Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. június 6. 15:37 Pénz

Idén csak 4,5 milliárd forintot vesz ki cégeiből Mészáros Lőrinc

Bár tavaly tovább bővült Mészáros Lőrinc cégbirodalma, és a már régóta meglévő vállalatai is nőttek, a korábbi felcsúti polgármester ezúttal nem vesz ki annyi osztalékot érdekeltségeiből, mint egy évvel ezelőtt. Az ország leggyorsabban gazdagodó vállalkozójának céghálóját még ő maga sem látja át, és a kusza tulajdonosi viszonyok, illetve a nem ismert egymás közötti elszámolási megoldások miatt nem is lehet összesíteni, hogy a cégei milyen eredményeket értek el.

Azt azonban ki lehet számolni, hogy a közvetlenül Mészáros Lőrinc, illetve családja tulajdonában lévő vállalatok (tehát azok, amelyeket nem egy másik vállalaton, vagy tőkealapon, vagy akármilyen más szervezeten keresztül birtokol) mennyi osztalékot fizettek. Ebből pedig kiderül, hogy mennyivel hízott Mészárosék bankszámlája a közvetlen céges jövedelmeknek hála.

Mészáros és családtagjai jelenleg közvetlenül 17 cégben érdekeltek*Ezeken keresztül pedig ennél egy nagyságrenddel többel. A 17 cég:
Mészáros és Mészáros Kft.
Búzakalász 66 Kft.
Mészáros Autó Javító Kft
Aranykorona Zrt.
R-Kord Építőipari Kft
DERESZLA SPARKLING Kft.
DRÁVA KALÁSZ Zrt.
Mészáros Gasztro Kft.
Mészáros M1 Autókereskedő Kft.
CLH Kft.
CLH Klímaszerviz Kft.
B T Management Kft
Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt.
Status Capital
Vasútautomatika Kft.
Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt.
Fejér-B.Á.L.
. A szám tavaly óta nagyot ugrott, ugyanis az elmúlt egy évben öt vállalatban szereztek részesedést*A közel másfél tucat cégből nem mindegyik tette közzé beszámolóját a május 31-i határidőig. Egy vállalatnak nem is kellett, mivel ennek nem decemberben zárul az üzleti éve, így rá más szabályok vonatkoznak. A két renitens a Dráva Kalász Zrt., és a Status Capital, amelyek tavaly is csak augusztusban számoltak be eredményeikről. Elvileg ezek növelhetik a lent taglalt kifizetéseket, korábbi számaik alapján azonban nem valószínű, hogy érdemi változást okoznak..

 

A csoport két legnagyobb cége az építőiparban tevékenykedő Mészáros és Mészáros Kft. (M&M), illetve a szintén ebben az ágazatban aktív R-Kord. Mindkét társaság kifejezetten sikeres a közbeszerzéseken, utóbbi cég például épp a napokban nyert el egy 23 milliárdos állami megbízást, ami előre vetíti, hogy 2018-ban sem lesz gondjuk a rendelésállománnyal.

Pedig már 2017-ben is hatalmasat nőttek. Árbevételét mind a két cég megduplázta, nyereségük pedig ennél is nagyobb mértékben emelkedett, ketten együtt 11 milliárdot is meghaladó profitot hoztak össze. Mészárosék a korábbi évektől eltérően ezúttal azonban csak a Mészáros és Mészáros Kft-ből vettek ki pénzt, igaz, innen a teljes nyereséget, 3,7 milliárd forintot. Az R-Kord 7,5 milliárdját viszont a vállalatban hagyták, így a vasútépítésekre szakosodott társaság a tavalyi 3,6 milliárd után ezúttal egy fillér osztalékot sem fizet.

 

Fizet helyette a Mészáros Lőrinc három gyerekének tulajdonában lévő, szintén építőipari Fejér B.Á.L. Kft., amely a Mészáros-csoport egyik leggyorsabban bővülő tagja volt tavaly. A vállalat megháromszorozta árbevételét, amivel története során először átlépte a 10 milliárdos forgalmat. Bár a Mészáros közvetlen tulajdonában álló cégekhez képest ehhez szerény, 800 milliós nyereség társult csak, 750 milliót azonban ebből is kifizettek maguknak a tulajdonosok.

A három tízmilliárdos cég mellett még öt olyan közvetlen Mészáros tulajdonban lévő vállalat van, amely egymilliárdot meghaladó árbevételt hozott össze 2017-ben. Ezek közül a legnagyobb a klímákkal foglalkozó CLH Kft.*Ebben Mészáros Lőrincnek csak 20 százalékos közvetlen tulajdonhányada van. a maga közel 6 milliárdos forgalmával. Ám a nemrégiben vásárolt Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt. és a felcsúti vállalkozó két mezőgazdasági cége, az Aranykorona Zrt, illetve a Búzakalász 66 Kft. is milliárdos árbevételre tett szert. Osztalékot viszont ezek közül csak az Aranykorona fizet, és ez is csak 20 millió forintot.

 

Mindezek eredményeként Mészáros Lőrinc a közvetlen tulajdonában lévő 17 cégből idén kevesebb pénzt vesz ki, mint a már tavaly is meglévő tucatnyi vállalatból. Hiába nőtt ugyanis több mint a duplájára a Mészáros-család birtokában álló vállalatok profitja, a 13,6 milliárdos adózott eredmény nagy része a vállalatokban marad, csak 4,5 milliárdot fizetnek ki a tulajdonosoknak.

Tavaly teljesen mások voltak az arányok: akkor az 5,7 milliárdos nyereség több mint 90 százaléka ment osztalékra. Persze a pénzt később is ki lehet majd venni, amire jó példa Orbán Viktor családjának vállalkozásai, ahol 2014-ig a cégekben gyűlt a nyereség, azóta azonban milliárdokat vettek fel a miniszterelnök rokonai.

Persze annyit nem, mint Mészáros Lőrinc. Az immáron dollármilliárdos vállalkozó és családja ugyanebben az időszakban ugyanis 15,7 milliárd forint közvetlen bevételhez jutott vállalkozásaiból, közel négyszer annyihoz, mint a kormányfő testvérei és szülei.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Aranykorona beszámoló Fejér B.Á.L. Mészáros és Mészáros Kft. Mészáros Lőrinc osztalék R-Kord Kft Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.