Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. július 9. 16:54 Közélet, Vállalat

A kormány mint biztosítási ügynök: vásárlás után eladás Tiborcznak és az osztrákoknak

Megveszi a magyar államtól két biztosítótársaság, a Magyar Posta Biztosító és a Magyar Posta Életbiztosító 66,9 százalékát a Gránit Biztosító, amelynek tulajdonosa a Waberer’s International, végső soron pedig többségében Tiborcz István, Orbán Viktor veje. A cégek 33,1 százaléka állami tulajdonban marad.

Miért fontos ez? Az állam 2023 áprilisában nem titkoltan átmeneti jelleggel vette meg a Posta biztosítókat a korábbi német tulajdonosától, de egyelőre nem tudni, hogy a Waberer’s-nek milyen konstrukcióban adja tovább.

  • Amint azt a Telex megírta, csak utólag derült ki, hogy a 2023-as vételár 27,8 milliárd forint volt, és várhatóan csak jövőre fogjuk megtudni, hogy ennél többért vagy kevesebbért adták tovább a két céget – utóbbi elég nehezen megválaszolható kérdéseket vetne fel.

Felülnézet: Nagy Márton miniszter már 2022 őszén bejelentette, hogy az állam „fizikailag is be fog lépni a biztosítási piacra, amivel a konszolidációt kívánja elősegíteni”, Kovács Zsolt miniszteri biztos pedig (például ebben a Portfolio-interjúban) nyíltan kijelentette, hogy a szektorban az állam szerepvállalása csak átmeneti.

  • Az utóbbi pár év fejleményei alapján is látszik, hogy amikor a biztosítási szektort nemzetstratégiai fontosságúnak minősítik és a többségi magyar tulajdon megteremtéséről beszélnek, akkor az állam szerepét végső tulajdonos helyett adásvételi közvetítőként kell elképzelni.

Tágabb kontextus: 2021 tavaszán egy kormányrendelet megakadályozta, hogy az Union Biztosító tulajdonosa (VIG) megvegye az Aegon magyar üzletágát, majd az állam 45 százalékos tulajdonossá vált a VIG-ben. Ebből tavaly év végén 35 százalékot vissza-eladtak a VIG másik, osztrák tulajdonosának, vélhetően azért, mert kellett a pénz a budapesti reptér üzemeltetőjének megvételéhez.

  • Ez a fajta aktív konszolidációs szerepvállalás elvileg azért lehet problémás, mert a kormány – az MNB mellett – a szabályozás és az adózás révén is alapvetően befolyásolhatja a piacot, azaz más tárgyalási pozícióban van, mint azok, akiknek a megvett tulajdonrészeket később eladja.
  • Erre egy példa, hogy a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a Posta biztosítók 2023-as megvételét is, és ennek többek között az lett a következménye, hogy a Gazdasági Versenyhivatal nem vizsgálhatta az ügyletet.

Mi következik? A kormány által vágyott szektorszintű többségi magyar tulajdon a tavalyi eladással távolabbra került. A másik hazai szereplő, a CIG Pannonia Biztosító Mészáros Lőrinc és Keszthelyi Erik többségi tulajdonában van, ők ketten a Magyar Biztosítóholding Zrt.-t is létrehozták 2023 elején – ez később a bankok mintájára akár egy NER-es gyűjtőhellyé is válhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKell még vennie néhány biztosítót a kormánynak, ha el akarja érni a céljátBiztosítótársaságokban szerzett üzletrészekkel lepte meg magát az állam az elmúlt két karácsony során, ami az idén is megismétlődhet, mivel a felvásárlásoknak valószínűleg még nincs vége.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat adásvétel biztosítók Gránit Posta Biztosító tiborcz istván waberer's Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.