Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. január 23. 16:09 Pénz

Elon Musk új fizetési szerződése a Teslánál egy vicc

Az elektromos autóiról híres amerikai társaság alapító-vezetője új szerződést kötött cégével. Ez már önmagában is érdekes, mert ahogy a New York Times is emlékeztet rá, Musk már 2014-ben azt ígérte, hogy a Model 3 bemutatása után valószínűleg átadja a székét valaki másnak, de ezt nem tette meg, és most úgy tűnik, hogy a következő évtizedre is megtartja a posztját.

A vezérigazgató új fizetési feltételei viszont tényleg elképesztőek. Musk kizárólag akkor kap pénzt, ha a Tesla tőkepiaci értékét 50 milliárd dolláros lépcsőkben megemeli. A cég a jelenlegi árfolyamon 59 milliárd dollárt ér a befektetők szemében, de Musk egészen addig egy centet sem vehet fel, amíg a 100 milliárd dolláros értéket át nem lépi. Utána 50 milliárdos lépcsőkhöz van kötve a további jövedelme, egészen a 650 milliárd dolláros értékig.

A 650 milliárd dollár említését a Tesla esetében a legtöbb szakértő csak PR húzásnak tartja, a mai értékelések szerint ezzel a cég az öt legértékesebb amerikai társaság közé emelkedne (az Apple ebben a pillanatban 914 milliárd dollárt ér a piac szerint, a Google 810 milliárdot, az Amazon viszont már csak 648 milliárdot. A Teslánál sokkal-sokkal több autót gyártó GM pedig 61 milliárdot). Ha ezt mégis sikerülne elérni, akkor Musk 55 milliárd dollárért adhatna el részvényeket, de ez egyelőre tényleg csak a sci-fi kategóriában említhető verzió. Az is ki van zárva, hogy mesterségesen és átmenetileg hajtsa fel az árfolyamot például 100 milliárd dollár fölé, mert a megállapodás szerint csak a határ átlépése után 5 évvel értékesítheti a papírokat.

A vállalás gyakorlatilag teljesíthetetlennek tűnik, ám Musk mégis azt mondja, szerinte 10 éven belül a Tesla értéke 1000 milliárd dollár is lehet. A cégvezető egyébként eddig sem kívánta felvenni a fizetését, csak azért kap pénzt, mert a kaliforniai törvények szerint a minimálbért mindenképpen ki kellene fizetni neki. Jelenleg évi 37 ezer dollárt keres papíron, de azt mondja, hogy a számlájáról nem veszi fel a pénzt.

Musk másik nagy vállalkozásáról, a Hyperloopról korábban ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHyperkamuGazdaságilag és műszakilag is egyre több a kérdőjel Elon Musk projektjei körül. Médiahekk, vagy komolyan gondolja az egyre vadabb és hihetetlenebb bejelentéseket?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz elon musk fizetés tesla Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Jobb lenne a minőségi, mint a gyors gazdasági növekedés Magyarországon

A korábbi gyors növekedés szerkezete nem alapozta meg sem a válságállóságot, sem pedig a válságból való kilábalást követő egyensúlyi helyreállást.

Fontos

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.