Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. február 21. 06:25 Élet, Pénz

Osztrák szintű fizetést kapnak az Aldi boltvezetői

A fogyasztói árakkal már rég utolértük Ausztriát, de mikor fogjuk a bérekkel? – hangzik a klasszikus kérdés már jó ideje Magyarországon. Nos, az Aldi boltvezetői ma elmondhatják, hogy majdnem elérték a nagy célt.

Jó lehetőséget ad a bérek összehasonlítására, hogy az Aldi, amely Ausztriában Hofer márkanév alatt üzemelteti a boltjait, itt is és ott is átláthatóan közli az egyes pozíciókban elérhető bruttó fizetéseket és a plusz juttatásokat, Magyarországon pedig nemrég emelte a béreket. Mivel a diszkontlánc üzletei egészen hasonlóan működnek a két országban, és a legtöbb munkakör is ugyanazokat a főbb feladatokat takarja, többnyire el lehet kerülni azt a hibát is, hogy az almát a körtéhez hasonlítsuk.

Az aldis béreket azonban így sem lehet egy az egyben összevetni a Hofer fizetéseivel. Így mielőtt megnézed az alábbi grafikont, érdemes tudnod, hogy:

  • Ausztriában minden dolgozónak jár a 13. és 14. havi fizetés, ennek összegét elosztottuk 12 hónapra, illetve a ledolgozott órák számával.
  • Ausztriában heti 38,5 órát dolgozik egy boltvezető, Magyarországon 40-et.
  • Magyarországon a nettó keresetet alaposan megdobhatja, ha több gyerek van a családban, jobban, mint Ausztriában. A családi adókedvezményt természetesen nem a cég adja, és nem csak a boltvezetőnek jár, mi mégis azt a nettó összeget is kiszámoltuk, amit összességében a boltvezető kézhez kap a kedvezmények érvényesítése után.
  • Az átváltáshoz 312 forintos euróárfolyamot használtunk, és a béreket vásárlóerő-paritáson hasonlítottuk össze. Az OECD friss, decemberi adatai szerint Ausztriában átlagosan 179 forintnak megfelelő euróba kerül az, ami Magyarországon 100 forintot ér.
  • Magyarországon és Ausztriában is tíz ledolgozott év után érhető el a legmagasabb bérszint, de a fizetések közben fokozatosan emelkednek.
  • Az összehasonlítás egy konkrét cég két pozíciójára vonatkozik, tehát az eredmény nem nevezhető általánosnak.
 

A két ország árszínvonalbeli különbségeit is figyelembe véve a gyermek nélküli magyar boltvezető bére is megközelíti osztrák kollégájának fizetését, tehát attól függetlenül is közel megegyezik a bérszínvonaluk, hogy az országok adórendszerei másképp támogatják a gyermekvállalást.

Más kérdés, hogy a vásárlóerő-paritás a mindennapi életben hogyan érvényesül. Ebből a szempontból az a fontos, hogy a dolgozók mire költik a fizetésüket, amit nem tudunk. Az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek árai között nincs túl nagy eltérés a két országban, de például a lakhatás és a szolgáltatások Ausztriában jóval drágábbak. Ez pedig azt jelenti, hogy ha a magyar boltvezető a fizetéséből döntően napi fogyasztási cikkeket vásárol és szolgáltatásokat kevésbé, akkor a két ország árai között valószínűleg nem 1,79-szeres a szorzó, hanem kisebb, és a magyar fizetés vásárlóereje a valóságban elmarad az osztrák szinttől.

Euróban, vásárlóerő-paritás nélkül nézve egyébként a magyar Aldi-boltvezető fele annyit keres, mint osztrák társa.

 

Az Aldi és a Hofer kezdő bolti eladóinak kínált fizetéseit is összehasonlítottuk, és kissé eltérő eredményt kaptunk, mint a boltvezetőknél. Ebben a pozícióban csak részmunkaidős állásokat kínál a cég, eltérő heti munkaóraszámmal, így az adatokat arányosítottuk. Végeredményben az látszik, hogy az Aldi kezdő bolti eladóinak bére jobban le van maradva az osztrák Hofer kínálta fizetéstől, mint a boltvezetők esetében.

 

A kezdő bolti eladók béreinek összehasonlításnál azonban már azt is figyelembe kell venni, hogy Ausztriában heti 21 órás állásról, és a hozzá tartozó 1000 euró körüli bruttó fizetésről van szó, ami valószínűleg sok esetben inkább kiegészítő keresetnek tekinthető egy-egy család életében. Ezzel szemben Magyarországon könnyen elképzelhető, hogy egy heti 25 órás állás, és az érte kapott bruttó 170 ezer forintos fizetés komoly, meghatározó összetevője egy család jövedelmének. A kettő pedig nem ugyanaz az élethelyzet, és mondanunk sem kell, melyik a nehezebb. Az azonban így is látszik, hogy a diszkontlánc – a fő versenytársának számító Lidl-höz hasonlóan – már eljutott oda Magyarországon, hogy részmunkaidőért fizet annyit, mint amennyit máshol főállásban adnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.