Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2017. november 6. 15:51 Pénz

A felső tízezrelék az adójának 30 százalékát offshore-ozza el

Újabb nagy globális offshore-botrány van Paradise néven, miután egy-két londoni adóoptimalizálásban segédkező ügyvédi irodától kiszivárgott egy rakat (egész pontosan 13,4 millió darab) irat. Ahogy a másfél évvel ezelőtti Panama-iratokat, úgy ezeket is a Süddeutsche Zeitung vezetésével, az ICIJ nevű tényfeltáróújságíró-hálózat részvételével dolgozta és dolgozza fel több száz újságíró.

Könnyű elveszni az ilyenkor kibukó rengeteg apró történetben – az angol királynőtől Soros Györgyön és Trump miniszterein, globális óriásvállalatokon át egészen az Orbán-kormány svájci nagykövetéig és más magyarokig derültek ki kínos dolgok -, de van egy átfogó vezérfonal: hogy a vagyon offshore cégeken keresztüli rejtegetése tömegsport a legfelsőbb vagyoni elit körében, ami tovább ront a globális vagyoni egyenlőtlenségeken.

Pont október elején jelent meg az eddigi legrészletesebb tanulmány, ami a korábbi, tömegesen kiszivárogott dokumentumtömegekből (a Panama-iratokból és az HSBC svájci magánbankjából) szerzett mikroadatokból próbálta meg kiszámolni, hogyan változik az adóelkerülés mértéke a háztartások vagyoni helyzete szerint.

Arra jutottak, hogy a legtöbb háztartás nagyjából hasonló, alacsony mértékben kerüli el az adókat, de a jövedelmi lépcső tetején hirtelen drámaian, egészen 25-százalékig emelkedik az adóelkerülés.

 

Zucman, Alstadsaeter és Joahnnesen a skandináv adatokból indultak ki (itt hagyományosan magas az adófizetési hajlandóság), és számításaik szerint például a svéd háztartások átlagosan az adó 3 százalékát nem fizették be, ez a felső 1 százaléknál 10 százalék körüli mértékre emelkedett. Viszont a legfelső 1 tízezrelék (a fenti ábrán P99.99-P100), akik vagyona 12 milliárd forintnak megfelelő svéd korona felett van, már az adó közel harmadát nem fizette be.

Viszont az is megállapítják a szerzők, hogy a helyi adóhivatalok véletlenszerű vizsgálatainál nem látni ilyen különbséget a vagyoni szintek szerint, tehát arányaiban nagyjából ugyanannyi befizetetlen adót találnak a leggazdagabbaknál, mint a vagyoni ranglétra alsóbb fokain. Ha a kiszivárgott offshore-adatokkal korrigálják a számokat, akkor egészen kiugró lesz a különbség – ezek viszont értelemszerűen rejtve vannak a helyi adóhivatalok előtt.

Az offshore adóoptimalizálás-csalás tehát kétféleképpen is ront a jövedelmi egyenlőtlenségek globális helyzetén. Egyrészt az eleve kiemelkedően leggazdagabbak fognak könnyebben élni ezekkel az eszközökkel, tehát még gazdagabbak lesznek, másrészt még el is lepleződik a probléma valódi mértéke. A Panama-iratok kiszivárogtatója egyébként pont emiatt a jól látható folyamat miatt szánta el magára arra, hogy az újságírókhoz juttassa a dokumentumtömeget. Ugyan az utóbbi években volt némi haladás az offshore-kiskapuk és banktitkok megszüntetésében, de a legtöbb kritikus szerint messze vagyunk még attól, hogy érdemi változásról lehessen beszélni.

Ugyanez röviden:

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz jövedelmi egyenlőtlenség offshore paradise-iratok Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.