Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. augusztus 3. 12:39 Pénz

Aranyba menekülnek Trump haragja elől

Az iráni gazdaság már régóta elég gyengén teljesít, a nyugati szankciók feloldása után azonban az országban mindenki abban reménykedett, hogy jobb időszak jön. Ennek tett keresztbe, hogy Donald Trump amerikai elnök fokozatosan ismét életbe lépteti a büntető intézkedéseket, ami máris az az iráni riál leértékelődéséhez vezetett.

A feketepiaci riál-dollár árfolyam csütörtökön 105 ezer volt, miközben múlt héten még csak 90 ezernél járt. (A hivatalos árfolyam ennél egyébként jóval erősebb iráni szempontból, 44 ezer körüli.) Ennek nyomán az arany is egyre drágább az irániak számára, pedig dollárban kifejezve éppen gyengébb periódusban van.

 

Sok iráni azonban annyian fél az újabb szankciók hatásától és a már most is meglehetősen magas infláció további gyorsulásától, hogy igencsak felfutott az arany kereslete. Emellett van egy konkrétabb ok is: hétfőn életbe lép az Irán nemesfém-kereskedelmét sújtó amerikai szankció. Ez ugyan megnehezítheti az importot, de a Bloombergnek nyilatkozó szakértők arra számítanak, hogy az arany iráni kereslete erős marad az év hátralévő részében is. Nehéz ugyanis kiszámítani, milyen hatásai lesznek, amikor novemberben ismét életbe lépnek az iráni energia- és pénzügyi szektorra vonatkozó amerikai szankciók.

Az Arany Világtanács adatai szerint Irán aranyrudak és -érmék iránti kereslete háromszorosára nőtt az idei második negyedévben, és elérte a 15,2 tonnát. Ez az utóbbi négy év legnagyobb mennyisége. Az irániak 2016-ban még csak 15 százalékát vásárolták fel a Közel-Keleten értékesített aranynak (az ékszerekkel nem számolva), idén április és június között viszont már a háromnegyedét.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz arany Donald Trump gazdasági szankció Irán usa Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.