Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. január 24. 11:40 Pénz, Világ

A bank tulajdonosai elutalgatták a bank pénzét, vélhetően maguknak

Igor Kolomolszkíj és Gennagyij Bogoljubov 2016 decemberéig az ukrán PrivatBank két fő tulajdonosa volt. A pénzintézetet akkor államosították, arra hivatkozva, hogy fizetésképtelenné vált, mert 5,6 milliárd dolláros (1400 milliárd forintos) lyuk tátong a könyveiben. Hogy miért, arra az ukrán jegybanknak illetve a két oligarchának egészen eltérő magyarázata van.

A Reuters által felgöngyölített, a bank államosítás előtti időszakát bemutató ügy meglehetősen szövevényes. A pénz kiáramlásának módja az volt, hogy a két oligarcha cégei a PrivatBanktól (vagyis az érdekeltségi körükön belül lévő pénzintézettől) vettek fel hitelt, amit látszólag arra használtak, hogy angol cégektől vásároljanak nyersanyagokat és gépeket. A megrendelt termékek azonban soha nem érkeztek meg Ukrajnába, a pénz pedig Cipruson landolt. Mint kiderült, az angol cégek fiktívek voltak, és hiába szólították fel őket később az ukrán hatóságok a fizetésre, ezt értelemszerűen a mai napig nem tették meg.

Amikor a jegybank a PrivatBank átvétele után vizsgálni kezdte az eseteket, egyrészt arra jutott, hogy 2014-ben ezzel a módszerrel az oligarchákhoz köthető 42 cég összesen 1,7 milliárd dollár hitelt utalt ki a köddé vált angol cégekhez, másrészt arra is rájött, hogy a hitelek fedezetéül értéktelen vagyontárgyakat fogadott el a bank.

A PrivatBank könyveiben 91 millió dollárnak megfelelő fedezet szerepelt, a jegybank emberei azonban a vizsgálat során 3,5 millióra értékelték az eszközöket. Egy Kijevtől 600 kilométerre lévő petrolkémiai tárolót például 12 millió dolláros fedezetként tüntettek fel, a jegybank vizsgálói szerint azonban a reális értéke nulla. A Reuters tudósítója el is ment a területre, ahol csak legelésző birkákat talált, a helyiek pedig azt mondták az újságírónak, hogy a tároló már legalább 10-15 éve nem működik.

Kolomolszkíj és Bogoljubov minden vádat tagad, szerintük a felvett kölcsönöket a cégeik visszafizették a banknak, senki nem lopott el semmit, és a PrivatBank kizárólag a jegybank szándékos taktikái miatt jutott a csőd szélére, az állami hátterű manővernek ugyanis szerintük az volt a célja, hogy politikai okokból kihúzzák a két oligarcha alól a bankot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ bank oligarcha pénzmosás Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.