Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. június 17. 10:11 Adat, Közélet

Iskolázottabb szavazóit veszíthette el az ellenzék

Nagyobbat esett az ellenzéki pártok szavazataránya azokon a településeken, ahol a lakosságon belül magasabb a legalább érettségivel rendelkezők aránya. A legtöbb hagyományos ellenzéki tömörülés támogatottságában már nincs magyarázó ereje az iskolázottságnak, ami komoly változás a korábbiakhoz képest.

Mi történt? A június 9-i választások egyik legfontosabb fejleménye a régi ellenzéki pártok összeomlása volt. Több cikkben is írtunk róla, hogy milyen arányban pártolhattak át ezeknek a politikai tömböknek a támogatói Magyar Péterhez, vagy szívhattak el egymástól szavazókat.

  • Fontos kérdés azonban az is, hogy látható-e bármilyen mintázat abban, milyen jellemzőkkel rendelkező szavazókat veszítettek az ellenzéki pártok. Nagyon úgy tűnik, hogy igen: elsősorban az iskolázottabb népesség körében bukhattak nagyot.

Miért fontos ez? Az előző négy választást követően rendszeresen elemeztük, hogy milyen társadalmi, gazdasági és demográfiai tényezők befolyásolhatták az eredményeket. Azt láttuk, hogy a Fidesz jobban teljesített azokon a településeken, ahol például több a gyerek és a közmunkás, illetve ahol kevesebb pénzből élnek az emberek.

  • Amikor mélyebbre ástunk az összefüggésekben, mindig kiderült azonban, hogy valójában nem ezek magyarázzák az eredményeket, hanem elsősorban az iskolázottság. Utóbbi hatása mutatkozott meg a többi gazdasági, demográfia tényezőn keresztül is.
  • Az előző négy választás mindegyike után el lehetett mondani, hogy kevesebben szavaztak a Fideszre azokon a településeken, ahol alacsony volt a legalább érettségivel rendelkezők aránya. Az ellenzéknél ellentétes volt a kapcsolat: ezek a pártok ott számíthattak több voksra, ahol nagyobb arányban éltek érettségivel, vagy annál magasabb végzettséggel rendelkezők.

Mi változott? Ez utóbbi összefüggés azonban a hagyományos ellenzék esetében 2024-ben megszűnt. A 2022-es összefogás pártjai közül a Momentum kivételével ezúttal sehol nem mozgott érdemben együtt a választási eredmény az iskolázottsággal és a Momentumnál is kisebb mértékben, mint eddig.

  • Mindez azt is jelenti, hogy a hagyományos ellenzéki pártok szavazataránya nagyobb mértékben csökkent azokon a településeken, ahol magasabb a lakosság iskolázottsága. A támogatottság visszaesése és az iskolázottság közötti összefüggés ráadásul kifejezetten erős.
  • Ezek a szavazók a Tiszához pártolhattak át. Miközben az ellenzéki pártok támogatottságát már nem magyarázza a végzettség, Magyar Péter pártja egyértelműen több szavazatot kapott azokon a helyeken, ahol többen vannak a legalább érettségivel rendelkezők.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegmutatjuk, honnan szerezte vidéki szavazóit Magyar Péter pártjaA Fidesztől egyelőre nem tudott elcsábítani sok szavazót, a régi ellenzéki csoportosulásokat azonban minimum lefelezte a Tisza párt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHatalmasat bukott Vitézyn a Fidesz, Karácsony üthette ki a MomentumotNagy különbségek voltak a pártok fővárosi és EP-listákon szerzett szavazatszámában. A szavazóköri adatokból látszik, honnan hova szavazhattak át a választók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs fideszes többség, ahol a lakosság legalább 60 százaléka érettségizettA kormánypárt EP-választáson elért eredménye jellemzően azokon a településeken lett erősebb, ahol alacsonyabb az iskolázottság.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet ellenzék Fidesz iskolázottság Magyar Péter választások Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.