Hírlevél feliratkozás
Hobot Péter
2018. március 3. 07:26 Élet, Pénz

Lezárult az amerikai tőzsdetörténelem legnagyobb cicaharca

Bill Ackman kiszállt abból a tőzsdei fogadásból, amit a Herbalife részvényeinek bedőlésére kötött öt éve nagyjából egymilliárd dollár körüli értékben, írja a CNBC. Az opciót még 2013-ban nyitotta, azzal a reménnyel, hogy a MLM-rendszerben étrendkiegészítőket áruló cég kapuira a hatóságok előbb vagy utóbb lakatot tesznek, mivel átveri a fogyasztóit és gyakorlatilag egy piramisjátékot működtet.

Csakhogy a hatóságok mégsem találtak csalásokat, most szerdán pedig rekordot döntött a részvény árfolyama: 92 dolláron állt. Ackmann annak idején 47 dolláros árfolyamon kezdett az esésre fogadni: arra tette pénzét, hogy a Herbalife részvényei semmit sem érnek majd. Most viszont öt év drámai küzdelem után kiszállt játékból. Azt nem tudni, hogyan fedezte az ügyletet, ezért azt sem, mennyi bukott. Többről volt szó, mint a pénzről.

Bill Ackman és Carl Icahn, a két Wall Street-i macsó 2013-ban kerültek nyilvánosan összetűzésbe egy tőzsdei műsor élő adásában, ahol kiderült, már régóta ismerik egymást. Carl Icahn a Herbalife későbbi legnagyobb befektetője a riportban többek között azt mondta Ackmannról, hogy egy:

  • sírós-pityogós srác, egy crybaby. Ellentétben saját magával, aki olyan queens-i suliba járt, ahol verték a kis zsidó gyerekeket, de ő soha sem félt és soha sem sírt.
  • Valamint Ackmann azok közé tartozik, akik miatt a Wall Streeten, ha barátot szeretnél, akkor kutyát kell venned, mert az emberek mindig átvernek.

Ackman ekkor már megtette hatalmas fogadását a Herbalife ellen. Ezért Icahn, hogy tönkretegye Ackmant, elkezdett részvényeket vásárolni, hogy felpumpálja az árfolyamot.  

Icahn valószínűleg azért gyűlölte Bill Ackmant, mert az egyike volt azoknak, akiknek feltűnt a 2008-as válságot okozó ingatlanpiaci buborék. Ackman azt firtatta, hogy sok vállalat kockázatosabb, mint ahogyan azt a közvélekedés gondolja. 2002-ben publikált tanulmányában az MBIA biztosítóról mutatta be, hogy hatalmas kockázat rejlik az AAA – azaz a legjobb – hitelminősítési eredménye mögött. Ez viszont sértette Icahn üzleti érdekeit.

A Herbalife részvények árfolyama az elmúlt 5 évben magabiztosan növekedett, mert a vállalt jó eredményeket ért el. Amikor épp nem, akkor Carl Icahn részvényt vásárolt. Az ingatlanpiaci elemzésére jogosan volt büszke Ackman, de a Herbalife elleni shortja nagyon-nagyon rosszul sült el.

A Herbalife részvényeinek árfolyama. Forrás: marketwatch.com – Herbalife Ltd.

A hosszú küzdelemben a pénzügyi trükkökön kívül komoly PR tevékenységet is finanszíroztak a felek. A Herbalife Cristiano Ronaldót szerződtette reklámarcnak. Ackman dokumentumfilmet készített a “mexikói szegényeket kizsákmányoló” Herbaliferól. A háborút elvesztette, de egy csatát megnyert Ackman: a Betting on Zero című film 7,2-es IMDb értékeléssel és a Hamptons Film Festival díjával büszkélkedhet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz bill ackman carl icahn herbalife részvénypiac short Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.