Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. január 24. 08:36 Közélet

A 700 milliárdos program tovább mélyítheti a kormány és a jegybank konfliktusát

A valaha volt egyik legnagyobb, 700 milliárd forintos kormányzati hitelprogramot hirdetett meg hétfőn a Nagy Márton-féle Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A program neve Baross Gábor Újraiparosítási hitelprogram lesz.

Számokban: A kamat a forinthiteleknél 6, az eurónál 3,5 százalék lesz. A minisztérium szerint idén így már a GDP 4 százalékának megfelelő, 3000 milliárd forintnyi forrást biztosít az állam például az MFB vagy az Eximbank hiteleivel együtt.

Miért fontos ez? Az infláció miatt a vállalatok 20 százalék feletti kamattal tudnának a piacról hitelt jutni, így a kormányzati segítség számos vállalkozásnak teszi olcsóbbá a hitelfelvételt vagy a lejáró hiteleik refinanszírozását.

Igen, de: a program tovább mélyítheti a jegybank és a kormány közötti nézeteltérést, illetve a Matolcsy György és Nagy Márton közötti konfliktust.

  • Az őszi alapkamat-emelésekkel az MNB célja a gazdaság hűtése volt: a drágább hitel alacsonyabb fogyasztáshoz és így az infláció mérsékléséhez vezetne.
  • A kormány egyik legfontosabb célja viszont a recesszió elkerülése, akár magas infláció árán, mivel az olcsó hitelek tovább pörgetik az inflációt (növekszik a kereslet gépekre vagy munkaerőre, ami fokozza az árakat).

Tágabb kontextus: Magyarországon a legmagasabb az infláció jelenleg az uniós országok között, és a mostani lépés nehezebbé teszi a leszorítását az Orbán Viktor által év végére kitűzött egy számjegyű szintre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet alapkamat hitelezés matolcsy györgy nagy márton Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.