Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2022. november 19. 07:28 Közélet

Három olyan vb-csapat van, amelyek teljes kereténél többet ér Szoboszlai Dominik

A mai hírlevélben írunk a szociális törvénymódosításról, uniós pénzekről, a vasárnap kezdődő foci vb-ről és az oktatási tüntetésekről.

A hírlevélre ide kattintva lehet feliratkozni. A email-fiókokba érkező eredeti verziót ide kattintva lehet megnézni, az egyszerűsített pedig így néz ki:

G7 Reggel

2022. november 19. | Gazdasági sztorik öt percben

1. Napi G7: Csökkenő szociális juttatások

Miközben a “szociális törvénymódosítással” a magyar állam egyre kevésbé vállal felelősséget az elesettekért, az EU erősítené a szociális hálót a mostani gazdasági nehézségek miatt.

Mi történik Magyarországon? A kormány azt rögzítené, hogy az egyén szociális biztonságért csak akkor vállal felelősséget az állam, ha saját magunk, a hozzátartozónk vagy az önkormányzat sem képesek rá.

  • Alapvető változást nem hoz az átírás, és egyelőre nem látni, hogy a felelősség viselőinek részletesebb hierarchiája milyen hatással járhat a gyakorlatban.

Miért módosítanak? A módosítást tartalmazó salátatörvény elnevezése alapján a változtatás Magyarország biztonságát szolgálja, de egyértelmű kommunikáció hiányában nem derült ki, hogy miért pont most és mi indokolta a módosítást.

Mi történik az EU-ban? Az Európai Bizottság szeptemberben fogalmazott meg egy általános ajánlást, amely szerint az energiaszegénység növekvő kockázata miatt a szociális háló megerősítésére van szükség.

Számokban: ahogy a fenti ábra mutatja, Magyarország tavaly a GDP 17,3 százalékát költötte szociális juttatásokra. A mutató 2004-től 2009-ig növekedett, az akkori 22,3 százalékos érték óta pedig jobbára csökkent.

2. Erre odafigyeltünk: Ukrán mentőcsomag

Magyarország nem fogja elfogadni, hogy az uniós tagállamok közösen hiteleket vegyenek fel Ukrajna megsegítése érdekében – jelentette be Orbán Viktor, így a kormány a háború kezdete óta már sokadszorra blokkolja az EU-s döntéshozatalt.

Mi ez a közös hitel? Az EU jövőre havi 1,5 milliárd euró kedvezményes (akár kamatmentes) hitellel támogatná Ukrajnát a nyugdíjak fedezésére, a közszolgáltatások ellátására és a kritikus infrastruktúra működtetésére.

  • Az összesen 18 milliárd eurót részben piaci hitelekből fedezné az EU, Orbán viszont „arra nem hajlandó, hogy Ukrajna érdekeit saját érdekei elé helyezze”.
  • Orbán kétoldalú megállapodás keretében támogatná Ukrajnát, évi 60-70 milliárd forinttal.

Reakciók: a Politico cikke szerint Magyarország azért blokkolja a megállapodást, hogy így helyezzen nyomást az EU-ra a függőben lévő uniós pénzek kifizetése érdekében.

  • Többen zsarolásnak nevezték a Politico névtelen uniós forrásai között a magyar álláspontot, Johannes Hahn osztrák költségvetési biztos nyíltan is.
  • Annalena Baerbock német külügyminiszter szerint pedig nem kellene a magyar kormánynak „pókereznie” ezzel.

Tágabb kontextus: az ukrán segély mellett szintén egyedüli tagállamként blokkolta a globális minimumadót. Korábban szintén Magyarország miatt húzódott az olajembargó, és Kirill orosz pátriárkát is magyar vétó miatt szankcionálták.

  • Több orosz kormányközeli üzletember szintén magyar vétó miatt nem került fel a szankciós listákra sajtóhírek szerint, mint Alekszej Miller Gazprom-vezető vagy Vlagyimir Potanin, a leggazdagabb orosz.

Mi következik? 444 szerint az EU-ban látványosan küszködnek, hogy adjanak-e pénzt az Orbán-kormánynak, és az oroszbarát politika miatt több tagállam szívesebben büntetné a magyar kormányt, mint akár csak néhány hónappal ezelőtt.

3. További tartalmak: Stewardessből elnök és Dom Pérignon

4. Napi chart: Szoboszlai > Szaúd-Arábia

 Anglia kerete a legértékesebb a vasárnap kezdődő katari foci-vb-n a Transfermarkt szerint. A három legértékesebb angol játékos Phil Foden (€110m), Jude Bellingham (€100) és Harry Kane (€90).

  • A legdrágább játékosok rajtuk kívül a francia Kylian Mbappé (€160), a brazil Vinicius Junior (€120) és az egyaránt 100 millió eurósra becsült spanyol Pedri, német Jamal Musiala és uruguayi Fede Valverdre.
  • A 105 milliós összértékűre becsült magyar válogatott hat csapatnál is értékesebb. Szoboszlai Dominik egymaga értékesebb (€35), mint Szaúd-Arábia, Costa Rica vagy Katar válogatottja.

