Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. augusztus 3. 12:39 Pénz

Aranyba menekülnek Trump haragja elől

Az iráni gazdaság már régóta elég gyengén teljesít, a nyugati szankciók feloldása után azonban az országban mindenki abban reménykedett, hogy jobb időszak jön. Ennek tett keresztbe, hogy Donald Trump amerikai elnök fokozatosan ismét életbe lépteti a büntető intézkedéseket, ami máris az az iráni riál leértékelődéséhez vezetett.

A feketepiaci riál-dollár árfolyam csütörtökön 105 ezer volt, miközben múlt héten még csak 90 ezernél járt. (A hivatalos árfolyam ennél egyébként jóval erősebb iráni szempontból, 44 ezer körüli.) Ennek nyomán az arany is egyre drágább az irániak számára, pedig dollárban kifejezve éppen gyengébb periódusban van.

 

Sok iráni azonban annyian fél az újabb szankciók hatásától és a már most is meglehetősen magas infláció további gyorsulásától, hogy igencsak felfutott az arany kereslete. Emellett van egy konkrétabb ok is: hétfőn életbe lép az Irán nemesfém-kereskedelmét sújtó amerikai szankció. Ez ugyan megnehezítheti az importot, de a Bloombergnek nyilatkozó szakértők arra számítanak, hogy az arany iráni kereslete erős marad az év hátralévő részében is. Nehéz ugyanis kiszámítani, milyen hatásai lesznek, amikor novemberben ismét életbe lépnek az iráni energia- és pénzügyi szektorra vonatkozó amerikai szankciók.

Az Arany Világtanács adatai szerint Irán aranyrudak és -érmék iránti kereslete háromszorosára nőtt az idei második negyedévben, és elérte a 15,2 tonnát. Ez az utóbbi négy év legnagyobb mennyisége. Az irániak 2016-ban még csak 15 százalékát vásárolták fel a Közel-Keleten értékesített aranynak (az ékszerekkel nem számolva), idén április és június között viszont már a háromnegyedét.

Pénz arany Donald Trump gazdasági szankció Irán usa Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Wiedemann Tamás
2018. november 19. 15:48 Pénz, Piac

Újabb legendás, milliárdokat kereső autóipari vezér bukott meg, miután megdézsmálta a cég pénzét

Őrizetbe vették Carlos Ghosnt, a Renault-Nissan-Mitsubishi csoport vezérét, aki évi közel 5 milliárd forintnak megfelelő összeget keresett, mégis milliárdokat titkolt el.

Wiedemann Tamás
2018. november 19. 12:20 Pénz, Piac

Utoljára nyomtatják ki a katalógust, amin egy generáció nőtt fel Magyarországon

Magyarországon egy generáció nőtt fel az Otto-magazinokkal. Kelet-Európában az álmodozás szimbóluma volt, de az ágyat is ki lehetett támasztani vele.

Jandó Zoltán
2018. november 17. 07:22 Pénz, Piac

Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá

Hiába estek a Mészáros-részvények, a felcsúti milliárdos nem lett szegényebb. Közel 120 milliárd forintra értékelték az állami megrendelésekkel kipárnázott építőipari cégeit, a Mészáros és Mészáros Kft-t és az R-Kordot.

Fontos

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.