Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. május 31. 12:30 Közélet, Vállalat

Milliárdos állami ingatlanbiznisszel kerülte el a veszteséget a TV2

A kormányközeli tulajdonban töltött első évek veszteségeit követően 2023 zsinórban a hatodik nyereséges üzleti éve volt a TV2 Zrt.-nek. Ezúttal azonban a profithoz kellett egy állammal kötött milliárdos ingatlanbiznisz is.

Mi történt? Tavaly nyár végén egy júniusi kormányhatározat alapján a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) több mint 13 ezer négyzetméternyi területet vásárolt meg 4,5 milliárd forintért a TV2-től. A Mfor akkori tudósítása szerint az ingatlanokat a Nemzeti Filmintézetnek szánták.

  • A kormánypárti médiacsoport ma közzétett éves beszámolójából az is kiderül, hogy a vállalat lényegében ennek az ügyletnek köszönhetően lett nyereséges. Hiába az állami hirdetési milliárdok, az ingatlanok eladásán nyert hatalmas összeg nélkül veszteséget termelt volna a társaság.

Számokban: a TV2 Zrt. tavaly is jelentősen tudta növelni árbevételét: az 53,3 milliárdos forgalom nyolcadával magasabb az egy évvel korábbinál, nyolcéves időtávon pedig háromszoros növekedés.

  • Bár 2022-höz képest a profit is nőtt, a bő 2 milliárdos adózott eredmény a korábbi évekhez képest már nem számít kiugrónak. Az árbevétellel párhuzamosan ugyanis a cég ráfordításai is elég dinamikusan emelkedtek.
  • Ennél a 2 milliárd forintnál pedig a beszámoló alapján több pénzt nyert a TV2 az állammal kötött ügyleten. Az éves jelentésből az olvasható ki, hogy az eladott ingatlanokat 2,2 milliárd forint körüli értéken tarthatta nyilván a TV2, vagyis az értékesítésen durván 2,3 milliárdot keresett*Ezt erősíti az is, hogy épp ekkora összeget könyvelt le a vállalat az „eszközökhöz kapcsolódó bevételek, értékvesztések visszaírása” soron is..

Felülnézet: a kormányzat az elmúlt 14 évben ilyen ingatlanügyletek nélkül is teljesen eltorzította a média piaci viszonyait az állami hirdetési pénzek koncentrált elköltésével. Az állam úgy költ el tízmilliárdokat a kormányközeli médiánál, hogy egyáltalán nem érdekli a hirdetések hatékonysága.

  • A TV2 például listaáron 28 milliárd forint állami hirdetési pénzhez jutott 2022-ben, miközben a Telex egy tavalyi cikke szerint a hírműsoraiban a Fidesszel is kritikus RTL ennek mindössze hetedéhez.
  • Ám az állam nemcsak a tévés kormánymédiát tömi pénzzel. Sokat köszönhet az ilyen bevételeknek a Fidesz-közeli lapok, internetes kiadványok és rádiók jelentős részét összefogó Mediaworks Zrt. is, amely 2023-ban rekordforgalmat produkált.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRekordbevételt hozott össze a kormánybarát médiaÖsszegyűjtöttek némi pénzt és beszálltak az internetbe. Röviden így lehet összefoglalni a kormányközeli média jelentős részét összefogó Mediaworks 2023-as évét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg olyan nagy a kormányzat médiatúlsúlya?Tényleg. Az interneten, a tévében, a rádióban és a nyomtatott lapoknál is megszerezte a többséget a kormánypárt hátországa.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPár ábra megmutatja, hogy mennyire nem a piacról él a kormányközeli médiaA Mediaworksnek több mint kétezer vevője volt tavaly év végén, de a pénz háromnegyedét az állami hirdetéseket elosztó New Land Mediától várták.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat állami hirdetések ingatlan nemzeti filmintézet TV2 Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.