Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2017. november 20. 18:12 Pénz, Világ

Gyerekzsúron és a műtőben is győzködik a milliomosokat, hogy műtárgyat vegyenek

Az elmúlt években alaposan átalakult a műtárgyak árverezési piaca. Míg a kilencvenes évek közepéig az aukciós házak elsősorban arra koncentráltak, hogy az árverésre bocsátható gyűjteményeket becserkésszék, mára áttevődött a hangsúly a gyűjtők meggyőzésére. Illetve a világ milliomosainak gyűjtővé változtatására.

Mivel az impresszionisták és a modern műtárgyak jelentős része ma már a múzeumi gyűjteményekben és a hosszú távú magángyűjteményekben van, az aukciós házaknak arra kell vevőket találniuk, ami ezen felül a piacon elérhető maradt. Ahogy Don Thompson közgazdász, műtárgypiaci szakértő nemrég megjelent könyvében írja, a potenciális vevők feltérképezése és meggyőzése nagyon megváltozott, mert ők maguk is mások lettek és máshol lettek elérhetőek. Húsz éve a gyűjtők 90 százaléka a hatvanas-hetvenes éveiben járó cégvezető volt, jellemzően Észak Amerikából és Nyugat Európából. Ezzel szemben ma tipikusan a negyvenes-ötvenes éveiben járó cégtulajdonosok vásárolnak, akiknek már mintegy 20 százaléka Ázsiából jön.

A feladat azonban egyáltalán nem csak az aktív gyűjtők meggyőzése, hanem a világ gazdag embereinek ösztönzése arra, hogy műgyűjtőkké váljanak. Egy felmérés szerint a világ 100 millió dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkező emberei közül csak 11 százalék vásárol műalkotásokat, az aukciós házak tehát közel 90 százaléknyi fehér foltra tudnak rámozdulni.

Korábban a The Wall Street Journal írt arról, hogy a nagy aukciósházak szívesen vállalják át a gyűjtők gyerekeinek szülinapi rendezvényeit. A mögöttes szándék az, hogy ha a gyerek barátainak szülei is benéznek a zsúrra, ott sikerülhet őket elkapni egy kis marketingre.

Egy ilyen londoni szülinapi partira 30 kelet-európai milliomost sikerült behúzni a gyerekeik révén, és állítólag többeket el is kapott a gyűjtőszenvedély.

A Christie’s egy korábbi beszámoló szerint a shanghaji és hongkongi aukciókon becserkészett 18 potenciális kínai gyűjtőt, és megfinanszírozott nekik egy céges luxusutat New Yorkba. Mindent az aukciósház fizetett, a kínaiakat tejben-vajban fürösztötték, vitték őket múzeumból múzeumba és étteremből étterembe, majd a túra végén az árverésen elhelyezték őket azokban az egyedi kialakítású szobákban, ahonnan követhették az eseményeket, licitálhattak, de őket senki sem azonosíthatta be. Állítólag 236 millió dollárt költöttek, vagyis az este bevételének felét ők hozták.

Egy ügyes árverési specialistának gyakran egész különleges utakon kell eljutnia a gyűjtőkhöz. Loic Gouzer, az egykor a Sotheby’s-nél dolgozó ügynök például úgy ment el szörfözni a Maldív-szigetekre az egyik nagyvadnak számító gyűjtővel, Adam Lindemann-nal, hogy nem is tudott megállni a deszkán. Valahogy túlélte, és azóta számos nagy üzletet kötött vele. Később, akkor már a Christie’s ügynökeként egy manhattani plasztikai sebészt akart rávenni a gyűjteménye piacra dobására, csakhogy ő a Sotheby’s ügyfele volt. Gouzer ezért bejelentkezett egy anyajegy eltávolító beavatkozásra, és a kisebb műtét közben kezdte meggyőzni az orvost a váltásról.

Fotó: AFP/Europress

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ aukció milliomosok műtárgy Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.