Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. május 25. 17:42 Élet, Pénz

Tragédiával végződött az Ask.fm ellenszenves kriptopénzes PR-húzása a Mount Everesten

Elsőre lehet, hogy jó ötletnek gondolták a Magyarországon meglepően népszerű kérdezős-válaszolós platformot fejlesztő lett-ukrán-amerikai startupnál, az Ask.fm-nél, hogy a világ legmagasabb pontján elásott, kriptopénzzel megtömött merevlemezzel hívják fel a figyelmet pénzszerző projektjükre, végül tragikus vége lett az eleve megkérdőjelezhető kísérletnek.

Az Ask.fm sok más finanszírozási szakaszban lévő céghez hasonlóan úgy látta idén májusban, hogy kriptopénz piacra dobásával, úgynevezett ICO-val von be forrásokat. Csakhogy a tavaly év végi Bitcoin-hisztéria után a piacot elárasztó zsetonok tengerében egyre nehezebb kitűnni, ezért szokatlan PR-húzással próbálták felhívni magukra a figyelmet. Az ASKT nevű kriptodevizájuktól várt árfolyamemelkedésre utalva kitalálták, hogy felvitetnek egy expedícióval egy merevlemezt a világ legmagasabb hegye, a Mount Everest csúcsára, ahol elrejtik azt, és kiadják a magukat elég bátornak tartó kriptovadászoknak, hogy keressék meg. “Következő állomás: a Hold”, adta ki a cég a jelszót. Videót is forgattak:

Ha túllépünk azon, hogy mennyire ízléses dolog ez a húzás az évről évre egyre jobban elturistásodó hegyen, ahol a szemét egyébként is súlyos probléma, viszont katasztrofális földrengések nélkül is rengetegen halnak meg minden évben, még pénzügyileg sem áll meg, amit az Ask.fm mond. A cég azt állítja, hogy egy 50 ezer dollár értékű kriptozsetont tartalmazó merevlemezt rejtett el a csúcson. Csakhogy ezeknek most még semmilyen értéke nincs, hiszen még nem vezették be, nem forognak a piacon, ezért bármit is állítani az értékükről egyelőre teljesen alaptalan. Magyarul a cég potenciálisan értéktelen bájtok életveszélyes kincsvadászatára buzdítja a hegymászókat.

Ennél sokkal súlyosabb, hogy, mint a Financial Times kiderítette, tragédia történt a PR-húzást megvalósító expedícióban – ők viszont úgy tettek, mintha nem történt volna semmi. Az Ask.fm ukrán hegymászókból álló csapatát segítő tapasztalt nepáli hegyivezetők egyike, Lam Babu Sherpa ugyanis ereszkedés közben hóvakság miatt eltévedt, és meghalt. Erről azonban az Ask.fm csak akkor számolt be, amikor a PR-kampány már gyakorlatilag lement, a Financial Times újságírói konkrét kérdéseket tettek fel, és még akkor is több ponton ferdítették a történetet.

Mások szofisztikált marketing technikákkal dolgoznak, a mi embereink viszont odateszik magukat, és megmásszák a világ legmagasabb hegyét. Ez egy elegáns módja annak, hogy bemutasd, ideológiai szempontból mennyire a többi kriptopénz felett állsz. Ezzel a módszerrel még senki nem próbálkozott. Mémszempontból sem utolsó, ha arra gondolunk, mi az utolsó pont, mielőtt elindulnánk a Holdra

– írja az Ask.fm sajtóközleményében. (A kriptodeviza-kereskedők a szerintük nagy árfolyamemelkedés előtt álló pénzekre használják a “holdra tart” kifejezést.)

Közben a kriptovilág más részéről is aggasztó hírek jönnek. A Bitcoin árfolyama nem tud feltápászkodni az idén január-februári összezuhanás után, most épp 7500 dollárnál áll. (Május elején még a tízezer dolláros szintet ostromolta, december közepén pedig egy pillanatra a húszezer dollárt is megérintette.)

A Bloomberg szerint pedig bűnügyi vizsgálatot indított az amerikai igazságügyminisztérium és a határidős piaci felügyelet (CFTC) a Bitcoin, az Ether és a többi  kriptopénz árának befolyásolása miatt. A gyanú szerint kereskedők a “spoofing” néven ismert technikával, tehát az utolsó pillanatban magszakított ál-tranzakciókkal befolyásolták nagyban a szabályozatlan kriptopénz piacát. Ugyan – éppen a szabályozatlanság miatt – magukkal a kriptopénzekkel úgy csalnak a kereskedők, ahogy akarnak (az egyik elmélet szerint a nagy árfolyammozgások mögött a “Bitcoin bálnák” néven ismert párszáz Bitcoin-nagytulajdonos áll). Ugyanakkor az év eleje óta már vannak szabályozott piaci termékek is, amelyek a Bitcoint követik, ezért ha a piaci manipuláció ezekre is kihat, akkor már közbeléphetnek a felügyeleti szervek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz askfm hegymászás kriptodeviza kriptopénz mount everest startup Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2024. március 18. 10:11 Adat, Élet

Hol eszik a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt Európában?

Több mint négyszer annyi gyümölcsöt és zöldséget esznek átlagosan Albániában, mint Szlovákiában. A magyar fogyasztás Európa alsó negyedében van.

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 19. 13:59 Közélet

Szigorítana a kormány a mindennapi testnevelés rendszerén, mert nem elég fittek a gyerekek

A Belügyminisztérium úgy látja, a tanulók fittségi adatai a koronavírus-járvány alatt jelentősen romlottak,

Váczi István
2024. március 19. 08:39 Világ

Olcsóbban építenek, és elcsaklizzák a forgalmat a Budapest-Belgrád vasútról a szerbek

Mintha szándékosan a magyar közlekedéspolitika ellentétét valósítanák meg a szerbek.

Váczi István
2024. március 18. 12:28 Világ

Sztálint is lehagyhatja Putyin, de mire készül a győzelme után?

A diktatórikus berendezkedés több évtizedes építgetése után senki sem kételkedett Vlagyimir Putyin győzelmében. De behív-e újabb százezreket Ukrajna ellen?