Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. február 7. 19:39 Pénz

Soha nem látott összeomlást mutatott be az értelmetlen befektetés

Valaki kitalálta pár éve, hogy egészen könnyedén lehessen arra fogadni a tőzsdén, hogy mennyire fognak rángatózni az árfolyamok. Ez elég furán hangzik, de lényegében tényleg ez történt, most pedig egyetlen nap alatt megsemmisült az egész.

Éveken át pont olyan jó üzlet volt a tőzsdei nyugalomra fogadni, mint a tőzsdék emelkedésére. Az amerikai tőzsdeindexek ugyanis nem egyszerűen csak emelkedtek, hanem ezt nagyon kiegyensúlyozottan tették az utóbbi egy-két évben. Egyszóval megérte shortolni*= kölcsönvenni valakitől, azonnal eladni, később a piacról visszavenni, és az árkülönbséget zsebre tenni. Így lehet a piacok esésére játszani. a volatilitást*= az árfolyamok ingadozását., és létre is jöttek olyan termékek, amik lehetővé tették ezt.

Most viszont elpattant valami, és újra megismerkedtek a brókerek a pánik már-már elfeledett érzésével. Pénteken – nem mondhatni, hogy váratlanul – 666 pontot esett a Dow Jones index, hétfőn még 1175 pontot (ez pontban számolva minden idők legnagyobb esése volt), hogy aztán kedden nagy visszatéréssel a napi mélyponthoz képest ezer pontot emelkedjen. Azaz hirtelen őrült módon visszatért a volatilitás.

A tőzsdei félelemre már korábban is lehetett fogadni, ezt mutatja a VIX-index, amit sokáig a befektetők nyugalmi állapotát követő fontos jelzésként kezeltek. Ezt a legnagyobb forgalmú tőzsdei index (az S&P 500) határidős jegyzéseinek eltéréséből számolják egy matematikai képlet segítségével. Azaz lényegében azt fejezi ki, hogy mennyire várnak mást a kereskedők az adott hónap végi indexárfolyamtól. Mint látható, az utóbbi időben ez nagyon-nagyon alacsony volt, tavaly év végén 9 pont alatt ütött mélypontot a mutató, aztán pillanatok alatt a válságok idején szokásos ötven körüli szintre ugrott.

Mivel a kereskedők szeretnek a lehető legtöbbféle dologgal kereskedni, hogy fedezni tudják magukat a legváratlanabb piaci helyzetek esetére is, ezért létrejöttek olyan tőzsdén kereskedett pénzügyi termékek, aminek árait a VIX alakulásához kötötték (például a VXX index, amivel bárki iszonyatosan rosszul járhatott, aki hosszú távon tartotta: 2009-ben 120 ezernél járt, most 45 pontnál, ami masszív emelkedés a múlt heti 25-höz képest). Sőt, olyan terméket is létrehoztak, amivel a VIX alakulásának fordítottjára lehetett tenni. Ez lett az inverz VIX, amit találó módon XIV-nek neveztek el.*Valójában két nagyobb is létrejött ebből az obskurus termékből: a Credit Suisse-féle XIV (VelocityShares Daily Inverse VIX Short-Term ETN) és a SVXY (ProShares Short VIX Short-Term Futures ETF). A baj csak az, hogy ezt a tőzsdén kereskedett kötvényt (ETN) valahogy úgy rakták össze, hogy nagyobb piacmozgások esetén teljesen összeomlik. A képlet szerint ha a VIX duplázódik – amire a tapasztalatok alapján pár évente azért van példa -, akkor a XIV nagyjából száz százalékot esik.

Ez a mostani, nehéz hétkezdet után meg is történt, 95 százalékot esett a XIV, egészen emlékezetes grafikont lerajzolva:

Ezzel a XIV-ben és a hasonló eszközökben lévő piaci érték 3 milliárd dollárról egészen 135 millióra zuhant. A maradékot visszautalják a befektetőknek, ugyanis a Credit Suisse kedden bejelentette, hogy bezárja a terméket. Ezzel az egész volatilitás shortolására épülő befektetési stratégiának befellegzett.

A XIV és társai kissé kicsavart módon ahhoz is hozzájárultak, hogy az utóbbi napokban elszabadult hajóágyúként viselkedjen a tőzsde. Ahhoz, hogy fedezni tudják veszteségeiket, rengeteg VIX-határidős szerződést kellett vásárolniuk, amivel felhajtották azok árát, ami miatt rengeteg befektető – látva a VIX index megugrását – további eladásokkal reagált.

Fogalmam sincs, hogy mi értelme van annak, hogy ezek a termékek létezzenek

– mondta Devesh Shah a Bloombergnek, az eredeti VIX-index egyik feltalálója. A szakember szerint ez a termék nagyjából a szerencsejátékkal egyenértékű, és tényleg, még a prospektusban is benne van, ráadásul aláhúzva és vastagítva, hogy hosszú távon szinte bizonyos, hogy pár éves időtávon nullára csökken majd az értéke. Szóval inkább az volt a csoda, hogy ilyen sokáig felfelé ment ez az index.

Elvesztettem négymillió dollárt, három év kemény munkáját és más emberek rengeteg pénzét

– ezt pedig egy kétségbeesett kereskedő írta a Redditen, aki nem a levegőbe beszélt, ezt screenshottal is bizonyította. Rengeteg másik hozzászóló írt hasonló rémtörténeteket.

Járulékos veszteség volt ebben a történetben a VIX-et gondozó chicagói határidős tőzsde, a CBOE. Adósságát leminősítették, részvényei 15 százalékot zuhantak. (Igen, a chicagói tőzsdét nem az állam birtokolja, vagy a jegybank, mint a budapestit, hanem a tőzsdén lehet kereskedni a tőzsderészvényekkel.) Szintén hatalmas veszteségeket könyveltek el a legkülönbözőbb hedge fundok, amelyek korábban úgy vették ezeket ezeket a XIV-eket, mintha kötelező lenne.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz tőzsde vix volatilitás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.