Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. március 13. 12:52 Pénz

A legnagyobb cégek kevesebb, az emberek több adót fizetnek a 2008-as válság óta

A legnagyobb multinacionális cégek számottevően kevesebb adót fizetnek a 2008-as gazdasági válság kirobbanása óta. A Financial Times kilenc iparág tíz legnagyobb vállalkozásának pénzügyi beszámolója alapján arra jutott, hogy nyolc év alatt kilenc százalékkal (két százalékponttal) csökkent az adóterhük.

A vállalatóriások annak ellenére adóztak kevesebbet, hogy a válság miatt a legtöbb kormány igyekezett csökkenteni a költségvetési hiányán, illetve hogy egyre határozottabban próbálnak fellépni kormányok a legális adóelkerülés ellen. Ehhez az is hozzátartozik, hogy 2011 és 2014 között átmenetileg nőtt az adóteher, 2014 óta viszont jelentősen csökkent.

Az Európai Unió gazdasági biztosa például múlt héten beszélt arról, hogy hét tagország adópolitikája alááshatja az igazságosságra épülő adózási rendszert, és terhet jelent az EU adófizetőinek. Több EU-s tagállam ugyanis olyan multinacionális cégeknek a székhelye, mint az Apple, a Google, a Facebook vagy az Ikea, amelyek országhatárokon átnyúló céghálókat hoztak létre, hogy kiskapuk kihasználásával minél kevesebbet adózhassanak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHat év alatt 17 milliárd forinttól szabadította meg a Google és a Facebook a magyarokatDe a teljes kár a harmincmilliárdot is meghaladhatta. Valamiért úgy gondolják, hogy nem kell adót fizetniük Magyarországon, és olyan az uniós rendszer, hogy ezt senki nem kéri számon.

A Financial Times szerint a vizsgált cégek 2016-ban átlagosan 24 százalék adót fizettek nyereségük után, míg 2008-ban ez még 26 százalék volt. Ráadásul a válságot megelőző években jelentősen több adót fizettek, 2001-ben még átlagosan 35 százalékos volt az adókulcsuk. Az adócsökkenés különösen a technológiai és ipari cégeknél látványos, esetükben 13 százalékkal lett kevesebb az adóteher.

Az újság idézi a világ egyik legnagyobb könyvvizsgálóját, a KPMG-t, amely szerint miközben a válság óta átlagosan öt százalékkal csökkent a cégek által fizetett nyereségadó kulcs, a személyi jövedelemadó hat százalékkal nőtt. Az OECD adatbázisa szerint így alakult az OECD országaiban a társasági adók részesedése a teljes adóztatáson belül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz adó adóelkerülés adózás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.