Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2022. november 19. 07:28 Közélet

Három olyan vb-csapat van, amelyek teljes kereténél többet ér Szoboszlai Dominik

A mai hírlevélben írunk a szociális törvénymódosításról, uniós pénzekről, a vasárnap kezdődő foci vb-ről és az oktatási tüntetésekről.

A hírlevélre ide kattintva lehet feliratkozni. A email-fiókokba érkező eredeti verziót ide kattintva lehet megnézni, az egyszerűsített pedig így néz ki:

G7 Reggel

2022. november 19. | Gazdasági sztorik öt percben

1. Napi G7: Csökkenő szociális juttatások

Miközben a “szociális törvénymódosítással” a magyar állam egyre kevésbé vállal felelősséget az elesettekért, az EU erősítené a szociális hálót a mostani gazdasági nehézségek miatt.

Mi történik Magyarországon? A kormány azt rögzítené, hogy az egyén szociális biztonságért csak akkor vállal felelősséget az állam, ha saját magunk, a hozzátartozónk vagy az önkormányzat sem képesek rá.

  • Alapvető változást nem hoz az átírás, és egyelőre nem látni, hogy a felelősség viselőinek részletesebb hierarchiája milyen hatással járhat a gyakorlatban.

Miért módosítanak? A módosítást tartalmazó salátatörvény elnevezése alapján a változtatás Magyarország biztonságát szolgálja, de egyértelmű kommunikáció hiányában nem derült ki, hogy miért pont most és mi indokolta a módosítást.

Mi történik az EU-ban? Az Európai Bizottság szeptemberben fogalmazott meg egy általános ajánlást, amely szerint az energiaszegénység növekvő kockázata miatt a szociális háló megerősítésére van szükség.

Számokban: ahogy a fenti ábra mutatja, Magyarország tavaly a GDP 17,3 százalékát költötte szociális juttatásokra. A mutató 2004-től 2009-ig növekedett, az akkori 22,3 százalékos érték óta pedig jobbára csökkent.

2. Erre odafigyeltünk: Ukrán mentőcsomag

Magyarország nem fogja elfogadni, hogy az uniós tagállamok közösen hiteleket vegyenek fel Ukrajna megsegítése érdekében – jelentette be Orbán Viktor, így a kormány a háború kezdete óta már sokadszorra blokkolja az EU-s döntéshozatalt.

Mi ez a közös hitel? Az EU jövőre havi 1,5 milliárd euró kedvezményes (akár kamatmentes) hitellel támogatná Ukrajnát a nyugdíjak fedezésére, a közszolgáltatások ellátására és a kritikus infrastruktúra működtetésére.

  • Az összesen 18 milliárd eurót részben piaci hitelekből fedezné az EU, Orbán viszont „arra nem hajlandó, hogy Ukrajna érdekeit saját érdekei elé helyezze”.
  • Orbán kétoldalú megállapodás keretében támogatná Ukrajnát, évi 60-70 milliárd forinttal.

Reakciók: a Politico cikke szerint Magyarország azért blokkolja a megállapodást, hogy így helyezzen nyomást az EU-ra a függőben lévő uniós pénzek kifizetése érdekében.

  • Többen zsarolásnak nevezték a Politico névtelen uniós forrásai között a magyar álláspontot, Johannes Hahn osztrák költségvetési biztos nyíltan is.
  • Annalena Baerbock német külügyminiszter szerint pedig nem kellene a magyar kormánynak „pókereznie” ezzel.

Tágabb kontextus: az ukrán segély mellett szintén egyedüli tagállamként blokkolta a globális minimumadót. Korábban szintén Magyarország miatt húzódott az olajembargó, és Kirill orosz pátriárkát is magyar vétó miatt szankcionálták.

  • Több orosz kormányközeli üzletember szintén magyar vétó miatt nem került fel a szankciós listákra sajtóhírek szerint, mint Alekszej Miller Gazprom-vezető vagy Vlagyimir Potanin, a leggazdagabb orosz.

Mi következik? 444 szerint az EU-ban látványosan küszködnek, hogy adjanak-e pénzt az Orbán-kormánynak, és az oroszbarát politika miatt több tagállam szívesebben büntetné a magyar kormányt, mint akár csak néhány hónappal ezelőtt.

3. További tartalmak: Stewardessből elnök és Dom Pérignon

4. Napi chart: Szoboszlai > Szaúd-Arábia

 Anglia kerete a legértékesebb a vasárnap kezdődő katari foci-vb-n a Transfermarkt szerint. A három legértékesebb angol játékos Phil Foden (€110m), Jude Bellingham (€100) és Harry Kane (€90).

