Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. január 24. 08:36 Közélet

A 700 milliárdos program tovább mélyítheti a kormány és a jegybank konfliktusát

A valaha volt egyik legnagyobb, 700 milliárd forintos kormányzati hitelprogramot hirdetett meg hétfőn a Nagy Márton-féle Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A program neve Baross Gábor Újraiparosítási hitelprogram lesz.

Számokban: A kamat a forinthiteleknél 6, az eurónál 3,5 százalék lesz. A minisztérium szerint idén így már a GDP 4 százalékának megfelelő, 3000 milliárd forintnyi forrást biztosít az állam például az MFB vagy az Eximbank hiteleivel együtt.

Miért fontos ez? Az infláció miatt a vállalatok 20 százalék feletti kamattal tudnának a piacról hitelt jutni, így a kormányzati segítség számos vállalkozásnak teszi olcsóbbá a hitelfelvételt vagy a lejáró hiteleik refinanszírozását.

Igen, de: a program tovább mélyítheti a jegybank és a kormány közötti nézeteltérést, illetve a Matolcsy György és Nagy Márton közötti konfliktust.

  • Az őszi alapkamat-emelésekkel az MNB célja a gazdaság hűtése volt: a drágább hitel alacsonyabb fogyasztáshoz és így az infláció mérsékléséhez vezetne.
  • A kormány egyik legfontosabb célja viszont a recesszió elkerülése, akár magas infláció árán, mivel az olcsó hitelek tovább pörgetik az inflációt (növekszik a kereslet gépekre vagy munkaerőre, ami fokozza az árakat).

Tágabb kontextus: Magyarországon a legmagasabb az infláció jelenleg az uniós országok között, és a mostani lépés nehezebbé teszi a leszorítását az Orbán Viktor által év végére kitűzött egy számjegyű szintre.

Közélet alapkamat hitelezés matolcsy györgy nagy márton Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2023. január 27. 16:47 Közélet

A techszektor után a kiskereskedelem a következő, ahol nagy változások jönnek

A mostani gazdasági helyzetben aligha lesznek fenntarthatók a járvány alatti kereslet kiszolgálására hivatott gyors és sokszor túlzó fejlesztések a kereskedelemben.

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Bucsky Péter
2023. január 26. 04:34 Közélet, Pénz

Az elmaradt tanári béremelés árához mérhető veszteséget okoz a NER-cégeket is segítő jegybanki program

Bárhogy is számolunk, a növekedési kötvényprogram költsége százmilliárdos nagyságrendű. A nyertesek közt sok a kormányközeli vállalat, a veszteséget jó eséllyel az adófizetőknek kell állniuk.

Fontos

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.

Karsai Gábor
2023. január 25. 16:54 Közélet

Költségvetési kockázatok és mellékhatások

A kormányt még válság idején sem az egyensúly megteremtése érdekli, hanem a hozzá lojális tulajdonosi csoportok terjeszkedési-növekedési lehetőségének megteremtése.