Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2022. október 13. 08:38 Közélet, Tech

Valószínűsíthető kiegyezés az EU-val, bennünk élő mikroműanyagok és a legendás Postabank-reklám

A mai hírlevélben írunk az EU és a magyar kormány valószínűsíthető kiegyezéséről, a munkaerőpiac látszólagos lassulásáról, Kínától elhúzó USA-ról, egy csok végét váró magyar zenészről és a legendás Postabank-reklámról.

Bár társadalmi jelentősége az említett témáknál talán korlátozottabb, számunkra mégis jelentőségteljes, hogy megéltük az ötödik születésnapunkat. És persze mi mást is kérhetne születésnapjára egy magyar médium, mint támogatást.

A hírlevélre ide kattintva lehet feliratkozni. A email-fiókokba érkező eredeti verziót ide kattintva lehet megnézni:

G7 Reggel

2022. október 13. | Gazdasági sztorik öt percben

1. Napi G7: bizonytalan munkaerőpiac

Az elmúlt hetekben megszaporodtak az elbocsátásokról szóló hírek, de radikális munkaerőpiaci fordulatot egyelőre nem látnak a G7-nek nyilatkozó munkaerőpiaci szolgáltatók. Ugyanakkor látszódnak bizonytalanságra és lassulásra utaló jelek.

Számokban: a ManpowerGroup több mint 500 cég megkérdezésével készült felmérése szerint a vállalatok több mint negyede tervezi csökkenteni a munkaerő-állományát még idén.

  • A Randstad felmérése szerint viszont a cégek 9 százaléka tervez elbocsátást, míg 38 százaléka bővülne. Az MNB sem számít jelentős leépítésekre.
  • Az ilyenkor megszokott 10 százalék körüli növekedéssel szemben stagnál a hirdetésszám a Profession.hu oldalán. A cég szerint ez és a fogyasztás visszaesése fordulópontot jelez.

Idézet: „Ez a piac mindig is lassan reagál a változásokra, ráadásul mivel a hirdetési pozíciószámok is magasak, nehéz észrevenni a fordulatot, pedig vannak erre utaló jelek” – mondta Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi és marketingigazgatója.

Mi következhet? A következő hónapokban sok múlik majd azon, hogy a cégek hogyan alkalmazkodnak a romló gazdasági kilátásokhoz és a magas energiaárakhoz.

  • Tavaszra akár 300 ezren is elveszíthetik a munkájukat rossz esetben a Trenkwalder szerint. Orbán Viktor hasonló számról beszélt szerdán.
  • A vendéglátás és az energiaigényes iparágak lehetnek különösen érintettek, míg a járműipar vagy a szolgáltatóközpontok tovább bővülhetnek.

2. Erre odafigyeltünk: jöhetnek az uniós pénzek

Egyre valószínűbb, hogy Magyarország hozzájut a függőben lévő uniós forrásokhoz – állítja egybehangzóan a témát két különböző irányból feldolgozó Szabad Európa és Válasz Online.

Háttér: az EU két különböző forrást blokkol különböző okokra hivatkozva, bár politikailag – tehát gyakorlatilag – mégis összefügg a kettő:

  • A 2021-2027 közötti kohéziós források 65 százalékát, 7,5 milliárd eurót (3240 milliárd forintot) a jogállamisági mechanizmus miatt függesztettek fel.
  • A Covid miatt létrehozott helyreállítási alapból (RRF) 7 milliárd euró (3000 milliárd forint) járna, de a magyar tervet eddig – egyedüliként – nem fogadták el.

Mi a jelentősége? A mostani árfolyamon összesen függőben lévő 6240 milliárd forint a 2022-ra tervezett költségvetés 22 százaléka. A beérkező pénz és a cserébe megígért jogállamisággal kapcsolatos módosítások jelentős változásokat hozhatnak:

  • A magyar pedagógusbérek 2026-ra elérhetik a diplomás átlagbér nyolcvan százalékát. Ez alapján mintegy harmadával nőhetne a reálbérük. Emellett jelentősebb intézményi átszervezés is jöhet az oktatásban.
  • Az uniós források lényegében gyámság alá kerülnek a Válasz Online szerint a pénzért cserébe elvárt korrupcióellenes intézkedések miatt.

Mi változott? Az elmúlt időszakban nagyon felgyorsultak a tárgyalások, a magyar fél pedig egyre nagyobb rugalmasságot mutat a Szabad Európa szerint. A Válasz Online szerint külső körülmények is javítják a megállapodás esélyét:

  • A mostani zivataros időszakban az európai döntéshozók meg akarják őrizni az unió egységét.
  • svéd és olasz választások után enyhült Orbán Viktor elszigetelődése, és hamarosan Spanyolországban is bevándorlásellenes párt kerülhet kormányra.
  • A gazdasági válság miatt a rendszerellenes pártok erősödésére számítanak.

Kettősség: Miközben talán soha nem tapasztalt mértékű a „Brüsszel” elleni propaganda Magyarországon, a beszámolók alapján Brüsszelben sosem látott nyitottságot mutat a magyar kormány.

