Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. május 30. 14:26 Közélet, Vállalat

Elkezdték csorgatni a csőd szélén álló napelemes cégeknek a régóta nekik járó állami pénzeket

Elkezdett jönni a pénz az elmúlt két hétben azokhoz a napelemes kivitelező cégekhez, amelyek a munkájukat már réges-rég elvégezték, de a kincstár nem fizette ki őket, és ezzel több száz társaságot sodort komoly veszélybe – derült ki az egyik legnagyobb érintett, az A1 Solar Kft. sajtóbeszélgetésén.

Háttér: a 2021-ben megjelent, uniós forrásból finanszírozott, száz százalékban támogatott programról van szó, amely sok ezer hátrányos helyzetű családnak tette lehetővé napelem telepítését.

Miért fontos ez? A program szállítói finanszírozású, de az esetek döntő részében a lebonyolító szervezet (ÉMI*ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság) sok hónappal a kivitelezés után sem dolgozta fel a támogató felé benyújtott kifizetési kérelmeket, és főleg nem fizette ki a kivitelezőket, amelyek közül emiatt már rengetegen lehúzták a rolót, vagy állnak a csőd szélén.

  • A napokban 1-2-ről 8-10 százalék körülire emelkedett a kifizetési arány, ami enyhít a súlyos piaci helyzeten, de a jelenlegi ütemben megoldást csak akkor jelent, ha a kifizetések legalább több hónapig nem állnak le. Ha visszaáll a korábban megszokott ütem, akkor viszont 4-5 évig is elhúzódnak a kifizetések, amit sok kivitelező cég már nem fog megérni.

Alulnézet: a lakosságnál a napelemes energiatermelés iránti önerős kereslet a korábbi magas szintről majdnem nullára esett, mert a nagyon kedvező elszámolási rendszer megszűnt, zavaros szabályozói és szolgáltatói lépések követték egymást, a jövő kiszámíthatatlanná vált. Sokan gondolják úgy, hogy a napelem soha meg nem térülő beruházás a jelenlegi körülmények között.

  • A megzuhant lakossági piacon becslések szerint az új kivitelezésre vonatkozó szerződések 90 százaléka kizárólag egy másik, idén év elején indult állami támogatási konstrukciónak, a Napenergia Plusz Programnak (NPP) köszönhető. Ez 66 százalékban támogatja a kiépítést, de eddig sokkal olajozottabban megy, mint a fent említett 100 százalékos program.

Mi várható? Idén és talán jövőre az NPP tarthatja életben a piacot, amelyen jelentősen megfogyatkozott a szereplők száma. Amennyiben azonban a korábbi program elmaradt támogatási pénzei ismét leállnak, akkor rövid időn belül sok olyan cég fog csődbe menni, amelyik az NPP-ben is érdekelt, vagyis a régi kifizetések elmaradása az eddig jól menő új programot is veszélybe sodorhatja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás járA jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat csőd kifizetés napelem Napenergia Plusz Program támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.