Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. július 9. 16:54 Közélet, Vállalat

A kormány mint biztosítási ügynök: vásárlás után eladás Tiborcznak és az osztrákoknak

Megveszi a magyar államtól két biztosítótársaság, a Magyar Posta Biztosító és a Magyar Posta Életbiztosító 66,9 százalékát a Gránit Biztosító, amelynek tulajdonosa a Waberer’s International, végső soron pedig többségében Tiborcz István, Orbán Viktor veje. A cégek 33,1 százaléka állami tulajdonban marad.

Miért fontos ez? Az állam 2023 áprilisában nem titkoltan átmeneti jelleggel vette meg a Posta biztosítókat a korábbi német tulajdonosától, de egyelőre nem tudni, hogy a Waberer’s-nek milyen konstrukcióban adja tovább.

  • Amint azt a Telex megírta, csak utólag derült ki, hogy a 2023-as vételár 27,8 milliárd forint volt, és várhatóan csak jövőre fogjuk megtudni, hogy ennél többért vagy kevesebbért adták tovább a két céget – utóbbi elég nehezen megválaszolható kérdéseket vetne fel.

Felülnézet: Nagy Márton miniszter már 2022 őszén bejelentette, hogy az állam „fizikailag is be fog lépni a biztosítási piacra, amivel a konszolidációt kívánja elősegíteni”, Kovács Zsolt miniszteri biztos pedig (például ebben a Portfolio-interjúban) nyíltan kijelentette, hogy a szektorban az állam szerepvállalása csak átmeneti.

  • Az utóbbi pár év fejleményei alapján is látszik, hogy amikor a biztosítási szektort nemzetstratégiai fontosságúnak minősítik és a többségi magyar tulajdon megteremtéséről beszélnek, akkor az állam szerepét végső tulajdonos helyett adásvételi közvetítőként kell elképzelni.

Tágabb kontextus: 2021 tavaszán egy kormányrendelet megakadályozta, hogy az Union Biztosító tulajdonosa (VIG) megvegye az Aegon magyar üzletágát, majd az állam 45 százalékos tulajdonossá vált a VIG-ben. Ebből tavaly év végén 35 százalékot vissza-eladtak a VIG másik, osztrák tulajdonosának, vélhetően azért, mert kellett a pénz a budapesti reptér üzemeltetőjének megvételéhez.

  • Ez a fajta aktív konszolidációs szerepvállalás elvileg azért lehet problémás, mert a kormány – az MNB mellett – a szabályozás és az adózás révén is alapvetően befolyásolhatja a piacot, azaz más tárgyalási pozícióban van, mint azok, akiknek a megvett tulajdonrészeket később eladja.
  • Erre egy példa, hogy a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a Posta biztosítók 2023-as megvételét is, és ennek többek között az lett a következménye, hogy a Gazdasági Versenyhivatal nem vizsgálhatta az ügyletet.

Mi következik? A kormány által vágyott szektorszintű többségi magyar tulajdon a tavalyi eladással távolabbra került. A másik hazai szereplő, a CIG Pannonia Biztosító Mészáros Lőrinc és Keszthelyi Erik többségi tulajdonában van, ők ketten a Magyar Biztosítóholding Zrt.-t is létrehozták 2023 elején – ez később a bankok mintájára akár egy NER-es gyűjtőhellyé is válhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKell még vennie néhány biztosítót a kormánynak, ha el akarja érni a céljátBiztosítótársaságokban szerzett üzletrészekkel lepte meg magát az állam az elmúlt két karácsony során, ami az idén is megismétlődhet, mivel a felvásárlásoknak valószínűleg még nincs vége.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat adásvétel biztosítók Gránit Posta Biztosító tiborcz istván waberer's Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.