Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2022. november 10. 07:31 Közélet

Miniszter még nem mondott le úgy az Orbán-rendszerben, mint most Palkovics László

A mai hírlevélben lesz szó az ‘50-es évek óta nem tapasztalt élelmiszer-inflációról, Palkovics László lemondásáról, az elektromos autók térnyeréséről, egy guatemalai vulkánról és árdrágított tojásokról.

A hírlevélre ide kattintva lehet feliratkozni. A email-fiókokba érkező eredeti verziót ide kattintva lehet megnézni, az egyszerűsített pedig így néz ki:

G7 Reggel

2022. november 10. | Gazdasági sztorik öt percben

1. Napi G7: Rekordszintű infláció

A forint 76 éves történetében az első, igen kaotikus évektől eltekintve soha nem volt olyan magas az élelmiszer-infláció, mint idén októberben, amikor a KSH 40 százalékos drágulást mért.

Számokban: az elmúlt fél évszázad legmagasabb élelmiszer-inflációja egészen mostanáig 1995 áprilisában, a Bokros-csomag idejében volt, akkor 37,5 százalékos volt a drágulás mértéke.

  • A szocialista rendszerben eltérő mértékben, de folyamatosan szabályozták az árakat, így közel sem volt ilyen szintű élelmiszerár-emelkedés.
  • Nehéz havi bontású adatot találni, de legutóbb a Rákosi-korszak elején lehetett a mostanihoz hasonló ütemű drágulás.

Mi történt akkor? A pengő hiperinflációja miatt 1946-ben vezették be a forintot, ami mérsékelte az inflációt, de az 1951-ben bevezetett egységes kiskereskedelmi árrendszer idején kúszott fel 40 százalékos szintre az élelmiszer-drágulás.

  • Így legutóbb a pengő leváltásához vezető hiperinflációs időszakban volt a mostaninál nagyobb élelmiszer-drágulás, amikor az utcáról söpörték, vagy ahogy a képen is látszik, gyújtósnak használták az elértéktelenedett pénzt.

2. Erre odafigyeltünk: Egy zavaros lemondás

Lemondott Palkovics László technológiai és ipari miniszter szerdán számos újság beszámolója alapján. A Fidesz 2010 óta tartó regnálása során Palkovics távozása tűnik a legnagyobb horderejű ciklusközi változásnak a kormányzatban.

Mi a különleges ebben? Mostanáig hat miniszter távozott idő előtt 2010 óta, de jellemzően vagy más pozíciót kaptak (Navracsics uniós biztos lett, Matolcsy MNB-elnök), vagy elégedetlenek voltak a teljesítményükkel.

Miért fontos ez? Az előző ciklusban – egy ideig legalábbis – Palkovics az egyik legerősebb miniszter volt, és az új felállás óta is fontos területek tartoztak hozzá, mint az energetika, az iparügyek vagy a közlekedés.

Mi történt pontosan? Egybehangzó értesülések szerint Palkovics úgy érezte, hogy beszűkült a mozgástere, mivel Orván Viktor elfogadta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatát egy önálló energetikai tárca létrehozásáról.

  • “Nem erre szerződtem”  idézi Palkovicsot a 24.hu, amely szerint a miniszter találkozott is Orbánnal szerdán és véglegesítették a távozását.
  • A napi.hu szerint ugyanakkor tavaly januárhoz hasonlóan most sem fogadta még el Palkovics lemondását Orbán Viktor.

Tágabb kontextus: Palkovics a hvg.hu és napi.hu szerint vitába került Orbánnal. A miniszter az ukrajnai háború után nagyon szerette volna a szélenergia (és a geotermikus energia) fejlesztését, de Orbán Viktor továbbra is ellenzi azt.

  • Palkovics több szélenergiával foglalkozó szereplővel is egyeztetett, és állítólag úgy akarta visszacsempészni a szelet az energiamixbe, hogy politikai potentátok minél később szerezzenek tudomást róla.
  • Miután a gáz és Paks II. Szijjártóhoz került, a szénergia az MVM-nél kötött ki, a napelemnél csatlakozási stopot rendeltek el, egy új energetikai minisztériummal végleg megszűnne a mozgástere.

Mi következhet? Eddig két név merült fel a sajtóban Palkovics lehetséges utódjaként. Az Index és a hvg.hu szerint Lantos Csaba közgazdász a legnagyobb esélyes, aki a MET Holding AG elnöke és a 4iG tanácsadó testületének a tagja.

  • Dorkota Lajos volt fideszes képviselő is felmerült utódként, aki a hvg.hu-nak azt mondta, hogy néhány napja hallotta pletyka szinten, hogy felmerült a neve, és el is gondolkodna egy ilyen lehetőségen.

