Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. június 13. 14:07 Közélet

Pár éve még 68 órás munkahéttel került be a hírekbe az üzem, ahonnan most 500 embert eresztenek szélnek

A körösladányi üzemének bezárásáról döntött a Henkel szerdai közleménye szerint. A folyékony mosószereket gyártó üzem termelése a következő hónapokban áll le. 

  • A fogyasztói igények változása miatt a cég átalakítja a termékkínálatát, a gyár bezárását ezzel indokolja a német multinacionális vállalat. A cég környei ragasztógyárát a döntés nem érinti.

Előzmények: a Henkel 1990-ben jelent meg Körösladányban, amely egy fogyatkozó – 2023 elején 4069 fős – népességű Békés vármegyei kisváros 40 kilométerre Békéscsabától.

  • Az üzem 2019-ben azzal került be a hírekbe, hogy a cégvezetés és a helyi szakszervezet a túlóratörvényt beelőzve 68 órában határozta meg a heti munkaidő maximumát.
  • 330 alkalmazott és 250-400 kölcsönzött munkavállaló dolgozott az üzemben 2020 tavaszán a 24.hu cikke szerint. 2022-ben a körösladányi és környei gyárában, valamint a budapesti központjában a cég több mint 700 főt foglalkoztatott.

Tágabb kontextus: a vállalat 2024 első negyedévre vonatkozó tőzsdei jelentése alapján a mosószereket gyártó üzletág jól kezdte az évet. 

  • A mosószerek és háztartási tisztítószerek (al)üzletág növekedése 4,6 százalékos volt cégvásárlások (akvíziciók) hatásait és az árfolyamhatásokat kiszűrve, tehát ekkora volt az organikus növekedés.
  • A cég új logisztikai központot hoz létre Düsseldorfban 44 millió eurós beruházással – írta meg a helyi sajtó május végén.
  • A cég hazai leányvállalatának sem ment rosszul tavaly, 2023-ban 32 milliárd forintos árbevétel mellett 150 millió forintos nyereséget realizált, és az elmúlt évben a foglalkoztatottak létszáma is nőtt.

Alulnézet: a gyár bezárása a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint közel 500 embert érint, akiknek a közlemény szerint a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat munkaerő-közvetítés, illetve a különböző munkaerő-piaci programokba való bevonás formájában tud segíteni.

Felülnézet: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján Békés vármegyében májusban 1145 üres pozíció volt meghirdetve. 

  • Az álláskeresők arányára vonatkozó statisztikák alapján viszont Békés és a környező vármegyék országos összehasonlításban a kevésbé jó elhelyezkedési lehetőségekkel bírók közé tartoznak. Egy év alatt viszont kicsit javult a mutató, idén májusban az arány 6,6; tavaly még 7 százalékos volt.
 

Mi várható? Törvényi minimumot meghaladó végkielégítési csomag, képzés, állásközvetítés, az érintettek továbbfoglalkoztatása máshol: ezeket ígérte meg a cég Kardos Károly körösladányi polgármesternek. Ő Facebookon arról is írt, hogy a cég vezetőivel folyamatosan egyeztetnek majd ezekről, valamint a telephely sorsáról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem konzumidióták a magyarok, ésszel vásárolnakMeglepte a Henkelt, hogy mekkora felhajtás alakult ki körülöttük a túlóratörvény miatt. Interjúnk Fábián Évával, cég vezetőjével.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet állás békés gyárbezárás henkel mosószer munkaerőpiac Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.