Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

A választással kapcsolatos anomáliákat jelezhet, ha az egyes jelöltekre leadott szavazatok vagy az érvényes voksok szavazókörönkénti aránya nem követi a normális eloszlást. Most a főpolgármester-választás szoros eredménye és a fideszes jelölt visszalépését követő zűrzavar miatt vált aktuálissá a kérdés, Vitézy Dávid ugyanis vitatja a vasárnapi szavazatszámlálás helyességét.

Miért fontos ez? A vasárnapi eredmények tükrében alulmaradt jelölt szerint a 24 592 érvénytelenített szavazólap között előfordulhatnak az értékelésből tévesen kizárt példányok. Ezek figyelembevétele mellett viszont megfordulhat a Karácsony-Vitézy párbaj eredménye, az ugyanis mindössze 324 szavazatnyi különbség mellett dőlt el Karácsony Gergely javára.

Számokban: az érvényes szavazatok aránya átlagosan 96,84 százalék volt az 1354 darab fővárosi szavazókörben a vasárnapi összesítés szerint. Az átlagtól vett átlagos eltérésként értelmezhető szórás nem egészen két százalékpont, vagyis a szavazóköri eredmények zöme meglehetősen közel esik az átlaghoz. Mindez az alábbi, hisztogramnak nevezett ábrán is jól látszik.

  • Az oszlopok magassága kifejezi, hogy hány szavazókörben esett a vízszintes tengelyről leolvasható szint közelébe az érvényes szavazatok aránya – a legmagasabb oszlopok a fentebb említett átlag környékén vannak, amitől távolodva meredeken csökkennek az oszlopmagasságok, vagyis az adott aránnyal jellemezhető szavazókör-számok.

Rendszerszintű, általános anomáliák tehát aligha fordulhattak elő a vasárnapi szavazatszámlálás során.

  • A szavazókörök nagyjából tíz százalékában – 140 szavazókörben – esett 95 százalék alá az érvényes szavazatok aránya, ebben a körben átlagosan 33 szavazat volt érvénytelen, míg az összes szavazókört nézve 18 darab ez az átlag. Több szavazókörben is tévedniük kellett volna tehát a szavazatszámlálóknak ahhoz, hogy fordulhasson ma az eredmény.

Mi várható? A Nemzeti Választási Iroda ma számolja újra a szavazatokat, aminek eredményei a nap végén válnak nyilvánossá. Fél 11 körül több tucat érvényes szavazat megtalálását jelentette a Telex, majd egy órával később kiderült, hogy pontos számok délutánig nem várhatók. Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését tartja a helyzet megoldásának.

Háttér: a normális eloszlást a fentebbihez hasonló ábrákon az oszlopok haranggörbe-szerű alakzata jelzi. Ez akkor fordul elő, ha az adatok (itt az érvényes szavazatok aránya) szélső értékei mindkét oldalon a megfigyelések (ezek a szavazókörök) egyre kisebb részére jellemzőek, míg a megfigyelések döntő része az átlag vagy más kifejezéssel élve a várható érték köré sűrűsödik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkZugló és Erzsébetváros fordíthatta meg Karácsony javára az eredménytAz első adatközléstől az adatok feldolgozásának szinte a legvégéig Vitézy Dávid vezetett a főpolgármesteri címért vívott harcban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet főpolgármester szavazás választás választási csalás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.