Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. május 10. 15:19 Közélet, Vállalat

A kormány árfigyelő rendszere ott élezné az árversenyt, ahol már nem lehet

Az élelmiszer-infláció mérséklésére kitalált online állami árfigyelő rendszer alapvető élelmiszerek napi árát hasonlítja majd össze, de mivel adatközlési kötelezettség a Gazdasági Versenyhivatal felé csak egy bizonyos bevételhatár fölött keletkezik, a vásárlók azoknak a boltoknak az árait látják majd, amelyek között egyébként is éles a verseny.

Hogyan fog működni az állami árfigyelő rendszer? A hétfő esti közlönyben közzétett részletszabályok szerint július 1-től az előző üzleti évet több mint 100 milliárd forint nettó árbevétellel záró kereskedőknek naponta kell feltölteniük hatvanféle élelmiszer árát. A közeli szavatossághatár miatti akciós árakat nem lehet napi árként feltölteni.

Még nincs részletes lista a listázott termékekről, de a kormány eddig

  • a sertéscombot,
  • fehér kenyeret,
  • 1,5 százalékos ESL tejet,
  • trappista tömbsajtot,
  • lédig idared almát,
  • virslit,
  • margarint,
  • vajat,
  • spagetti tésztát,

hozta példának.

Ellentmondás: A 100 milliárdos árbevételhatár miatt az olyan nagyobb kiskereskedelmi üzletláncok, mint az Aldi, a Lidl, a Spar vagy a Penny beleesnek a kategóriába, ahogy természetesen az Auchan vagy a Tesco is.

Azonban az olyan, jellemzően franschise rendszerben működő – főként magyar tulajdonban lévő – láncoknak, mint a CBA, a Coop vagy a Reál nem keletkezik adatszolgáltatási kötelezettségük, ahogy értelemszerűen a kisboltoknak sem.

Bár a szabályok szerint elvileg önkéntes alapon ezek is szolgáltathatnak adatot, nem valószínű, hogy ezt meg fogják tenni, tehát az ilyen boltok árait egyáltalán nem fogja látni a nagy állami ármonitorrendszer.

Kommentár: A G7 több élelmiszercsoport kiskereskedelmi árát saját rendszerben három éve rögzíti és monitorozza minden hónapban, ezekből az adatokból számoljuk saját metodológiával a hazai élelmiszer-inflációt – ami történelmi emelkedés után februártól mérséklődni kezdett, de még így is 36 százalékos.

Ezen tapasztalatok alapján azt mondhatjuk: az árfigyelő rendszer a piacnak éppen abban a részében akarja növelni az árversenyt, ahol az a legélesebb. Az alapvető élelmiszerek esetében ráadásul nagyon gyorsan reagálnak a szereplők egymásra, így ritkán vannak jelentős különbségek.

Az viszont továbbra is rejtve maradhat, hogy van-e jelentős különbség a nagy nemzetközi és a magyar láncok, illetve a kisboltok árai között.

Egy másik csodafegyver: Szintén a nyáron indul el a kormány másik inflációcsökkentő intézkedése, a nagy élelmiszerláncoknak előírt kötelező akciózás. Erről ágazati szereplőkkel folytatott beszélgetések alapján azt írtuk korábban: könnyen visszafelé sülhet el, gyors áremelésre sarkallhatja a kereskedőket, ami rövid távon inflációnövelő hatással bírna.

Nagykép: A magyar infláció 10 százalékponttal jár Közép-Európa előtt, és vezeti az EU-s inflációs rangsort 25,2 százalékkal. (A ma megjelent 24 százalékos áprilisi adatot még nem lehet európai kontextusba tenni, de jó eséllyel továbbra is a legmagasabb lesz.) Az unió fejlettebb országaiban áprilisra egy számjegyűre mérséklődött a pénzromlás üteme, ennek bekövetkeztét Orbán Viktor idén decemberre prognosztizálta még tavaly ősszel.

Egy érdekes friss adat: Az Eurostat szerint a zsiradékok magyar inflációja a sapkázott étolajárakkal együtt is a legnagyobb lett az EU-ban, megelőzve a dán, a belga és a francia adatot, valamint mintegy 10 százalékponttal az uniós átlagot is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen is rég volt, érdemben olcsóbb lett a nagy bevásárlásMost már két egymás utáni hónapban is egyre kevesebbet fizettünk a nagy bevásárlásunk alkalmával, éves összehasonlításban pedig áprilisban már „csak” 35,6 százalékos drágulást mértünk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözel két éve nem volt ilyen, nem drágultak az élelmiszerek áprilisbanA lakosság fizetőképessége csökken, az árak elérték azt a szintet, ahol a kereslet már látványosan esni kezdett. Áprilisban ennek már az inflációban is mutatkoztak a jelei.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar infláció 10 százalékponttal jár Közép-Európa előttLengyelországtól Romániáig 15 százalék körüli a pénzromlás üteme, míg nálunk még mindig 25 százalék feletti az infláció.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat élelmiszer kereskedelem infláció kiskereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.