  • A legdrágább játékosok rajtuk kívül a francia Kylian Mbappé (€160), a brazil Vinicius Junior (€120) és az egyaránt 100 millió eurósra becsült spanyol Pedri, német Jamal Musiala és uruguayi Fede Valverdre.
  • A 105 milliós összértékűre becsült magyar válogatott hat csapatnál is értékesebb. Szoboszlai Dominik egymaga értékesebb (€35), mint Szaúd-Arábia, Costa Rica vagy Katar válogatottja.

5. Személyes perspektíva: Ugyanazok a témák, mint a ‘80-as években

Az angoltanárként dolgozó Ági pénteki élőláncban vett részt a budapesti Szabadság hídon. Több mint 30 éve tanít, az elmúlt három évben magántanár volt, de a kata módosítása miatt ősszel visszatért a közoktatásba.

Anyjának köszönhetően tanult meg angolul, aki erőltette, hogy az egész család járjon magántanárhoz. Ági ezután a gimnáziumban már intézményes keretek között tanult angolt a ‘80-as évek első felétől.

Mi változott? “A pedagógus közegben ugyanazok a témák, mint a ‘80-as évek végén: a túlterheltség és az alacsony fizetések” – mondta. Ugyan többet bulizott, de akkor sem a tánc vagy az ital volt a középpontban, hanem a világmegváltó beszélgetések.

  • Ami mégis változhatott, az a diákok kiállása. “Borzasztó jó érzés látni a fiatalokat. A múltkori élőláncnál el is pityeredtem” – mondta.

Az oktatási tüntetésekről: a kezdetektől részt vesz bennük, nagyon sokra járt, jobbára önállóan. Mivel a mostani iskolájába nemrég érkezett, a szülőkkel, tanárokkal “még nincs olyan viszonyban, hogy megnyíljanak egymásnak”.

  • A béremelés mellett azt tartaná a legfontosabbnak, hogy “fent is meghallják”, ha bármivel problémájuk van, tehát nyitottabb legyen a kommunikáció.

6. Külső szemlélő: A pozitív diszkrimináció jövője

Koren Miklós a CEU közgazdaságtani tanszékének tanára.

Milyen tartalom volt rá nagy hatással a héten? Cléo Chassonnery-Zaïgouche gazdaságtörténész blogposztja egy faji diszkriminációs perről.

Miért? „Néhány hete került az Amerikai Legfelsőbb Bíróság elé a Harvard Egyetem ellen indított per, aminek tárgya a faji diszkrimináció az egyetemi felvételiben. A felperes szerint a Harvard negatívan diszkriminálja az ázsiai-amerikai diákokat, hiszen ugyanolyan tanulmányi- és vizsgaeredmények mellett kisebb eséllyel veszi fel őket, mint a fehéreket. A Harvard ezt tagadja, azt állítva, hogy összetett felvételi eljárásuk a legjobb módja annak, hogy sokszínű diákközössége legyen az egyetemnek.

A per általános tárgya a pozitív diszkrimináció (affirmative action) jövője. Közgazdászként számomra a módszertani, szakértői kérdések a legérdekesebbek. Hogyan lehet az adatokból megállapítani, hogy történt-e diszkrimináció? Cléo Chassonnery-Zaïgouch blogja a per korábbi szakaszában írt arról, hogyan befolyásolták a közgazdászok a jogi érvelést és az amerikai bíróságok gyakorlatát.”

7. Múltidéző: Kezdődik az első foci vb

Mikor jelent meg? A Nemzeti Sport 1930. július 13-i számában.

Mi jelent meg? “Ma kezdődik végül Uruguay fővárosában, Montevideóban az első világbajnoki torna. Az első napon a Franciaország—Mexikó és Belgium—USA mérkőzés jelenti a nyitányt. A világbajnoki torna győztese ‘az első futballvilágbajnok’ címet kapja, de Európa nagy futballnemzetei kétségbe fogják vonni ennek a büszke címnek jogosságát. Ma már megállapítható, hogy az első világbajnoki torna Montevideóban való megrendezése szerencsétlen ötlet volt. Európa sportközvéleménye fentartással él, a világbajnokság realitását tagadja, de természetesen érdeklődéssel figyel a nagyjelentőségű futballesemény felé.” (Arcanum Adatbázis)

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet hírlevél Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.