Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2017. október 17. 18:01 Pénz

“Nem vagyok rasszista, de…”, írta rasszista kirohanása közepén a kedvelt befektetési guru

Marc Faber, a híresen pesszimista Hongkongban élő svájci befektető és piaci hírlevél-író rossz passzban lehet, mással nehéz magyarázni a következő sorokat, amik Gloom, Boom & Doom nevű legendás hírlevelének legújabb számában jelentek meg:

És hála Istennek a fehér emberek népesítették be Amerikát, nem a feketék. Különben úgy nézne ma ki az USA, mint Zimbabwe, bár egy idő múlva talán így is, úgy is úgy fog kinézni, de legalább kétszáz évig élvezte az USA a gazdasági és politikai napfényt fehér többség alatt. Nem vagyok rasszista, de – akármennyire is inkorrekt politikailag – a valóságot ki kell mondani.

Ugyanebben a gondolatmenetben Faber arra is kitér, hogy semmi nem gond nem volt a rabszolgatartással, hiszen “tiszteletreméltó emberek” évezredeken át rabságban tartották a népesség egy részét. A hírlevél egyébként csak papíron jelenik meg gondosan szelektált ügyfélkörnek, ez a gondolatmenet az október 3-i számban volt, de valamiért csak most jutott el a sajtóhoz.

A Business Insider megkereste Fabert, hátha magyarázatot tud adni arra, hogy is volt ez, de csak ennyit válaszolt: “természetesen kiállok a megjegyzés mellett, hiszen ez egy vitathatatlan tény”. Faber egyébként egyike volt azoknak, akik jó érzékkel figyelmeztettek a 2007-2008-as pénzügyi válság előtt, ezért máig guruként kezelik a pénzügyi sajtóban Igaz, azóta rengetegszer jósolt újabb, még durvább válságokat, ami miatt az utóbbi években egyre kevésbé figyelnek rá.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz guru marc faber rasszizmus Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.