Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. július 2. 12:01 Közélet, Világ

Két grafikon arról, miért valószínű, hogy Orbán nem segítségről és pénzről tárgyal Kijevben

Váratlanul Kijevbe utazott ma Orbán Viktor miniszterelnök, és csak találgatni lehet, hogy miről tárgyal Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Miért fontos ez? Miközben Magyarország aktívan hagyta moszkvai diplomáciai kapcsolatait, a magyar kormányfő az egyik utolsó az unióban, aki a háború 2022. februári kitörése óta nem járt még Kijevben.

Háttér: a vélhetően hosszas előkészítés után létrejött találkozó egyik feltétele az ukrajnai magyarok helyzetének napirendre tűzése lehetett. Másrészt Orbán tegnaptól az EU soros elnökségét átvevő tagállam vezetőjének is számít. Ha utóbbi minőségében is tárgyal, akkor ezt úgy teszi, hogy a blokkon belül egyedül Magyarország fekszik rendre keresztbe Ukrajna támogatásának.

Számokban: az alábbi grafikonon azt mutatjuk be, hogy az egyes országok a háború kitörése és 2024 áprilisa között mennyi pénzzel támogatták Ukrajnát. Az összegbe belevettük a menekültekkel kapcsolatos (becsült) költségeket is, e nélkül a magyar érték szinte nulla lenne.

  • A következő grafikon azt mutatja meg, hogy a 2021-es GDP-hez (vagyis a gazdasági lehetőségekhez) viszonyítva mennyi az összes, Ukrajnát és az ukránokat segítő költség.

Tágabb kontextus: pénzügyi segítség nélkül Ukrajna képtelen védeni magát, a háború becslések szerint évi 40 milliárd eurót emészt fel, az ország adóssága már több mint 20 milliárd euró, amit nem tud kifizetni, és várhatóan részben el kell majd engedni, illetve átütemezni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIsmét Ukrajna zsarolásával próbálhat uniós támogatást kicsikarni MagyarországA kormány az Ukrajna támogatására szánt uniós keret növelésébe belement, annak kifizetéseit azonban nem akarja jóváhagyni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj fenyegetésekkel és csapásokkal tolja meg Putyin a Fidesz békekampányátEddig nem volt olyan „vörös vonal”, amelynek nyugati átlépése érdemi következményekkel járt volna, de ez nem gátolja az új orosz fenyegetéseket és az erre való magyar hivatkozást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverükNépszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ menekültek Orbán Viktor orosz-ukrán háború segély támogatás tárgyalás Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.