Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. december 22. 15:31 Élet, Pénz

Katasztrofális volt 2017, még jó, hogy nincs éghajlatváltozás

Világszerte 306 milliárd dollárnyi gazdasági kárt okoztak a természeti, illetve az ember mulasztás miatt bekövetkező katasztrófák 2017-ben – derül ki a Swiss RE biztosító becsléséből. Ez hatalmas ugrás a 2016-os 188 milliárdhoz képest, és az elmúlt tíz év 190 milliárdos átlagát is jó 60 százalékkal meghaladja.

A svájci óriás viszontbiztosító évente megjelenő elemzései szerint 2007 óta mindössze egyetlen olyan év volt, amikor a katasztrófák miatt ennél is nagyobb veszteséget keletkezett. A 2011-es 440 milliárd dollárban azonban jelentős szerepet játszott a fukusimai erőműben történt baleset.

 


A katasztrófák nagy részért egyébként nem az emberek okolhatók: az emberi mulasztás közvetlenül csak 6 milliárd dollárnyi kárt eredményezett az idén. Ez még kevesebb is, mint az egy évvel korábbi. Az anyatermészet azonban különösen a második félévben nem kegyelmezett. Ráadásul, mintha csak a klímaváltozás tagadóinak szeretne üzenni, a legtöbbször az Egyesült Államokban csapott le (igaz, mivel ott relatíve magas a GDP, ezért fajlagosan nagyobb károkat okoznak a természeti katasztrófák).

Augusztusban és szeptemberben három hurrikán (Harvey, Irma, és Maria) is tombolt a karibi térségben, Floridában és Texasban, több mint 90 milliárd dollárnyi kárt okozva. Utóbbi szám ráadásul még emelkedhet, a károk felmérése ugyanis azóta is zajlik. Ezzel egyébként 2017 késő nyara – kora ősze volt minden idők második legdurvább hurrikánszezonja Amerikában. A mostani triónál több problémát csak a 2005-ben lecsapó hármas (Katrina, Rita és Wilma) okozott.

Az extrém időjárási körülményekkel azonban nem csak az USA déli részén élőknek kellett megküzdenie az idén. Február és május között országszerte öt komolyabb vihar okozott milliárdos károkat, az elmúlt hónapokban pedig a lakóövezeteket is elérő kaliforniai erdő- és bozóttüzek. Utóbbiakat ráadásul még mindig nem sikerült teljesen megfékezni, így az eddig becsült 7,3 milliárd dolláros kár még tovább emelkedhet.

Azzal egyébként, hogy a természeti katasztrófák egy jelentős része az Egyesült Államokban történt megugrott a biztosított káresemények aránya. A 306 milliárd dollárból 136 milliárdnyi volt ilyen, ami több, mint duplája a tavalyinak, és amióta mérik (azaz 1970 óta) a harmadik legmagasabb érték.

Persze nem csak az USA-ban okozott gondokat a természet. Szeptember közepén Mexikóban földrengés, az év korábbi szakaszában Ausztráliában négy trópusi ciklon pusztított, míg Európában az április extrém hideg és a nyári hőség okozott gondokat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz biztosítás hurrikán katasztrófa Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.