Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. augusztus 21. 16:40 Pénz

Hiába tartják szerencsejátéknak, rengeteg kelet-európai vesz kriptopénzt

Sokkal lelkesebben vásárolnak kriptodevizákat Kelet-Európában, mint a kontinens nyugati részén, vagy akár az Egyesült Államokban. Mások mellett ez derül ki egy az ING még tavasszal készített felméréséből.

A pénzintézet megbízásából az Ipsos 15 országban közel 15 ezer embert kérdezett meg arról, hogy mit tud a kriptopénzekről, és tartaná-e vagyona egy részét ilyenekben. A válaszadók 9 százaléka nyilatkozott úgy, hogy már most is van ilyen fizetőeszközben megtakarítása. Az egyes országok között azonban jelentős eltéréseket tapasztaltak, és a legtöbben a kelet-európai államokban fektettek bitcoinba, illetve hasonló eszközökbe.

 


Az abszolút éllovas Törökország volt, ahol 18 százalék birtokolt kriptodevizát, ami összefüggésben lehet a líra már akkor is sérülékeny helyzetével. De Romániában és Lengyelországban is 10 százalék feletti volt az arány. A kelet-európai dominanciában ráadásul komoly változás nem is várható, hiszen azokban az államokban mutattak leginkább hajlandóságot további vásárlásokra, ahol már most is elterjedtek ez a fajta befektetés. A törököknek közel fele, a románoknak pedig több mint harmada jelezte, hogy a jövőben lesz kriptopénze.

Magyarország sajnos nem került be a felmérésbe, így nem tudni, hogy nálunk mi a helyzet, de a felmérés időszakában itthon is eléggé sokat lehetett hallani a bitcoin körüli történésekről. Így annak ellenére (vagy épp azért) sem lenne meglepő, ha a hazai trendek is illenének a régiós folyamatokba, hogy a magyar adóhatóságnak néhány hónapja még gőze nem volt, hogyan kezelje az új őrületet.

A nagy médiavisszhang eredményeként egyébként a többség mindenhol értesült már arról, hogy léteznek kriptodevizák. Érdekes módon korosztályonként nem volt jelentős eltérés abban, hogy ki hallott már a bitcoinról és társairól, nemenként viszont igen: a férfiak sokkal nagyobb arányban ismerték kriptopénzeket, mint a nők. Az Ipsos felmérése egyébként vélhetően nem volt reprezentatív – legalábbis ez a szó egyszer sem szerepel az ING jelentésében – viszont a kor és nembeli eloszlásokat figyelembe vették a mintavétel során.

Szintén némileg meglepő eredmény, hogy Kelet-Európában viszonylag sokan számítanak arra, hogy ezekkel a devizákkal hamarosan online vásárlásoknál is fizethetnek majd. Míg nyugaton az emberek ötöde-hatoda véli csak így, addig a törököknél például több mint fele. Ez különösen annak fényében furcsa, hogy az egyébként már létező kriptodevizás fizetés épp náluk a legkevésbé elterjedt, miközben mondjuk a Benelux államokban már viszonylag gyakorinak számít.

Persze a többség így is inkább rövid vagy hosszútávú befektetésként tekint az ilyen pénzeszközökre. Méghozzá elég kockázatos befektetésként. A megkérdezettek nagyjából fele mondta azt, hogy még részvényben is kevésbé rizikós pénzt tartani, mint kriptodevizában. Joggal gondolták ezt, hiszen a Bitcoin és a többi kriptopénz árfolyama idén óriásit zuhant: a kripto-univerzum teljes értéke 800 milliárd közeléből 200 milliárd dollár alá zuhant.

Pénz bitcoin kriptodeviza kriptopénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Wiedemann Tamás
2018. november 19. 15:48 Pénz, Piac

Újabb legendás, milliárdokat kereső autóipari vezér bukott meg, miután megdézsmálta a cég pénzét

Őrizetbe vették Carlos Ghosnt, a Renault-Nissan-Mitsubishi csoport vezérét, aki évi közel 5 milliárd forintnak megfelelő összeget keresett, mégis milliárdokat titkolt el.

Wiedemann Tamás
2018. november 19. 12:20 Pénz, Piac

Utoljára nyomtatják ki a katalógust, amin egy generáció nőtt fel Magyarországon

Magyarországon egy generáció nőtt fel az Otto-magazinokkal. Kelet-Európában az álmodozás szimbóluma volt, de az ágyat is ki lehetett támasztani vele.

Jandó Zoltán
2018. november 17. 07:22 Pénz, Piac

Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá

Hiába estek a Mészáros-részvények, a felcsúti milliárdos nem lett szegényebb. Közel 120 milliárd forintra értékelték az állami megrendelésekkel kipárnázott építőipari cégeit, a Mészáros és Mészáros Kft-t és az R-Kordot.

Fontos

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.