Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 18. 18:18 Közélet

Egyre többet költ a világ fegyverekre, és ez így is marad

Csaknem 4 százalékkal nőttek tavaly a globális hadikiadások a Stockholmi Békekutató Intézet (Stockholm International Peace Research Institute – SIPRI) jelentése szerint.

  • A világ országai tavaly összesen nagyjából 2,24 ezer milliárd dollárt költöttek hadi célokra (2022-es dollárárfolyamon számolva), a növekedés pedig egy évek óta tartó trendbe illeszkedik, de ezen belül is egy jelentősebb kiugrást jelent.
  • Csak egy régióban csökkentek a hadikiadások globálisan, a szubszaharai Afrikában.

Miért fontos ez? A hidegháború lezárultát követő erőteljes visszaesés után az 1990-es évek közepe óta – a 2000-es évek közepén a hidegháborús szintet újra meghaladva – szinte folyamatosan növekszik a hadikiadások összege globálisan.

 

Felülnézet: A legjelentősebb mértékben az orosz-ukrán háború miatt nőttek a világban a hadikiadások 2022-ben. 

  • Oroszország tavaly 9%-kal, Ukrajna pedig 640%-kal növelte a hadikiadásait az előző évhez képest, de például Lengyelország, Svédország, vagy Hollandia is (11-11 és 12%) jelentősen többet költött fegyverkezésre.
  • Európában átlagosan 13%-kal nőttek a kiadások, de nem volt egységes a fegyverkezés felpörgése, Olaszországban például csökkent, Franciaországban pedig stagnált a hadi büdzsé.
 

Ukrajna olyan mértékben növelte a hadikiadásait, hogy a 36. helyről a 11. helyre került a hadicélokra legtöbbet költő országok listáján. Ukrajna a GDP-jének harmadát költötte védelemre tavaly.

  • Ezt a listát tavaly is az USA vezette, Kína a második helyen négy százalékkal növelte a kiadásait, a háborút indító Oroszországot pedig India és Szaúd-Arábia követte, amelyek szintén jelentősen növelték tavaly a hadikiadásaikat.
  • Az USA és Kína együttes költései adják ki a globális hadikiadások több mint felét.

Mi várható? Az idei év első hónapjai alapján ez a trend idén is folytatódhat. 

  • Oroszország hadikiadásai januárban és februárban csaknem háromszorosára nőttek az előző év első két hónapjához képest, és a költségvetési kiadások harmadára nőttek.
  • Az ukrán parlament márciusban elfogadta az idei költségvetés módosítását, ami alapján tovább növelnék a hadikiadásokat.
  • Lengyelország pedig például idén azt a cél tűzte ki, hogy GDP-arányosan 2,5-ről 4%-ra növelje a hadikiadásait.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Kolozsi Ádám
2023. június 5. 13:20 Közélet

Gálvölgyi-hatás a mentőknél: több hívást nyilváníthatnak sürgősnek, de ennek veszélyei is lehetnek

Bekövetkezett, amitől tartottak: olyan esetekhez is rohamkocsit küldenek, ahova nem indokolt.

Kolozsi Ádám
2023. június 4. 04:31 Közélet, Világ

Magyar B-terv: kimenekítenék a gyerekeket az állami iskolarendszerből Kárpátalján

Hivatalosan is őshonos kisebbség szeretne lenni a magyarság Ukrajnában, de már gőzerővel dolgoznak a magyar nyelvű oktatás megmentésének egy másik módján.

Kolozsi Ádám
2023. június 3. 13:15 Közélet, Világ

Orbán a jobboldali internacionálé áttörését várja a spanyol radikálisoktól

A magyar kormányfő a spanyol radikálisoktól várja az európai jobboldali fordulatot, a centristák ellenben Spanyolország „melonizációjától” tartanak a Vox előretörése miatt.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. június 5. 04:31 Adat, Élet

Évi 600 milliárddal harcoltunk a hőcsapda ellen, de a felét kidobtuk az ablakon

Pedig egy jól átgondolt felújítási programmal nemcsak a lakók, hanem az állam is jól járna pénzügyileg, és még a klímacélok eléréséhez is közelebb jutnánk.

Hajdu Miklós
2023. június 4. 17:32 Világ

Ki húzza ki a magyar gazdaságot a gödörből? Nem Németország és nem is Kína

Bár itthonról nézve nincsenek súlyos problémáik, a világgazdaság centrumországainak egyikében sem túl fényesek a közeljövőre vonatkozó kilátások.

Fabók Bálint
2023. június 3. 17:33 Világ

„15-szörös áron adták a benzint, de meg kellett vennem, mert az életemről van szó” – menekülés a szudáni polgárháborúból

Aki nem menekült el, lényegében hat hete be van zárkózva Szudán fővárosában, az akár 40 fokos melegben azonban rendszeresen előfordul, hogy nincs áram és víz.