Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2017. október 27. 13:04 Pénz, Világ

Feje tetejére állítják az adórendszert Romániában, és senki sem tudja, mi lesz belőle

A román kormány a korábbi tiltakozások ellenére megerősítette, hogy 2018-tól alaposan átalakítja az adórendszert. Bukarestben egyszerre olyan sok mindenhez nyúlhatnak hozzá, hogy egyelőre nem látni, mi lesz a nagy reform hatása. A közvéleménykutatások szerint az alkalmazottak semmi jót nem várnak. Magyar szemmel sem árt követni az eseményeket, hiszen a beruházásokért régiós adóversenyben vagyunk.

Drasztikus húzásra szánta el magát a román kormány, amikor úgy döntött, hogy 

a társadalombiztosítási járulékot ezentúl nem a munkaadókkal, hanem szinte teljes egészében a munkavállalókkal fizetteti meg.

A cégek eddig a bruttó fizetés 22,75 százalékét fizették be járulékok formájában, jövőre azonban ez szinte eltűnik, 2,25 százalékra olvad. Az alkalmazottak ma 16,5 százalékos terhet viselnek, jövőre azonban 35 százalékot fognak. A bruttó fizetésekhez mért teljes járulék aránya tehát összességében 39,25 százalékról 37,25-re mérséklődik, csak éppen a munkavállalókra helyeződik át szinte minden teher.

Ez azt jelenti, hogy a dolgozók csak akkor maradhatnak nettóban a pénzüknél, ha a munkaadójuk megemeli a bruttó bérüket, amire elvileg az ad lehetőséget, hogy a cég járulékterhei csökkennek. Egy felmérés szerint azonban ebben alig bíznak az emberek, akik sokkal inkább arra számítanak, hogy a munkaadójuk nem lesz olyan gáláns, hogy teljes mértékben kompenzálja a változtatások miatti kiesést. Azaz a cég a számára kedvező helyzetben lecsíp egy darabot a dolgozó fizetéséből.

A helyzet persze korántsem ennyire egyszerű. A kormány természetesen látja az intézkedés veszélyeit, és ezért 30 százalékkal megemeli a minimálbért, vagyis a cégek egy részét eleve rákényszeríti a béremelésre. A bruttó minimálbér januártól így 1900 lej lehet (ami egyébként 128 ezer forintnak felel meg, és még mindig elmarad a magyar bruttó 138 ezres összegtől.)

Emellett két intézkedéssel is kompenzálni szeretne a kormány: egyrészt 16-ról 10 százalékra csökken a személyi jövedelemadó, másrészt visszavágnak a kötelező magánnyugdíjpénztári járulékból is. Romániában a magánnyugdíjpénztárakba 2008 óta köteles belépni minden 35 év alatti munkavállaló, jelenleg mintegy 7 milliós a pénzintézetek tagsága, és a GDP közel 4 százalékára rúg a vagyonuk. A terv szerint jövő évtől kezdve a jelenlegi 5,1 százalék helyett csak a bruttó fizetés 3,7 százalékát lenne kötelező ebbe a második nyugdíjpillérbe utalni.

 


A kisebb cégeket azzal is megpróbálja fizetésemelésre ösztökélni Bukarest, hogy a 16 százalékos társasági adó helyett 1 százalékos bevétel arányos adót szab ki rájuk. Ez a szabály már most is él, de csak az évi 500 ezer euró alatti bevételt elérők számára. A változás az lenne, hogy a sapkát évi 1 millió euróra emelik. Ezzel becslések szerint 450 ezer román kisvállalkozás kerülhet be a bevételarányos adózásba, és kerülhet ki a tao fizetése alól. A kritikusabb elemzői hangok azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy alig látni hatástanulmányt a tervekkel kapcsolatban, és így elég nagy a bizonytalanság abban, hogy a valóságban mi fog történni jövőre.

Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ adó adórendszer Románia Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.