Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Napi egymillió eurós bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága Magyarországra az uniós menekültügyi politikától való eltérések miatt. A bíróság álláspontja szerint az ország szándékosan kivonja magát a nemzetközi védelemmel kapcsolatos uniós politika és a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok kitoloncolására vonatkozó szabályok alkalmazása alól.

  • Mindez súlyosan szembemegy a szolidaritás és felelősségmegosztás tagállamok közötti elveivel, és az uniós jog precedens nélküli, rendkívül súlyos megsértésének minősül – emiatt döntött a bíróság a rendkívüli léptékű, a bizottsági javaslatnál több mint hatvanszor magasabb büntetés kiszabása mellett.

Előzmények: a bíróság 2020 decemberében megállapította, hogy Magyarország nem tartotta tiszteletben az uniós jog már említett szabályait, ám a magyar kormány azóta sem tett eleget a 3,5 évvel ezelőtti ítéletben foglaltaknak. A késlekedés miatt 2022 februárjában nyújtott be keresetet Magyarország ellen az Európai Bizottság. Ebben még 16 393 eurós napi kényszerítő bírságról volt szó.

Számokban: a bíróság 200 millió euró átalányösszeg megfizetését is előírja, amivel a korábbi ítélet végrehajtásának elmúlt 3,5 éves elmaradását bünteti. A napi egymillió eurós kényszerítő bírságot a mostani ítélet meghozatalától kell megfizetnie a magyar államnak, egészen addig, amíg eleget nem tesz a bírósági döntésnek.

Tágabb kontextus: Lengyelország 2021-ben hasonló bírságot kapott, szintén napi egymillió eurót kellett fizetnie az igazságügyi rendszer átszabása miatt, amit egy fellebbezés nyomán félmillió euróra csökkentett a bíróság tavaly. Az ország példája révén tudható az is, mi történik, ha nem fizeti ki a kormány a bírságot: ebben az esetben a támogatásokból vonják le az összeget.

Mi várható? Jogorvoslati lehetőség már nincs, ha Magyarország nem fizet, az uniós támogatások csökkennek a bírság összegével. A kormány viszont megkísérelheti ismét az unió külső határvédelmi költségét a Bizottságra róni, illetve az áprilisban az általa ellenzett, de az unióban elfogadott migrációs paktumot is jogrendbe ültetheti a Portfolio értesülései szerint.

  • Ha a kormány nem hajtja végre a bíróság ítéletét, és a büntetést a Magyarországnak járó uniós pénzekből tartják vissza, akkor a jelenlegi árfolyamon mintegy 160 milliárd forint a költségvetésben idénre várt uniós bevételek 6,7 százalékát vinné el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA bevándorlók (vélhetően) nem csökkentik a béreketAz alacsonyan képzett bevándorlók nincsenek számottevő hatással a bérszínvonalra, ugyanakkor a munkaerő-piaci hatás a nemzeti szabályozástól is függ, ebben viszont kockázatokat rejt a hazai stratégia.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb millió bevándorló érkezett tavaly az OECD-országokba, 40 százalékukat azonos ok motiválta a költözésreA vándorlás fokozódását az erősödő bevándorlásellenes politikai hangok ellenére a fogadó országokban jellemző tendenciák is erősítik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb mint hatezer filippínó dolgozó előtt „nyitja meg kapuit" MagyarországNovemberben lépett volna hatályba a vendégmunkások helyzetét szabályozó törvény, ám a kormány most egy szigorúbb változat kidolgozása mellett döntött, pedig a külföldi munkaerő iránt egyre égetőbb az igény.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet bevándorlás bevándorlásellenesség bírság Európai Unió Bírósága kötelezettségszegési eljárás migráció migránsok uniós szabályozás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.