Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. január 20. 13:15 Közélet, Vállalat

Megbicsaklott a NER-elit magántőkealapos rejtőzködése

Óriási vagyonokat helyeztek magántőkealapokba kormányközeli üzletemberek a Direkt36 elemzése szerint. Ez a befektetési forma a rejtőzködés lehetőségével kecsegtet a befektetők számára Magyarországon.

Miért fontos ez? Magántőkealapot Magyarországon 2014 óta lehet alapítani. Az anonimitást biztosító megoldás népszerű a kormányközeli milliárdosok körében, akiket egy állami nyilvántartásban azonosított a Direkt36.

Számokban: 119 magántőkealapból 26 esetében derült fény a tulajdonosokra. Ezek közül 17 alap egyértelműen kormányközeli, és még további öt is köthető a NER-hez kapcsolódó körökhöz. Az eddigi ismeretekhez képest talán a legmeglepőbb Száraz István 11 százalékos Magyar Bankholding-részesedése, illetve egy Tiborcz Istvánnal kapcsolatba hozható – tavaly egy cégéből 13,5 milliárdos osztalékhoz jutó – pécsi ingatlanos két magántőkealapja. (A cikk állításait az ingatlankereskedő és a két magántőkealap kezelője is vitatta.) 

Alulnézet: Magántőkealapokba került például a 35 éves magyar autópálya-koncesszió, értékes állami ingatlanok és cégek, éttermek, bankok iparvállalatok, ismeretlen magánszemélyek vagyonát gyarapítva.

Felülnézet: Az alapok a magyar gazdaság tekintélyes szeletét birtokolják, az összes magyarországi vállalat nyereségének 3,5, a többségi magyar tulajdonban lévő cégek profitjának 6,5 százaléka került hozzájuk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Mészáros-féle alapokat gazdagítja a magyar cégek profitjának 6 százalékaA magyar gazdaság tekintélyes szelete került a túlnyomórészt NER-es magántőkealapokhoz. A nyereség döntő része Mészáros Lőrinc közelében köt ki.

Igen, de: befektetési célú magántőkealapok más országokban is léteznek, a vagyoneltitkolás is gyakori offshore cégek révén – az alapok magyarországi, e két gyakorlatot ötvöző szerepe ugyanakkor némileg rendhagyó.

Mit mondanak ők? Az érintett alapkezelők közül a fentin túl kettő válaszolt a Direkt36 megkeresésére, igaz, mindössze annyit, hogy a tulajdonosokról és a befektetésekről nem adhatnak ki információt.

Reakciók: az unió 2015 óta igyekszik a jogi entitások tulajdonosainak nyilvántartására rábírni a tagállamokat. A lépéstől húzódoztak a kormányok, ám végül létrejöttek az adatbázisok, 2021-ben Magyarországon is*A magyarországi magántőkealapok esete némiképp különleges: a tulajdonosok valójában a számlavezető bank jelentési kötelezettsége miatt váltak megismerhetővé, amit a pénzmosás elleni szabályozás ír elő..

Mi következik? A fentebb említett adatok nyilvánossága ellen Európa-szerte perek indultak. Az Európai Bíróság döntése ellehetetlenítheti a tulajdonosok felfedhetőségét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány 250 milliárdot adott Tiborcz István közelébe befektetésre, most kezdene vele valamitA hat magántőkealapba csatornázott közpénzt olyan üzletemberek vállalkozásai kezelik, akik üzleti kapcsolatban állnak Orbán Viktor vejével. Az állami oldalon változások várhatók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegnézheted, melyik autópályákon keresnek majd akár ezer milliárdot is MészárosékNem került be a teljes gyorsforgalmi hálózat a koncessziós csomagba, de az még tovább bővülhet, és nagyobb profitot termelhet a sokat kritizált ppp-s sztrádáknál is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Mintha vegyszeres hordók között ülnék” – indulatos csatározás alakult ki egy dunántúli hulladékkezelő telep körülPozitív kezdetek után romlott el egy cég és a lakosság kapcsolata egy olyan ágazatban, amelynek szerepe jelentősen felértékelődik a következő években.

Közélet Vállalat kormányközeli vállalkozások magántőkealap milliárdosok vagyonkezelés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pálos Máté
2023. március 10. 04:34 Adat, Közélet

Hiába mentek milliárdok a férőhelyek bővítésére, még mindig csordultig vannak az ország bölcsődéi

Még mindig durván 50 ezer kisgyerek lakóhelyén nincs bölcsőde.

Bucsky Péter
2023. március 9. 04:34 Közélet

Európa egyik legnagyobb ingázó közössége az Ausztriába járó nyugat-dunántúli magyaroké

Mítosz-e az, hogy a magyarok mobilitása alacsony? Hová mennek a Pest megyei lakosok?

Bucsky Péter
2023. március 7. 16:44 Közélet

Megvenni és bérelni is kiemelkedően nehéz a magyar lakásokat, ami miatt pénzügyileg is egyre megfontoltabbak a magyarok

Számításaink szerint 2022 harmadik és negyedik negyedévében már a lakásvásárlások értékének legalább 40 százalékát hitelből fizették a vevők. Ez új rekord.

Fontos

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.