 8 százalékkal, 1,26 dollárra erősödhet 2019 végéig. Az euró több mint 5 százalékot veszített a dollárral szembeni értékéből március vége óta, miután az első negyedévben 2,7 százalékot erősödött. Az ABN Amro Bank szakértői is úgy látják, hogy innen már valószínűleg csak emelkedni fog.

Egyre több jel mutat arra, hogy a USA gazdasági ereje túl van a csúcspontján, emellett a rövid- és hosszú távú kamatszintek alakulása miatt is megkérdőjelezik a befektetők a Fed eddig kommunikált kamatemelési pályáját. A kettő miatt pedig a dollár középtávon most kevésbé attraktív eszköz a Commerzbank szerint.

A holland ING stratégája szerint ugyanakkor bármi, ami lelassítaná a Fed kamatemelését, az az EKB-ra is hatással lenne. Úgy véli, a Fed csak akkor módosítana a kijelölt pályán, ha valami váratlan rossz dolog történne az amerikai növekedési kilátásokkal, azonban szerinte az az eurózónára is hasonlóan hatna.

Az eurózóna javuló gazdasági kilátásai miatt azonban a közös valuta jelentősen erősödhet is. Ugyan rövidtávon fennáll a kockázat, hogy az euró az 1,15-ös szintre essen a dollárral szemben, később visszatérhet és 1,25-ig erősödhet 2019 végéig, mondja az ABN Amro elemzője. Arra számít, hogy az eurózóna gyengélkedésén túl vagyunk, így a várakozások valószínűleg csak javulni fognak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz árfolyam dollár euró európai központi bank fed Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.