Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 23. 17:02 Pénz

Egy új globális fizetési rendszert hoznának létre a németek, hogy megkerüljék Trumpot

Németország egy az USA-tól teljesen függetlenül működő globális fizetési rendszer létrehozását fontolgatja, hogy azzal megmentse a nyugati hatalmak és Irán között megkötött atommegállapodást. Donald Trump idén májusban mondta fel az atompaktumot, és újra szankciókat vezetett be Teherán ellen, azok azonban az európai vállalatoknak is keresztbetesznek.

Az új fizetési csatornák létrehozásának ötletéről Heiko Maas német külügyminiszter írt a Handelsblatt hasábjain, amit a Financial Times szemlézett. Maas szerint Európának nem szabad hagynia, hogy az USA a feje felett kavarjon, amit nem is a saját kárára tesz. Európa autonómiájának megerősítéséért ezért az Amerikától független fizetési csatornák létrehozása mellett egy európai monetáris alapot és egy független Swift rendszert is megalkotását is javasolja.

Az európai politikusok próbálják egyben tartani az iráni atommegállapodást, miközben próbálnak az Iránnal szemben felállított amerikai szankciókkal is megküzdeni, amelyek megtiltják az amerikai hátterű európai vállalatoknak is, hogy Teheránnal üzleteljenek.

Több uniós miniszter is kérte Washingtontól, hogy a szankciós intézkedések alól mentesítsék a legfontosabb iparágakat, mint a pénzügyi szektort, az energiaszektort, illetve az egészségügyet, ám ezt Washington visszautasította.

Ennek következményeként a legnagyobb francia energiavállalat hétfőn bejelentette, hogy lemond egy nagy iráni gázprojektet, mivel érinthetik az amerikai szankciók.

Ha Trump nem tesz kivételt, akkor a belgiumi központú SWIFT-nek novembertől több iráni bankot is le kell kapcsolnia a hálózatáról, ami az atommegállapodás végét is jelentené. A SWIFT ugyanis egy létfontosságú pénzügyi hálózat, amely több mint 11 ezer bankot köt össze a világon, és ez teszi lehetővé, hogy a pénzintézetek a határon átnyúló fizetéseket is lebonyolíthassanak. Maas felhívása, hogy kerüljék meg rendszer a megállapodás megőrzése érdekében, jól mutatja, hogy a szövetségen belül egyre nagyobbak a feszültségek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz fizetési rendszer iráni atommegállapodás németország usa Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.