Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. augusztus 21. 16:40 Pénz

Hiába tartják szerencsejátéknak, rengeteg kelet-európai vesz kriptopénzt

Sokkal lelkesebben vásárolnak kriptodevizákat Kelet-Európában, mint a kontinens nyugati részén, vagy akár az Egyesült Államokban. Mások mellett ez derül ki egy az ING még tavasszal készített felméréséből.

A pénzintézet megbízásából az Ipsos 15 országban közel 15 ezer embert kérdezett meg arról, hogy mit tud a kriptopénzekről, és tartaná-e vagyona egy részét ilyenekben. A válaszadók 9 százaléka nyilatkozott úgy, hogy már most is van ilyen fizetőeszközben megtakarítása. Az egyes országok között azonban jelentős eltéréseket tapasztaltak, és a legtöbben a kelet-európai államokban fektettek bitcoinba, illetve hasonló eszközökbe.

 


Az abszolút éllovas Törökország volt, ahol 18 százalék birtokolt kriptodevizát, ami összefüggésben lehet a líra már akkor is sérülékeny helyzetével. De Romániában és Lengyelországban is 10 százalék feletti volt az arány. A kelet-európai dominanciában ráadásul komoly változás nem is várható, hiszen azokban az államokban mutattak leginkább hajlandóságot további vásárlásokra, ahol már most is elterjedtek ez a fajta befektetés. A törököknek közel fele, a románoknak pedig több mint harmada jelezte, hogy a jövőben lesz kriptopénze.

Magyarország sajnos nem került be a felmérésbe, így nem tudni, hogy nálunk mi a helyzet, de a felmérés időszakában itthon is eléggé sokat lehetett hallani a bitcoin körüli történésekről. Így annak ellenére (vagy épp azért) sem lenne meglepő, ha a hazai trendek is illenének a régiós folyamatokba, hogy a magyar adóhatóságnak néhány hónapja még gőze nem volt, hogyan kezelje az új őrületet.

A nagy médiavisszhang eredményeként egyébként a többség mindenhol értesült már arról, hogy léteznek kriptodevizák. Érdekes módon korosztályonként nem volt jelentős eltérés abban, hogy ki hallott már a bitcoinról és társairól, nemenként viszont igen: a férfiak sokkal nagyobb arányban ismerték kriptopénzeket, mint a nők. Az Ipsos felmérése egyébként vélhetően nem volt reprezentatív – legalábbis ez a szó egyszer sem szerepel az ING jelentésében – viszont a kor és nembeli eloszlásokat figyelembe vették a mintavétel során.

Szintén némileg meglepő eredmény, hogy Kelet-Európában viszonylag sokan számítanak arra, hogy ezekkel a devizákkal hamarosan online vásárlásoknál is fizethetnek majd. Míg nyugaton az emberek ötöde-hatoda véli csak így, addig a törököknél például több mint fele. Ez különösen annak fényében furcsa, hogy az egyébként már létező kriptodevizás fizetés épp náluk a legkevésbé elterjedt, miközben mondjuk a Benelux államokban már viszonylag gyakorinak számít.

Persze a többség így is inkább rövid vagy hosszútávú befektetésként tekint az ilyen pénzeszközökre. Méghozzá elég kockázatos befektetésként. A megkérdezettek nagyjából fele mondta azt, hogy még részvényben is kevésbé rizikós pénzt tartani, mint kriptodevizában. Joggal gondolták ezt, hiszen a Bitcoin és a többi kriptopénz árfolyama idén óriásit zuhant: a kripto-univerzum teljes értéke 800 milliárd közeléből 200 milliárd dollár alá zuhant.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bitcoin kriptodeviza kriptopénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.