Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 23. 17:02 Pénz

Egy új globális fizetési rendszert hoznának létre a németek, hogy megkerüljék Trumpot

Németország egy az USA-tól teljesen függetlenül működő globális fizetési rendszer létrehozását fontolgatja, hogy azzal megmentse a nyugati hatalmak és Irán között megkötött atommegállapodást. Donald Trump idén májusban mondta fel az atompaktumot, és újra szankciókat vezetett be Teherán ellen, azok azonban az európai vállalatoknak is keresztbetesznek.

Az új fizetési csatornák létrehozásának ötletéről Heiko Maas német külügyminiszter írt a Handelsblatt hasábjain, amit a Financial Times szemlézett. Maas szerint Európának nem szabad hagynia, hogy az USA a feje felett kavarjon, amit nem is a saját kárára tesz. Európa autonómiájának megerősítéséért ezért az Amerikától független fizetési csatornák létrehozása mellett egy európai monetáris alapot és egy független Swift rendszert is megalkotását is javasolja.

Az európai politikusok próbálják egyben tartani az iráni atommegállapodást, miközben próbálnak az Iránnal szemben felállított amerikai szankciókkal is megküzdeni, amelyek megtiltják az amerikai hátterű európai vállalatoknak is, hogy Teheránnal üzleteljenek.

Több uniós miniszter is kérte Washingtontól, hogy a szankciós intézkedések alól mentesítsék a legfontosabb iparágakat, mint a pénzügyi szektort, az energiaszektort, illetve az egészségügyet, ám ezt Washington visszautasította.

Ennek következményeként a legnagyobb francia energiavállalat hétfőn bejelentette, hogy lemond egy nagy iráni gázprojektet, mivel érinthetik az amerikai szankciók.

Ha Trump nem tesz kivételt, akkor a belgiumi központú SWIFT-nek novembertől több iráni bankot is le kell kapcsolnia a hálózatáról, ami az atommegállapodás végét is jelentené. A SWIFT ugyanis egy létfontosságú pénzügyi hálózat, amely több mint 11 ezer bankot köt össze a világon, és ez teszi lehetővé, hogy a pénzintézetek a határon átnyúló fizetéseket is lebonyolíthassanak. Maas felhívása, hogy kerüljék meg rendszer a megállapodás megőrzése érdekében, jól mutatja, hogy a szövetségen belül egyre nagyobbak a feszültségek.

Pénz fizetési rendszer iráni atommegállapodás németország usa Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Wiedemann Tamás
2018. november 19. 15:48 Pénz, Piac

Újabb legendás, milliárdokat kereső autóipari vezér bukott meg, miután megdézsmálta a cég pénzét

Őrizetbe vették Carlos Ghosnt, a Renault-Nissan-Mitsubishi csoport vezérét, aki évi közel 5 milliárd forintnak megfelelő összeget keresett, mégis milliárdokat titkolt el.

Wiedemann Tamás
2018. november 19. 12:20 Pénz, Piac

Utoljára nyomtatják ki a katalógust, amin egy generáció nőtt fel Magyarországon

Magyarországon egy generáció nőtt fel az Otto-magazinokkal. Kelet-Európában az álmodozás szimbóluma volt, de az ágyat is ki lehetett támasztani vele.

Jandó Zoltán
2018. november 17. 07:22 Pénz, Piac

Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá

Hiába estek a Mészáros-részvények, a felcsúti milliárdos nem lett szegényebb. Közel 120 milliárd forintra értékelték az állami megrendelésekkel kipárnázott építőipari cégeit, a Mészáros és Mészáros Kft-t és az R-Kordot.

Fontos

Hajdu Miklós
2018. november 20. 12:50 Élet

A magyar iskolarendszer még mindig ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint 10-15 éve

Bár számos reform történt a közoktatásban, a kétezres évek problémáinak jelentős része még mindig aktuális.

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.