Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. november 25. 19:33 Közélet, Vállalat

Tarlós célját is teljesíti Karácsony a milliárdos nyereségű FCSM visszavásárlásával

A fővárosi önkormányzat közel 17 milliárd forintért vásárolhatja vissza a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) kisebbségi részvénycsomagját a Népszava értesülése szerint. A 25 százalék plusz egy szavazatos pakettet még 1997-ben – Demszky Gábor főpolgármestersége idején – adta el Budapest vezetése, majd az elmúlt évtizedben Tarlós István már annak visszaszerzésén igyekezett, de nem járt sikerrel. Megválasztását követően Karácsony Gergely is bejelentette, hogy száz százalékig fővárosi tulajdonban szeretné tudni a vállalatot, ennek megvalósulásáig azonban mostanáig, a privatizációs szerződés lejáratáig várni kellett.

Háttér: a huszonöt évvel ezelőtti megállapodás szerint bizonyos üzemeltetési és szakmai hatáskörök is a kisebbségi tulajdonoshoz kerültek, továbbá a vállalatnál keletkező osztalék 75 százaléka is eleinte az FCSM-be beszálló német-francia konzorciumot, majd 2015-től a francia Veolia-csoportot illette. Így hiába volt a fővárosnak többségi tulajdona az egyébként évek óta rendre milliárdos nyereséget hozó cégben, a 4-4,5 milliárdos osztalékok döntő részben a külföldi befektetőket illették az 1997-es megállapodás szerint. A főváros néhány évvel később már igyekezett nagyobb részesedéshez jutni a profitból, de ezt a külföldi partner nem engedte, így a kétezres években mindkét irányban sok milliárd forintos követelésekkel járó konfliktus bontakozott ki közöttük. Az osztalékfizetés módját övező nézeteltérések a 2010-es évek második felében is folytatódtak.

Miből van erre pénz: a cég eredménytartaléka 2021 végén 19,5 milliárd forint volt – a városvezetés ezen összeg terhére vásárolná ki a kisebbségi részvényest, így elkerülhető más források bevonása. Igaz, ezt a pénzt is elkölthetné másként a város, de Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint a közszolgáltató cégek az önkormányzatoknál vannak a legbiztosabb helyen, továbbá a város hosszabb távú céljait is szolgálhatja a tranzakció.

Energetikai célok 2030-ig: Budapest önkormányzata az évtized végéig szeretné egyensúlyba hozni az általa megtermelt és elfogyasztott energia mennyiségét. Ez elsőként a Fővárosi Vízműveknél és a csatornázási műveknél történhet meg, amelyek az egymás közötti szinergiák kihasználásával igazán nyereségessé is tehetők a városvezetés reményei szerint.

Így zajlik majd a visszavásárlás: az üzletről még az idei évet záró beszámoló elfogadása előtt kell dönteni, ezért került most a Fővárosi Közgyűlés elé az előterjesztés. Pozitív döntés esetén az energiahivatal és a versenyhivatal jóváhagyására is szükség lesz, a kormánynak azonban nem kell hozzájárulnia a tranzakcióhoz. A vételár kifizetése 2024-ben lesz csak esedékes, a 25 évre szóló szerződés továbbá kifejezetten biztosítja a visszavásárlás lehetőségét, aminek költsége sem számít újdonságnak.

Miért nem sikerült eddig visszaszerezni a vállalatot: Tarlós István a 2010-es évek elején egy cégbe vonta volna össze a vízközmű-szolgáltatókat*vízmű, szennyvíztisztító, csatornázási művek, szippantósok, de a korában hasonló konstrukcióban privatizált Fővárosi Vízművek visszavásárlása után az FCSM esetében ugyanerre a lépésre már szűkösnek bizonyult az önkormányzati költségvetés. A kormány segítsége is szóba került, ám az állami tárgyalópartnerek se tudtak megegyezni a külföldi tulajdonossal, akinek részét Tarlós korábban 70-100, üzleti körök 20-40 milliárd forint értékűre becsülték. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTarlósnak kétszer beletört a bicskája, Karácsony is megpróbáljaAz előző fővárosi vezetés állami segítséggel sem tudta visszavásárolni a Fővárosi Csatornázási Művek privatizált részvényeit, de Karácsonyék is megpróbálják.

Közélet Vállalat Budapest főváros fővárosi csatornázási művek privatizáció Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2023. január 27. 16:47 Közélet

A techszektor után a kiskereskedelem a következő, ahol nagy változások jönnek

A mostani gazdasági helyzetben aligha lesznek fenntarthatók a járvány alatti kereslet kiszolgálására hivatott gyors és sokszor túlzó fejlesztések a kereskedelemben.

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Bucsky Péter
2023. január 26. 04:34 Közélet, Pénz

Az elmaradt tanári béremelés árához mérhető veszteséget okoz a NER-cégeket is segítő jegybanki program

Bárhogy is számolunk, a növekedési kötvényprogram költsége százmilliárdos nagyságrendű. A nyertesek közt sok a kormányközeli vállalat, a veszteséget jó eséllyel az adófizetőknek kell állniuk.

Fontos

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.

Karsai Gábor
2023. január 25. 16:54 Közélet

Költségvetési kockázatok és mellékhatások

A kormányt még válság idején sem az egyensúly megteremtése érdekli, hanem a hozzá lojális tulajdonosi csoportok terjeszkedési-növekedési lehetőségének megteremtése.