Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. március 7. 15:31 Közélet

Sorban hagyják el a nők a top cégek vezetői pozícióit

Az X-generációhoz tartozó női vállalatvezetők sorra hagyják el nehezen megszerzett pozícióikat, a trend pedig veszélyezteti az évtizedes esélyegyenlőségi törekvéseket. Az elsődleges ok a koronavírus: az Egyesült Államokban 2020 végére az alkalmazásban álló nők aránya az 1987-es szintre esett vissza. Ugyan később ez az arány feljavult a pandémia előtti arányra, de a felszín alatt egy másik probléma jelentkezett: a senior vezetői pozícióbna lévő nőkre lényegesen nagyobb nyomás helyeződött az utóbbi években a karrierambíciók és a munkától független személyes célok tengelyen. Többen emiatt szektort váltanak vagy visszalépnek vezetői pozícióikból, mások egyszerűen felmondanak, írja a Bloomberg.

Sherly Sandberg korábban a Facebook anyacégének, a Metának volt az egyik vezető pozícióban dolgozó munkatársa. A cég elhagyása után indított egy nőjogi szervezetet, ami az egyik felmérése során arra jutott, hogy a női vezetők 2017 óta (ekkor kezdték az adatgyűjtést) nem mondtak fel olyan létszámban, mint az elmúlt időszakban.

Egy másik szervezet vezetője szerint mivel a vállalatvezetői szinten a nők még mindig alulreprezenáltak, ezért ez különösen érzékeny veszteség. Szerinte az okok között találjuk azt is, hogy ezek a női vezetők nem hajlandók többé tolerálni az olyan cégeket, amelyek nem veszik tekintetbe az anyaságból következő feladataikat.

Az IBM Institute for Business Value és egy női vezetőkból álló szervezet hasonló irányba mutató adatokat közölt: kevesebb a női alelnök és senior alelnök, mint a pandémia előtt. 

A trendet néhány nagyobb nyilvánosságot kapott, magas profilú leköszönés is fémjelzi: a már említett Sandbergen kívül ott van még

  • Susan Wojcici, a Szilícium-völgy egyik prominens női vezetője, aki a YouTube CEO-posztjáról állt fel, 
  • Amy Hauk, a Victoria’s Secret egyik vezetője, aki egy év után mondott fel, miután levezényelt egy nagyobb átalakítást. 
  • A politikai színtérről említhető akár Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke,
  • valamint Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere is. Utóbbi két politikus a fáradtságot, kiégést említette okként. 

A lap szerint a fenti problémával külön foglalkoznak az olyan nagy cégek, mint az Amazon vagy a Goldman Sachs, és olyan programokat indítanak, amelyek foglalkoznak a női vezetőik problémáival és a munka világába visszatérőkkel.

Munkaügyi szakértők szerint a trend hátterében a pandémia miatt az X-generációhoz tartozó, vagyis 1965 és 1985 között született nőkre nehezedő terhek állnak. 

Az elmúlt évben az 500 legnagyobb cég vezetésében a nők aránya 32 százalékon volt, de ez még mindig csak azt jelenti, hogy az Egyesült Államok legnagyobb vállalatai közül összesen 41-et irányít nő. 

A hivatalos kormányzati adatokon még nem látható a trend. Ugyanakkor ez valószínűleg csak idő kérdése, és önmagában problematikus, hogy ezeknek az arányoknak nem csökkenniük vagy stagnálniuk, hanem emelkedniük kellene. Kormányzati adatok szerint a magánvállaltok vezetőnek 29,2 százaléka nő – ez a szám 2020-ban 29,3 százalék volt. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkZseniális vagy szorgalmas? Nagyon nem mindegy a karrier szempontjábólAz egyetemi karrier szempontjából rengeteget számít, hogy milyen kifejezésekkel jellemeztek valakit a tanárai.

Közélet egyenlőség esélyegyenlőség női vezetők Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pálos Máté
2023. március 10. 04:34 Adat, Közélet

Hiába mentek milliárdok a férőhelyek bővítésére, még mindig csordultig vannak az ország bölcsődéi

Még mindig durván 50 ezer kisgyerek lakóhelyén nincs bölcsőde.

Bucsky Péter
2023. március 9. 04:34 Közélet

Európa egyik legnagyobb ingázó közössége az Ausztriába járó nyugat-dunántúli magyaroké

Mítosz-e az, hogy a magyarok mobilitása alacsony? Hová mennek a Pest megyei lakosok?

Bucsky Péter
2023. március 7. 16:44 Közélet

Megvenni és bérelni is kiemelkedően nehéz a magyar lakásokat, ami miatt pénzügyileg is egyre megfontoltabbak a magyarok

Számításaink szerint 2022 harmadik és negyedik negyedévében már a lakásvásárlások értékének legalább 40 százalékát hitelből fizették a vevők. Ez új rekord.

Fontos

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?