3. További tartalmak: Eltűnő nyomor és történelmi mítoszok

  • Az ukrajnai háború bármiféle tárgyalásos megoldása távolibbnak tűnhet, mint valaha, de az USA elkezdett tűzszünetről beszélni az ukránoknak, Herszon felszabadítása után pedig talán valódi tárgyalások jöhetnek (G7)
  • A Felvidék tényleg magyar föld? Szlovák volt-e Petőfi? Elfér-e a szlovák történelem egy sms-ben? Egy szlovák és egy szlovákiai magyar testvérlap kísérlete a történelmi mítoszok eloszlatására (Napunk)
  • Riport egy többségében cigányok által lakott, festői szépségű borsodi faluról, amelynek életét 11 éve felbolygatta egy kegyetlen gyilkosság, azóta viszont sokat változott, a korábbi nyomornak nincs jele (Válasz Online)
  • Másfél órás dokumentumfilm egy bezárásra ítélt franciaországi Continental-gyár dolgozóiról, akik hónapokon át küzdöttek a cég vezetésével, és végül az eredetileg ígértnél jóval nagyobb végkielégítést kaptak (Mérce)
  • A nemrég még a kriptovilág egyik legbefolyásosabb szereplőjének számító, 30 éves Sam Bankman-Friedra így bukott el pár nap alatt általa megalapozatlannak tartott pletykák miatt (Bloomberg)

4. Napi chart: Elektromos autók

Az összes újonnan eladott személyautó 8,6 százaléka volt elektromos a világban 2021-ben. Az európai országok dominálnak az elektromos átállásban, az új autók átlagosan 17 százaléka volt elektromos (tisztán elektromos és konnektoros hibrid).

5. Személyes perspektíva: Guatemalai vulkán

Dávid éppen egy újbudai kínai bolt felé tartott, hogy háztartási és tisztálkodási szereket vegyen, mivel ott “egy áfányival olcsóbbak” az árak.

Mivel foglalkozik? Ingatlanfejlesztési projektvezető egy jelentős hazai cégnél, amely főleg lakóingatlanokat és ipari csarnokokat fejleszt.

  • Nem túl rózsásak a kilátások az ingatlanpiacon szerinte, ugyanakkor “egzisztenciálisan nem rezeg a léc” nála, mivel egy épülő projekten dolgozik.

Mi a hobbija? Bár építészként végzett, az épített környezet kevésbé nyűgözi le, mint a természeti látnivalók. Így elsősorban biciklizni és túrázni szeret a szabadidejében.

  • Ha egy túrát ajánlana, akkor az a Duna-kanyarhoz való bringázás lenne, majd másnap kirándulás a Börzsönyben.
  • Leginkább a vulkánok, az óceánok és az őserdők vonzzák. Guatemalában meg is mászta a 3976 méteres Acatenango vulkánt, és Costa Ricában is járt.

6. Külső szemlélő: Magányos idősek

Martis István a Profession.hu piacvezető állásportál ügyvezető igazgatója.

Milyen tartalom volt rá nagy hatással a héten? A Visual Capitalist grafikonjai és adatai arról, hogy kivel töltik idejüket az amerikaiak.

Miért? „Egy céges belső gondolkodás kapcsán jött elő a téma – a metaverzum jövője kapcsán. És döbbenetes volt látni, hogy mennyi időt töltenek az idős emberek egyedül, mi a trend – ez vajon megágyaz akkor annak, hogy még több időt töltünk majd képernyők (hologramok?) előtt?”

7. Múltidéző: Árdrágított tojás

Mikor jelent meg? A heti háromszor megjelenő Kecskeméti Hírek 1947. február 23-i számában. A képen tojásosztás látható a Mária Valéria telepen 1946-ban (ma a ferencvárosi József Attila-lakótelep foglalja el a helyét). Fotó: Fortepan/Bauer Sándor

Mi jelent meg? “Február 21-én, pénteken tárgyalta a bíróság Kopjács Béláné és B. Kiss József árdrágítási ügyét. A vádirat szerint Kopjács Béláné november 23-án tojást árult a piacon a megengedettnél magasabb áron. Kopjácsné 250 tojást eladott darabonként 1,60 forintért B. Kiss József gyümölcsbaromfi kereskedőnek. B. Kissnél nem volt elegendő pénz, ezért a tojást lefoglalózta. Ezután a rendőrségre ment, feljelentette Kopjácsnét, hogy így a tojást hatósági áron kaphassa meg.

A rendőrség akkor mindkettőjüket őrizetbe vette. A bíróság árdrágítási visszaélés címén mondotta ki őket bűnösnek és Kopjács Bélánét 4 havi fogházra, B. Kiss Józsefet 7 havi fogházra ítélte.” (Arcanum Adatbázis)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet hírlevél Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.