Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2017. december 21. 19:46 Pénz

Hatszorozta árfolyamát az üdítőgyártó, mert megváltoztatta a nevét

Tombol a kriptoőrület, a legújabb jel, hogy mélyen járunk a buborék mánia-szakaszában, a következő történet. Volt egy cég, amit Long Island Iced Tea Corp.-nak hívtak, és a Nasdaq-on lehetett kereskedni a részvényeivel. A cég nevéhez híven jeges teát gyárt, igaz, alkoholmenteset, de nem teljesen sikertelenül, hiszen a tőzsdei kapitalizációja 23 millió dollár volt. Egészen tegnapig, amikor is bejelentették, hogy átnevezik a céget Long Blockchain Corp.-ra. A névbe iktatott új szó a blokklánc-technológiára utal, amit a Bitcoin és a többi kriptopénz leginnovatívabb elemének tartanak.

Az eredmény: a részvények árfolyama a piacnyitás előtt a korábbi 2,44 dollárról pillanatok alatt a hatszorosára ugrott, majd a tőzsdei kereskedés kezdete után is az előző záróár négyszeresén, 9,49 dolláron folytatta. Azóta kissé esett, de még mindig 7 dollár körül jár, ami közel kétszáz százalékos emelkedést jelent.

Pedig a cég továbbra is ugyanazt csinálja, mint eddig (tehát palackozott jeges teát gyárt), igaz, bejelentette, hogy “a jövőben a blokklánc-technológia előnyeit felhasználó befektetési lehetőségekre helyezik a vállalati stratégia fókuszát”. Ezekről azonban még végleges döntést sem hozott.

A névváltoztatás és “stratégiaváltás” ellenére a cég kódja továbbra is az, hogy LTEA, emlékeztetve a jeges teás közelmúltra.

Nem ez az első alkalom, hogy egy parányi cég azzal próbál előrejutni, hogy bitcoinos hangzású nevet ad magának. Volt már sportmelltartó gyártó (Croe Inc. -> Crypto Company), kanapégyártó (Nove LifeStyle Inc. -> I Design Blockchain Technology Inc.), e-cigaretta cég (Vapatek Inc. -> Nodechain Inc.), amelyek a névváltás után mind sokszoros tőzsdei árfolyamemelkedésnek örülhettek. Sőt, gyümölcslégyártó is behúzta már a trükköt: a SkyPeople Fruit Juice nevű cég megháromszorozta értékét, miután átnevezték Future FinTech-re. A sportmelltartós Crypto Company esetében akkora siker volt a dolog, hogy a kétezer százalékos emelkedés után a tőzsdefelügyeletnek kellett leállítania a kereskedést, piaci manipulációt szimatolva. A dolog már a magyar gazdasági szférában is terjed, a Csíki Sörről is ismert csavaros eszű erdélyi vállalkozó, Lénárd András tegnap jelentette be, hogy székely Bitcoint fog a piacra dobni, a kriptoKoronát.

Valószínűleg a befektetők sem hülyék. Aki most megveszi ezeket a részvényeket, jó eséllyel nem arra számít, hogy ezek az apró cégek sikeresen átállnak majd a sportmelltartóról, kanapéról vagy jeges teáról a kriptobefektetésre. Abban azonban bízhatnak, hogy amíg tart a mostani mánia, lesz valaki, aki még drágábban megveszi tőlük ezeket a részvényeket. Ráfázni csak az fog, aki utolsóként ugrik bele az őrületbe.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bitcoin blokklánc jeges tea kriptopénz sportmelltartó Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.