Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. május 31. 16:44 Közélet, Vállalat

Tíz év alatt 10 milliárd forinttal gazdagodtak Orbán Viktor szülei

A miniszterelnök családjában nem csak a kormányfőnél fiatalabb generáció gazdagodik rohamtempóban a vállalati jövedelmekből. Orbán Viktor szülei a bányabizniszből tíz év alatt több mint 10 milliárd forintot vettek ki.

Mi történt? Közzétették beszámolóikat az Orbán-család bányacégei. Orbán Viktor édesapjának, Orbán Győzőnek két olyan vállalkozása is van, amely ebben a szegmensben ténykedik: a Gánt Kő Kft.-nek 100, míg a jóval nagyobb Dolomit Kft.-nek valamivel több, mint 51 százalékát birtokolja.

  • A család egészen 2014-ig visszafogottan bánt a vállalati jövedelmekkel. Bár a Dolomit Kft. már a korábbi években is milliárdos árbevétellel és több százmilliós nyereséggel működött, a pénzt jellemzően nem vették ki a cégből.
  • A második Fidesz-kétharmad után azonban változtatott a korábbi gyakorlaton Orbán Viktor családja. Néhány éven belül még a korábbi évek profitjának nagy részét is kisöpörték a cégekből, nagyon jelentős jövedelemre szert téve így.

Számokban: Orbán Győző cégei a 2004 és 2013 közötti tíz évben összesen 856 millió forint osztalékot fizettek, az ezt követő évtizedben, 2014 és 2023 között azonban ennél közel 10 milliárd forinttal többet.

  • A Dolomit Kft. nagyon dinamikusan fejlődött ebben az időszakban. Ez még akkor is igaz, ha tavaly épp csökkent a társaság bevétele és profitja is. Panaszra azonban így sem volt okuk: a cég 4,8 milliárdos forgalommal az egyik legnagyobb kőbányászattal foglalkozó vállalat az országban.
  • A profitabilitása pedig egészen lenyűgöző: korábban írtunk már róla, hogy a Dolomit háromszor annyi nyereséget termel, mint a konkurensei. Míg a szektorban jellemzően 10-15 százalék között alakul az árbevétel-arányos adózott nyereség, addig a Dolomitnál nem ritkán a 35 százalékot is meghaladja. Tavaly például 39 százalék volt.
  • A Gánt Kő Kft.-nek a korábbi évek profitjának kisöprése óta nem megy ilyen jól. Két éve például veszteséges volt, és az idén is csak 9 milliós nyereséget hozott össze.

Felülnézet: a piaci átlagnál magasabb nyereséggel nem lenne semmi baj, ha annak a forrása igazolhatóan a többi cégnél hatékonyabb működés lenne. A hazai építőiparban – és annak beszállítóinál – azonban jellemzően nem ez a helyzet, itt sokszor a politikai kapcsolatokra épülő járadékvadászatról van szó.

  • Bár Orbán Viktor sokáig igyekezett – legalábbis látszólag – távol tartani családját a közbeszerzésektől, a Direkt36 néhány éve több olyan esetet is feltárt, amikor beszállítóként állami pénzhez jutottak az Orbán-család cégei. Sőt, 2020-ban közbeszerzésen megnevezett alvállalkozóként is feltűnt a Dolomit Kft.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Orbán-bányáknál bőven van extraprofit, de azt nem veszi el a kormányOrbán Viktor édesapjának bányaipari cége definíció szerint extraprofitot ér el, amit a kormányzat is elismert egy tavalyi jogszabályban, ám a Dolomit Kft.-nek nem kell érdemi különadót fizetnie.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTovábbra is rejtélyes forrásból ömlenek a milliárdok Orbán Viktor vejéhezA BDPST Zrt. – épp a kormányfő születésnapján közzétett – éves beszámolójából kiderül, hogy a vállalat 2023-ban is masszív, 8,8 milliárdos nyereséget termelt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég Mészáros Lőrincnek is ritkán jön össze ilyen nyereségrátaHarminc százalékos nyereségrátával működött tavaly Mészáros Lőrinc egyik legnagyobb építőipari cége. Az így keletkezett 17 milliárdos profitot ki is veszik a cégből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat dolomit kft Orbán Győző osztalék Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.