Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. március 14. 19:49 Pénz

Ex-kokainista tévészemélyiség lett Trump új gazdasági főtanácsadója

Érdekes csere történt Donald Trump gazdasági csapatában: Gary Cohnt (aki a Goldman Sachs elnöki pozícióját hagyta ott Trump hívására) egy CNBC-s tévéperszóna, Lawrence Kudlow váltotta gazdasági főtanácsadóként, írták meg tényként az amerikai sajtóban csütörtökön. A váltást csütörtökön jelenthetik be hivatalosan.

Cohn azért mondott fel a múlt héten, mert nem értett egyet Trump acél- és alumíniumvám-intézkedéseivel. Trump csapatában egyébként elképesztő tempóban cserélődnek az emberek, a héten kirúgta külügyminiszterét, Rex Tillersont, ugyanazon a napon a személyi titkárát “súlyos pénzügyi csalás” gyanúja miatt vezették ki ügynökök a Fehér Házból. Az alig több mint egy éve hivatalban lévő elnök induló csapatából nagyon kevesen maradtak meg az eredeti helyükön.

Trump protekcionizmusát egyébként Kudlow is erősen ellenzi, a CNBC-n arról beszélt két hete, hogy sérülni fog az amerikai gazdaság a vámok miatt, és egyébként is, “amennyire jó Trump adócsökkentésben és a szabályozás lebontásában, annyira rossz a kereskedelemben”.

De nem csak a nézetkülönbségek miatt különös a váltás, hanem azért is, mert a gazdasági főtanácsadói állást eddig piaci vagy egyetemi közgazdászok, és nem szórakoztatóipari szereplők töltötték be. Ugyanakkor a hírek szerint a sokat tévéző Trump kedveli Kudlow szerepléseit, és talán arra is gondol, hogy az új tanácsadója hatékonyabban fogja képviselni nézeteit a hírműsorokban.

Kudlow a nyolcvanas években igazi nagymenő volt, miután Ronald Reagan gazdasági stábjában dolgozott, a Wall Streeten lett tekintélyes banki elemző. Ez 1994-ig tartott ki, amikor is egy alkalommal annyi kokaint fogyasztott, hogy kihagyott egy ügyfélprezentációt, ezért kirúgta a Bear Stearns a vezető közgazdászi pozícióból. Nem sokkal később elismerte, havi tízezer dollár körüli összeget költött kokainra (ezt a Wikipedia-oldalán lehet olvasni, ő maga nyilatkozta akkoriban a New York Timesnak).

A kétezres években nagy hatású tévés piaci kommentátorként építette fel magát újra Kudlow, jellemzően a klasszikus republikánus gazdasági álláspontot képviselte írásban, rádióban és a képernyőkön. Ez főként az adócsökkentésekben és a cégeket dolgát megnehezítő szabályok lebontásában való hitből áll.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Donald Trump egyesült államok lawrence kudlow usa Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.