Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. július 26. 16:38 Pénz

Iszonyatos pénzek égnek el az erdőtüzekben, és ez egyre rosszabb lesz az éghajlatváltozás miatt

Évről évre egyre nagyobb költségeket és gazdasági károkat okoznak az extrém időjárási különbségek, és a klímaváltozás miatt ebben a trendben nem is várható változás. Az idei nyár különösen kegyetlen, folyamatosan érkeznek a katasztrófákról szóló hírek a világ minden tájáról. Japánban először a heves esőzések miatti áradások, majd a hőség szedett több tucat áldozatot, a görögországi tűzvésznek legalább nyolcvan ember halálos áldozata van, de tüzek pusztítanak Skandináviában is, ami szokatlan.

A természeti csapások az emberáldozatok mellett komoly gazdasági károkat is okoznak. Kaliforniában, ahol most már évek óta menetrendszerűen érkeznek a hatalmas kiterjedésű erdő- és bozóttüzek, tavaly ősszel 85 milliárd dollárra becsülték az ehhez köthető költségeket.

A becslés nagyságrendjét néhány héttel később egy az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma által közzétett publikáció is megerősítette. Ebben ugyanis a szerzők arra jutottak, hogy az USA-ban 71,1 és 347,8 milliárd dollár között lehet a tüzek által évente okozott kár. Ennek kisebb része az oltáshoz, illetve a helyzet kezeléséhez köthető költség, míg a tüzek miatti veszteség 63,5 és 285 milliárd dollár között van.

Probléma egyre súlyosabb, és ezt elég jól mutatja a természetben kialakuló tüzek elleni küzdelemre fordított konkrét összeg alakulása, ami tavaly rekordszintre, 3 milliárd dollár közelébe ugrott az Egyesült Államokban. Az elmúlt évben közel másfélszer annyit költöttek ilyen célra, mint egy esztendővel korábban, és az eddigi rekordévnek számító 2015-re is nagyjából negyven százalékot vert 2017.

 

Érdekesség, hogy a tüzek száma nem emelkedik. Nagyjából a nyolcvanas évek közepe óta minden évben 45 és 100 ezer közötti esetet regisztráltak a tengerentúlon, amiből a tavalyi 71, és a tavaly előtti 68 ezer egyáltalán nem ugrik ki. A tűzvésszel sújtott terület azonban évről évre egyre nagyobb, tavaly már a 40 ezer négyzetkilométert is meghaladta.

Egyébként nem csak a tűzvészek jelentenek gondot, a különböző – elsősorban természeti katasztrófák – általában is egyre nagyobb gazdasági kárt okoznak. A Swiss RE biztosító becslése szerint tavaly például világszerte 306 milliárdnyi veszteség keletkezett ilyen események miatt. Ezt csak a 2011-es év múlta felül, az akkori 440 milliárd dollárban azonban jelentős szerepet játszott a fukusimai erőműben történt baleset.

 

A klímaváltozás miatt nincs sok esély arra, hogy a helyzet javuljon. A Bloombergnek nyilatkozó szakértő szerint a különböző meteorológiai folyamatok arra utalnak, hogy jobb ha hozzászokunk az extrém időjárási körülményekhez, ezek ugyanis tartósak lesznek. Most például zavar van a globális légköri áramlás rendszerében, ami miatt gyakorlatilag hőhullám van az északi sarkkörnél. Ez sok helyen tartósan extrém időjárási viszonyokat idéz elő. A 2014-es európai hőhullám elemzése arra mutatott rá, hogy az éghajlatváltozás 35-ször valószínűbbé tette az extrém időjárást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bozóttűz erdőtűz hőség katasztrófa költség Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.