Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2024. június 17. 14:31 Közélet

Nem szavaztak többen a Fideszre plusz önkormányzati források reményében

Nem eredményeztek nagyobb szavazatarányt az EP-választásokon a Fidesznek a települési elvonások az önkormányzatok pénzügyi helyzetének és a szavazás eredményeinek elemzése alapján.

Előzmények: a koronavírus-járvány alatt a kormányzat jelentősen megnövelte az önkormányzatok által fizetendő szolidaritási hozzájárulás mértékét. Korábbi cikkünkben úgy számoltunk, hogy 2022-ben az ellenzéki vezetésű nagyvárosok bevételeinek 8,4 százalékát vonta el ilyen módon a kormány, a fideszes önkormányzatoknál ez az arány 6,2 százalék volt.

 • Kompenzációval ellensúlyozta a kormány az elvonásokat, ezeket egyedi döntések alapján osztották. Egyes kormánypárti megnyilvánulások alapján a források ilyen jellegű elosztása azt a célt is szolgálhatta, hogy a helyieket a kormánypárt megválasztására ösztönözzék.
 • Lázár János tavaly például azt mondta, ha a hódmezővásárhelyiek megválasztják Márki-Zay Pétert polgármesternek „akkor a kormánytól semmiféle támogatásra és együttműködésre nem számíthatnak”.

Miért fontos ez? Akár fordított logika érvényesülése is elképzelhető lett volna, tehát hogy a forráselvonások miatt inkább kiábrándulnak a szavazók, és az ellenzéket választják. A választási eredmények alapján viszont nem igazán érdekelte a szavazókat, hogy kevesebb forráshoz jutott a településük.

Számokban: az alább látható ábrán azt mutatjuk be, hogy a 2019-es és 2024-es választások között hogyan változott a Fideszre leadott szavazatok aránya, illetve hogyan változott az egy lakosra jutó települési önkormányzatoknak biztosított kormányzati forrás 2019 és 2022 között*Az összes települési önkormányzatra vonatkozóan erre az évre érhető el egységesen a zárszámadások adata..

 • A két változó közötti kapcsolat, a korreláció*Ez egy mínusz 1 és plusz 1 közötti szám, amely két adatsor értékeinek kapcsolatát mutatja: minél közelebb esik a két véglethez, a mínusz vagy plusz 1-es számhoz, annál erősebb pozitív vagy negatív irányú kapcsolatot jelez. A 0 körüli (illetve plusz/mínusz 0,2 tartományon belüli) érték elhanyagolható kapcsolatot mutat: ez egy vízszintes vonalnak felel meg az ábrán, a plusz/mínusz 1-es érték a függőleges vonal lenne. Míg 1-nél teljesen együtt mozog a két adat, a -1-es érték tökéletes ellentétes kapcsolatra utal, vagyis ebben az esetben az egyik adatsor növekedésével a másik csökken.
   értéke teljesen elhanyagolható (-0,03).

Tágabb kontextus: többféle módon is megvizsgáltuk, hogy van-e kapcsolat a települési önkormányzatok segítése vagy hátráltatása és a Fideszre adott szavazatok, azok változása között. Minden esetben azt kaptuk, hogy nincs érdemi:

 • a Fidesz 2024-es szavazataránya és az egy főre jutó állami támogatás között kapcsolat értéke 0,16;
 • a Fideszre adott EP-szavazatarány 2022 és 2019 közti változása és az önkormányzati bevételeken belül az állami támogatás arányának változása között -0,01;
 • a Fidesz 2022-es EP-szavazataránya és a településtől elvont szolidaritási hozzájárulás egy főre jutó összege között 0,14;
 • a Fideszre adott EP-szavazatarány 2022 és 2019 közti változása és a bevételekből elvont szolidaritási hozzájárulás 2019-es aránya között 0,05 volt a korrelációs együttható.

Alulnézet: nem hatott a szolidaritási hozzájárulás a polgármesterek személyére érdemben még az elvonás által leginkább sújtott 30 településen sem. Ugyan a 30 település közül nyolcban cseréltek polgármestert, ezek közül öt esetében függetlent váltott másik független.

 • A leginkább sújtott 30 település tizedében, háromban cserélték le a korábbi fideszes polgármestert, kettőt függetlenre, egyet ellenzékire. 
 • Csupán hatból kettő fideszes településvezető maradt meg a kormány által leginkább megszorított településeken.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány Budapest elleni bunkósbotja néhány falun is nagyot ütSzámításaink szerint 400 milliárd forintot vett ki a kormány a települések költségvetéséből a szolidaritási hozzájárulással ebben az önkormányzati ciklusban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs fideszes többség, ahol a lakosság legalább 60 százaléka érettségizettA kormánypárt EP-választáson elért eredménye jellemzően azokon a településeken lett erősebb, ahol alacsonyabb az iskolázottság.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegmutatjuk, honnan szerezte vidéki szavazóit Magyar Péter pártjaA Fidesztől egyelőre nem tudott elcsábítani sok szavazót, a régi ellenzéki csoportosulásokat azonban minimum lefelezte a Tisza párt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet ellenzék Fidesz forráselvonás önkormányzati választások önkormányzatok szolidarítási hozzájárulás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.