Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A minimálbér mértékéig egy évig elengedi, a második évben pedig felezi a szociális hozzájárulási adót (szocho) a kormány a munkaadó számára olyan esetekben, amikor egy cég olyasvalakit vesz fel, aki a munkába állás előtti év legfeljebb negyedében dolgozott.

  • A 2024. augusztus 1. után létrejövő munkaviszonyokra vonatkozik az intézkedés a rendelet alapján, amelyről a Portfolio.hu számolt be a hétfői Magyar Közlöny alapján.

Tágabb kontextus: a kormány szerint a rendelet célja, hogy megkönnyítse a munkaerőpiacra való belépést és ösztönözze a foglalkoztatást. 

  • A kormány célja 85 százalékos foglalkoztatási ráta elérése 2030-ig a 20-64 éves korosztályban. Orbán Viktor miniszterelnök év eleji évértékelőjében arról beszélt, hogy itthon még legalább 300 ezer ember bevonható a munka világába.
  • Csaknem félmillió új munkavállalóra lesz szükség 2030-ra a Gazdaságfejlesztési Minisztérium tavalyi számítása szerint. Ehhez vélhetően elég sok vendégmunkásra lesz szükség.

Felülnézet: 2024 első negyedévében a potenciális munkaerő-tartalék 326 ezer fő volt. 

  • Mintegy 200-250 ezer fő bevonható reálisan a következő hat évben a munkaerőpiacra a jegybank elemzése szerint, ami az alacsonyan és közepesen képzett fiatalokban és az 55-74 éves nők körében látja a magyar munkaerőpiac rejtett tartalékait.
  • Háromszázezer dolgozó hiányára számít 2030-ra a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) előrejelzése, amihez az is hozzájárul, hogy tíz éven belül a 15-74 évesek száma az előrejelzések szerint 300-400 ezer fővel csökkenhet.

Előzmények: a kormány az adókedvezményen kívül több intézkedést is bejelentett idén a foglalkoztatás növelése érdekében. 

  • 25-30 új munkásszállás építése indulhat el a következő négy évben a kormány tavaly decemberi bejelentése alapján.
  • Lakhatási támogatást igényelhetnek március közepétől a munkába álló regisztrált álláskeresők, ha új munkahelyük a lakhelyüktől legalább 60 kilométerre található.
  • A 30 év alattiak elhelyezkedését segítő Ifjúsági Garancia Plusz program keretében pedig a fiatalok kaphatnak 180 ezres albérlet-támogatást április óta. Ennek a programnak még több része is van, erről részletesebben itt írtunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópai rekorder lenne Magyarország, ha sikerülne a kormány terve85 százalékra emelkedhet a kormány tervei szerint a foglalkoztatottsági ráta. Tartalék azonban csak a 25 év alattiakban és az 55 év felettiekben van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsaknem egy évtizede terelgeti a munkavállalás felé a kallódó fiatalokat a kormány, de a neheze csak most jönÁprilistól 200 milliárd forintos kerettel indít programot a kormány a fiatalok aktivizálására. A program előzménye sikeres volt a jobb helyzetű álláskeresők segítésében, a folytatásnak viszont nagy kihívásokra kell válaszokat találnia.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet foglalkoztatás munkaerőhiány munkaerőpiac Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Stubnya Bence
2024. július 11. 13:16 Közélet

Megnehezítheti a 2026-os választás előtt a kormány dolgát az újraszabott uniós kényszerzubbony

A kormány azzal számol, hogy a túlzottdeficit-eljárásban négy évig kell majd bizonyos mértékben csökkenteni a költségvetési hiányt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.