Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. augusztus 21. 16:40 Pénz

Hiába tartják szerencsejátéknak, rengeteg kelet-európai vesz kriptopénzt

Sokkal lelkesebben vásárolnak kriptodevizákat Kelet-Európában, mint a kontinens nyugati részén, vagy akár az Egyesült Államokban. Mások mellett ez derül ki egy az ING még tavasszal készített felméréséből.

A pénzintézet megbízásából az Ipsos 15 országban közel 15 ezer embert kérdezett meg arról, hogy mit tud a kriptopénzekről, és tartaná-e vagyona egy részét ilyenekben. A válaszadók 9 százaléka nyilatkozott úgy, hogy már most is van ilyen fizetőeszközben megtakarítása. Az egyes országok között azonban jelentős eltéréseket tapasztaltak, és a legtöbben a kelet-európai államokban fektettek bitcoinba, illetve hasonló eszközökbe.

 


Az abszolút éllovas Törökország volt, ahol 18 százalék birtokolt kriptodevizát, ami összefüggésben lehet a líra már akkor is sérülékeny helyzetével. De Romániában és Lengyelországban is 10 százalék feletti volt az arány. A kelet-európai dominanciában ráadásul komoly változás nem is várható, hiszen azokban az államokban mutattak leginkább hajlandóságot további vásárlásokra, ahol már most is elterjedtek ez a fajta befektetés. A törököknek közel fele, a románoknak pedig több mint harmada jelezte, hogy a jövőben lesz kriptopénze.

Magyarország sajnos nem került be a felmérésbe, így nem tudni, hogy nálunk mi a helyzet, de a felmérés időszakában itthon is eléggé sokat lehetett hallani a bitcoin körüli történésekről. Így annak ellenére (vagy épp azért) sem lenne meglepő, ha a hazai trendek is illenének a régiós folyamatokba, hogy a magyar adóhatóságnak néhány hónapja még gőze nem volt, hogyan kezelje az új őrületet.

A nagy médiavisszhang eredményeként egyébként a többség mindenhol értesült már arról, hogy léteznek kriptodevizák. Érdekes módon korosztályonként nem volt jelentős eltérés abban, hogy ki hallott már a bitcoinról és társairól, nemenként viszont igen: a férfiak sokkal nagyobb arányban ismerték kriptopénzeket, mint a nők. Az Ipsos felmérése egyébként vélhetően nem volt reprezentatív – legalábbis ez a szó egyszer sem szerepel az ING jelentésében – viszont a kor és nembeli eloszlásokat figyelembe vették a mintavétel során.

Szintén némileg meglepő eredmény, hogy Kelet-Európában viszonylag sokan számítanak arra, hogy ezekkel a devizákkal hamarosan online vásárlásoknál is fizethetnek majd. Míg nyugaton az emberek ötöde-hatoda véli csak így, addig a törököknél például több mint fele. Ez különösen annak fényében furcsa, hogy az egyébként már létező kriptodevizás fizetés épp náluk a legkevésbé elterjedt, miközben mondjuk a Benelux államokban már viszonylag gyakorinak számít.

Persze a többség így is inkább rövid vagy hosszútávú befektetésként tekint az ilyen pénzeszközökre. Méghozzá elég kockázatos befektetésként. A megkérdezettek nagyjából fele mondta azt, hogy még részvényben is kevésbé rizikós pénzt tartani, mint kriptodevizában. Joggal gondolták ezt, hiszen a Bitcoin és a többi kriptopénz árfolyama idén óriásit zuhant: a kripto-univerzum teljes értéke 800 milliárd közeléből 200 milliárd dollár alá zuhant.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bitcoin kriptodeviza kriptopénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Jobb lenne a minőségi, mint a gyors gazdasági növekedés Magyarországon

A korábbi gyors növekedés szerkezete nem alapozta meg sem a válságállóságot, sem pedig a válságból való kilábalást követő egyensúlyi helyreállást.

Gergely Péter
2024. március 10. 04:34 Élet, Pénz

Elmaradt eddig a roham, de a lakáskampány haszna csak évek múlva lesz igazán mérhető

Messze a korábban beharangozott alatt van a lakásbiztosítási kampányban eddig váltók száma, ennek ellenére nem pusztába szórt pénz a mostani kampányköltés.

Fabók Bálint
2024. március 9. 18:02 Pénz

Terjeszkedésének köszönhetően ontja a profitot az OTP

Hat-hét éve még a magyarországi tevékenységből származott az eredmény kétharmada, mostanra megfordult ez az arány.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.