5. Személyes perspektíva: Ugyanazok a témák, mint a ‘80-as években

Az angoltanárként dolgozó Ági pénteki élőláncban vett részt a budapesti Szabadság hídon. Több mint 30 éve tanít, az elmúlt három évben magántanár volt, de a kata módosítása miatt ősszel visszatért a közoktatásba.

Anyjának köszönhetően tanult meg angolul, aki erőltette, hogy az egész család járjon magántanárhoz. Ági ezután a gimnáziumban már intézményes keretek között tanult angolt a ‘80-as évek első felétől.

Mi változott? “A pedagógus közegben ugyanazok a témák, mint a ‘80-as évek végén: a túlterheltség és az alacsony fizetések” – mondta. Ugyan többet bulizott, de akkor sem a tánc vagy az ital volt a középpontban, hanem a világmegváltó beszélgetések.

  • Ami mégis változhatott, az a diákok kiállása. “Borzasztó jó érzés látni a fiatalokat. A múltkori élőláncnál el is pityeredtem” – mondta.

Az oktatási tüntetésekről: a kezdetektől részt vesz bennük, nagyon sokra járt, jobbára önállóan. Mivel a mostani iskolájába nemrég érkezett, a szülőkkel, tanárokkal “még nincs olyan viszonyban, hogy megnyíljanak egymásnak”.

  • A béremelés mellett azt tartaná a legfontosabbnak, hogy “fent is meghallják”, ha bármivel problémájuk van, tehát nyitottabb legyen a kommunikáció.

6. Külső szemlélő: A pozitív diszkrimináció jövője

Koren Miklós a CEU közgazdaságtani tanszékének tanára.

Milyen tartalom volt rá nagy hatással a héten? Cléo Chassonnery-Zaïgouche gazdaságtörténész blogposztja egy faji diszkriminációs perről.

Miért? „Néhány hete került az Amerikai Legfelsőbb Bíróság elé a Harvard Egyetem ellen indított per, aminek tárgya a faji diszkrimináció az egyetemi felvételiben. A felperes szerint a Harvard negatívan diszkriminálja az ázsiai-amerikai diákokat, hiszen ugyanolyan tanulmányi- és vizsgaeredmények mellett kisebb eséllyel veszi fel őket, mint a fehéreket. A Harvard ezt tagadja, azt állítva, hogy összetett felvételi eljárásuk a legjobb módja annak, hogy sokszínű diákközössége legyen az egyetemnek.

A per általános tárgya a pozitív diszkrimináció (affirmative action) jövője. Közgazdászként számomra a módszertani, szakértői kérdések a legérdekesebbek. Hogyan lehet az adatokból megállapítani, hogy történt-e diszkrimináció? Cléo Chassonnery-Zaïgouch blogja a per korábbi szakaszában írt arról, hogyan befolyásolták a közgazdászok a jogi érvelést és az amerikai bíróságok gyakorlatát.”

7. Múltidéző: Kezdődik az első foci vb

Mikor jelent meg? A Nemzeti Sport 1930. július 13-i számában.

Mi jelent meg? “Ma kezdődik végül Uruguay fővárosában, Montevideóban az első világbajnoki torna. Az első napon a Franciaország—Mexikó és Belgium—USA mérkőzés jelenti a nyitányt. A világbajnoki torna győztese ‘az első futballvilágbajnok’ címet kapja, de Európa nagy futballnemzetei kétségbe fogják vonni ennek a büszke címnek jogosságát. Ma már megállapítható, hogy az első világbajnoki torna Montevideóban való megrendezése szerencsétlen ötlet volt. Európa sportközvéleménye fentartással él, a világbajnokság realitását tagadja, de természetesen érdeklődéssel figyel a nagyjelentőségű futballesemény felé.” (Arcanum Adatbázis)

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet hírlevél Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pálos Máté
2023. október 1. 04:34 Közélet

Így leszünk sportoló nemzet: 9 év alatt több mint 40 iskolai tornaterem épült 21 milliárdból, a legszegényebbek pont kimaradtak

Miközben pörögnek a sportra az állami százmilliárdok, végül csak felépült több tucat tornaterem is, és ugyan az arlói iskolások mégsem kapják meg a megígért tornatermet, így már "csak" mintegy 200 tornaterem nélküli iskola lehet az országban.

Dr. Rékassy Balázs
2023. szeptember 30. 17:08 Élet, Közélet

Vadkapitalista és kommunista egészségügy együttélése mindenki számára vesztes helyzetet teremt

Az elmúlt pár év egészségpolitikai intézkedései nyomán a magasabb fizetések mellett a szolgáltatások színvonala nem lett jobb, a közhangulat javulása se érződik, és az ellátottak száma sem nőtt.

Török Zoltán
2023. szeptember 28. 17:50 Közélet

Németország gazdasági gyengülése egész Európának rossz hír – de mi áll mögötte?

Egyre borúsabbak a kilátások a német gazdaságban, mely a recesszióból még kilábalhat, de hosszú távon komoly kihívásokkal néz szembe.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. október 1. 12:20 Világ

Minden Ficónak kedvez a szlovák választások után, de az ország sorsa a harmadik számú párton múlik

Hét pártcsoport jut be a pozsonyi parlamentbe, a legnagyobb meglepetés a szélsőjobbos Republika kiesése.

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.