Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. augusztus 21. 16:40 Pénz

Hiába tartják szerencsejátéknak, rengeteg kelet-európai vesz kriptopénzt

Sokkal lelkesebben vásárolnak kriptodevizákat Kelet-Európában, mint a kontinens nyugati részén, vagy akár az Egyesült Államokban. Mások mellett ez derül ki egy az ING még tavasszal készített felméréséből.

A pénzintézet megbízásából az Ipsos 15 országban közel 15 ezer embert kérdezett meg arról, hogy mit tud a kriptopénzekről, és tartaná-e vagyona egy részét ilyenekben. A válaszadók 9 százaléka nyilatkozott úgy, hogy már most is van ilyen fizetőeszközben megtakarítása. Az egyes országok között azonban jelentős eltéréseket tapasztaltak, és a legtöbben a kelet-európai államokban fektettek bitcoinba, illetve hasonló eszközökbe.

 


Az abszolút éllovas Törökország volt, ahol 18 százalék birtokolt kriptodevizát, ami összefüggésben lehet a líra már akkor is sérülékeny helyzetével. De Romániában és Lengyelországban is 10 százalék feletti volt az arány. A kelet-európai dominanciában ráadásul komoly változás nem is várható, hiszen azokban az államokban mutattak leginkább hajlandóságot további vásárlásokra, ahol már most is elterjedtek ez a fajta befektetés. A törököknek közel fele, a románoknak pedig több mint harmada jelezte, hogy a jövőben lesz kriptopénze.

Magyarország sajnos nem került be a felmérésbe, így nem tudni, hogy nálunk mi a helyzet, de a felmérés időszakában itthon is eléggé sokat lehetett hallani a bitcoin körüli történésekről. Így annak ellenére (vagy épp azért) sem lenne meglepő, ha a hazai trendek is illenének a régiós folyamatokba, hogy a magyar adóhatóságnak néhány hónapja még gőze nem volt, hogyan kezelje az új őrületet.

A nagy médiavisszhang eredményeként egyébként a többség mindenhol értesült már arról, hogy léteznek kriptodevizák. Érdekes módon korosztályonként nem volt jelentős eltérés abban, hogy ki hallott már a bitcoinról és társairól, nemenként viszont igen: a férfiak sokkal nagyobb arányban ismerték kriptopénzeket, mint a nők. Az Ipsos felmérése egyébként vélhetően nem volt reprezentatív – legalábbis ez a szó egyszer sem szerepel az ING jelentésében – viszont a kor és nembeli eloszlásokat figyelembe vették a mintavétel során.

Szintén némileg meglepő eredmény, hogy Kelet-Európában viszonylag sokan számítanak arra, hogy ezekkel a devizákkal hamarosan online vásárlásoknál is fizethetnek majd. Míg nyugaton az emberek ötöde-hatoda véli csak így, addig a törököknél például több mint fele. Ez különösen annak fényében furcsa, hogy az egyébként már létező kriptodevizás fizetés épp náluk a legkevésbé elterjedt, miközben mondjuk a Benelux államokban már viszonylag gyakorinak számít.

Persze a többség így is inkább rövid vagy hosszútávú befektetésként tekint az ilyen pénzeszközökre. Méghozzá elég kockázatos befektetésként. A megkérdezettek nagyjából fele mondta azt, hogy még részvényben is kevésbé rizikós pénzt tartani, mint kriptodevizában. Joggal gondolták ezt, hiszen a Bitcoin és a többi kriptopénz árfolyama idén óriásit zuhant: a kripto-univerzum teljes értéke 800 milliárd közeléből 200 milliárd dollár alá zuhant.

Pénz bitcoin kriptodeviza kriptopénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Váczi István
2019. június 24. 10:11 Pénz

A bitcoinnak is szárnyakat adott a Facebook-pénz

A félig már elfelejtett bitcoin feltámadt, és a Facebook Librára irányuló érdeklődésnek köszönhetően 11 ezer dollár fölé emelkedett az árfolyama.

Torontáli Zoltán
2019. június 21. 12:36 Adat, Pénz

Az uniós statisztikában kiveri a szemünket Matolcsy György tevékenysége

A magyar államadósságnak már 22 százaléka van a lakosságnál, és ez nagyon magas érték

Avatar
2019. június 18. 10:31 Pénz, Világ

Tengeri olajfúrók papírjait érdemes venni, csak el kell találni, hogy melyik nem megy csődbe

A Brent olaj ára olyan szintre csökkent, hogy lassan érdemes lehet befektetni, most mégis a kivárás mellett érvelünk.

Fontos

Váczi István
2019. június 23. 16:46 Közélet

Egy lesorosozott civilszervezet ellenőrzi Mészáros Lőrinc közpénzes munkáját

Egy uniós program keretében, a kormány áldásával az általa évek óta támadott Transparency International ellenőriz egy projektet, ahol Mészáros egyik cége dolgozik.

Avatar
2019. június 23. 07:48 Közélet, Tech

Zuckerberg király saját dénárt akar verni, és ennek sokan nem örülnek

A pénzügyi adatainkat összefésülik a médiafogyasztási szokásainkkal, az okoseszközök és szenzorok által biztosított adatokkal, és az egészet egybecsomagolva eladhatják bárkinek.

Kasnyik Márton Hajdu Miklós
2019. június 21. 06:43 Adat

Kettészakadt a budapesti panelmezőny, már nem a Pók utca a legdrágább lakótelep

Új adatbázist építettünk, hogy eldöntsük az örök kérdést: melyik a legdrágább és melyik a legolcsóbb panel lakótelep? Az utóbbi évek eszeveszett áremelkedése nem ugyanúgy érintette a paneleket.