Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. július 4. 17:21 Közélet, Vállalat

Tovább erősíti a német és izraeli orientációt az új magyar fegyvergyár

Csak két nappal az alapkőletétel előtt értesült róla a helyi polgármester, hogy pár kilométerre a ferihegyi repülőtértől, Vecsés határában a német-izraeli hátterű Dynamite Nobel Defence (DND) fegyvergyárat épít – derül ki a HVG360 cikkéből.

  • A gyárban első körben többek között páncéltörő gránátvetők vetőcsövét fogják gyártani, de az alapkőletételen elhangzottak alapján a későbbiekben másfajta fegyverek is készülhetnek itt.
  • A DND kutatás-fejlesztést is hoz Magyarországra, a tervek szerint Kaposváron drónokat fejlesztenek majd.

Alulnézet: az eredeti tervek szerint a DND üzeme nem Vecsésen, hanem Kiskunfélegyházán épült volna fel. 

  • Sok helyi nem örül a beruházásnak a HVG cikke szerint, az ügyben az önkormányzat közleményt tett közzé, amelyben azt ígérik, tájékoztatást kérnek a cégtől, „hogy mielőbb tisztázni tudjuk a lakosság részéről felmerülő kérdéseket”.

Miért fontos ez? A helyi politikai vonatkozások mellett a vecsési beruházás azért is érdekes, mert a magyar haderőfejlesztésben a német és az izraeli együttműködések is fontosak. 

  • A német hadiipar legjelentősebb magyarországi szereplője a Rheinmetall, de szintén fontos partner az Airbus és a Krauss–Maffei Wegmann a 444.hu cikke szerint. Izraeltől pedig többek között digitális rádiókat, hírközlő rendszereket és páncéltörő rakétákat szerez be a magyar honvédség.

Felülnézet: a Magyar Honvédség fejlesztése az utóbbi években a kormány egyik kiemelt projektjévé vált. Magyarország 2018 óta növeli a hadi kiadásait, ebből a pénzből egyrészt jelentős fegyverbeszerzések valósulnak meg, másrészt a hazai hadiipar fejlesztésébe is sok közpénz áramlik.

  • A magyar hadi kiadások GDP-arányosan idén haladhatják meg először a NATO-kritériumnak számító két százalékot. Ez a növekedés ellenére valamivel a régiós átlag alatt van, mivel a környékbeli országok is növelik a hadi kiadásaikat.

Tágabb kontextus: a német Rheinmetal tavaly Zalaegerszegen nyitott üzemet, ahol Lynx típusú páncélozott harcjárműveket gyártanak majd; Kaposváron török licenc alapján Gidrán nevű páncélozott járműveket építenek; Nyírteleken radargyártó üzem, Várpalotán lőszergyár épül.

  • Emellett hazai vállalatok Kiskunfélegyházán kézi lőfegyvereket; Gyulán helikopter-alkatrészeket gyártanak az Airbusszal koprodukcióban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDübörög a magyar fegyverkezés, de mire elég ez Közép-Európában?A kiemelt régiós szerepről szóló elképzeléseket árnyalja, hogy a lengyel, a román és a cseh haderő még erősebb tempóban fejlődik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat dnd fegyvergyártás hadiipar Vecsés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.