Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. június 14. 14:01 Pénz, Világ

Tizenhat éve jutottak ki legutóbb, de így is Kína menti meg a foci vb-t

Fél évvel ezelőtt még úgy nézett ki, hogy a FIFA-nak komoly pénzügyi nehézségei lehetnek a csütörtökön kezdődő oroszországi világbajnoksággal. Míg a 2014-es brazíliai vb előtt hat hónappal már feltöltötték a szponzorok számát, az orosz vb szervezői tavaly decemberben még csak a tervezett létszám felével állapodtak meg, bár leginkább a kisebb szponzorokban volt látványos hiány.

A nagy nyugati cégeket a FIFA korrupciós botrányai és Oroszország ellentmondásos külföldi szerepvállalásai – mint a választásokba való beavatkozás vagy a Krím félsziget elfoglalása – tartották vissza az aktívabb szerepvállalástól. A FIFA 2011 óta nem kötött szerződést olyan nyugati céggel, amely korábban nem támogatta, a botrányai miatt viszont elvesztette a Sonyt, a Johnson & Johnsont vagy a Castrolt.

Úgy néz ki viszont, hogy van egy ország, amelynek köszönhetően a korábban reméltnél is több pénzt termelhet a vb, pedig válogatottja csak egyszer, 2002-ben jutott ki az eseményre, és akkor is csak az utolsó előtti helyen végzett. A New York Times szerint ugyanis a kínai szponzorok beszállásának köszönhetően a korábban becsültnél tizedével több, összesen 6,1 milliárd dollár lehet a torna bevétele. Ez közel 30 százalékkal haladja meg a brazíliai vb-n realizáltat. 

Míg a 2014-es vb 20 legnagyobb szponzora között csak egy kínai cég volt, most már hét. Magyarul a támogatók harmada kínai, a szponzori pénzből pedig még nagyobb a részesedésük, közel 35 százalék.

A FIFA hét legnagyobb szponzora között egy kínai cég van, a Dalian Wanda, amely a világ legnagyobb ingatlanfejlesztője. A cég a spanyol Atlétcio Madridban 20 százalékos tulajdonnal rendelkezik, és a csapat tavaly átadott stadionja (Wanda Metropolitano) is az ő nevüket viseli. A Dalian Wanda mellett a vb legjelentősebb támogatói közé tartozik a Coca Cola, a Gazprom, az Adidas, a Qatar Airways, a Visa és a Hyundai/Kia.

Kínában egyre népszerűbb a labdarúgás. Amellett, hogy óriási összegeket ölnek sztárfocisták igazolására, Hszi Csin-ping kínai államfő 2015-ben egy ötvenpontos focireformtervét is meghirdetett, amit azóta személyes projektjeként kezel (erről részletes cikk olvasható a Nemzeti Sportban). Részben ennek eredményeként az országban a 2013-as 27 százalékról 2017-re 32 százalékig emelkedett azok aránya, akiket érdekel a játék. Indiában egyébként még gyorsabban terjed a fociláz: ott év alatt 30 százalékról 45-re ugrott ez a szám.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ foci vb india Kína Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.