3. További tartalmak: krumplisütő robot és felzárkóztatás

  • Inspiráló történetek öt ember kételyekkel teli útjáról a coming outig. Kymi 47 évesen mondta el három gyerekének, hogy leszbikus. Mátét pedig azzal biztatta a nagymamája, hogy „akit te szeretsz, azt én is szeretem” (Telex)
  • Németországban 29,3 százalékkal drágult a Lidlben ugyanaz a kosár közel egy év alatt, ami nálunk 43,7 százalékkal. Egy tipikus magyar a fizetéséből közel 2,5-szer költene többet arányaiban erre a kosárra, mint egy német (G7)
  • Uniós forrásból bővítené a kormány a Felzárkózó települések programot, amelyet a 300 legszegényebb falu segítésére indítottak. Emiatt mostantól pályáztatni kell, hogy kik végezzék a felzárkóztatást (444)
  • Az orosz társadalmat eddig nem zilálták szét a szankciók, viszont a katonai mozgósítás fordulatot hozhat, erősödhet az ellenállás – mondta az egyik legjobb magyar külpolitikai elemző, Deák András a 24.hu új podcastjában (Della)
  • Krumplit és rántott húst sütő robot a Miso Robotics-tól, amely unalmas, piszkos és veszélyes konyhai munkák kiváltására készít robotokat. Havi 3000 dollártól (1,3 millió forinttól) bérelhető (Youtube)

4. Napi chart: Kínától elhúzó USA

Látványos az USA dominanciája a világ legnagyobb vállalatai között. Míg 2012-ben a top 100 cég összesített piaci kapitalizációjának (részvényei összértékének) kevesebb mint fele volt amerikai vállalatoké, idén már a 70 százaléka (PwC).

  • A top 10 cég között csak kettő nem amerikai, az Apple-t és a Microsoftot harmadik helyen követő szaúdi Aramco, illetve a tajvani chipgyártó TSMC.
  • Tavaly óta 23 százalékkal csökkent az összértéke a listán szereplő kínai és Kína-környéki cégeknek. A négy legnagyobbat eső cégből három kínai.

5.  Személyes perspektíva: a csok végét váró zenész

A 24 éves Balázs zenész, a Pest megyei Isaszegen él. Bécsben járt egyetemre, és két hónapja kezdett el dolgozni a Magyar Rádióban énekesként. Éppen a Nemzeti Múzeum parkjában olvasgatott munka után, amikor beszéltünk vele.

Mik a tervei? Frissen házasodott, és feleségével házat szeretnének vásárolni, de a magas ingatlanárak miatt még nem találtak megfelelő ingatlant.

  • Azt várják, hogy megszűnjön a csok, mert akkor lejjebb mehetnek az árak. Addig Balázs szüleinél laknak Isaszegen.
  • A rádiónál nincs státuszban, csak alkalmi dolgozó, ezért elkezdett Gödöllőn szolfézst tanítani, „az legalább biztos”.

Milyen hobbijai vannak? Szívesen olvas, éppen a Mézga család volt a kezében. Szereti a sci-fiket, és egyik kedvenc írója Háy János.

  • Emellett szereti a klasszikus és könnyűzenét is. „Amit dolgozok, az egyben a hobbim is” – mondta.

6. Külső személő: bennünk lévő mikroműanyagok

Simon Gergely Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

Milyen cikk volt rá nagy hatással a héten? Az RTL cikke az anyatejből kimutatott mikroműanyagokról.

Miért? „Egy új olasz kutatás 34 anyától egy héttel a szülés után vett anyatejminták háromnegyedében mutatott ki mikroműanyagokat. Az évtizedeken, évszázadokon át nem lebomló szintetikus műanyagok elárasztották a világunkat. Az anyatejmintákban polietilént, PVC-t és polipropilént találtak, melyek közül a PVC szinte mindig tartalmaz veszélyes adalékokat. A mikroműanyagok már bennünk vannak, pedig az egészségünkre gyakorolt hatásokat még nem tudták felmérni a tudósok.”

7. Legendás múltidéző: Postabank-reklám

Postabank - Szenzációs négyes

Mi történt? Magyarországon legutóbb a 90-es évek közepén volt 20 százalékot meghaladó infláció, ennek a korszaknak volt ikonikus reklámja a Postabank fenti videója.

  • Szenzációs négyes” a 90-es évek egyik, ha nem a legismertebb reklámja volt, popkulturális jelensége a félbeszakadt Kacsamesékhez mérhető.
  • A reklám azt hirdette, hogy a Postabank jegy kamata négy százalékponttal nőtt, de arra csak közvetett bizonyítékot találtunk, hogy 20 százalékra.

A Geszti Péter és Berkes Gábor által készített reklámra korábban így emlékezett vissza Geszti:

A bank kérésére muzikálisabb reklámok születtek. Ezek a reklámfilmek kreatív szempontból jóval merészebbek, könnyedebb hangvételűek, mint amelyeket például egy nagy nemzetközi bank megengedett volna magának. Annyira népszerűek lettek ezek a hirdetések, hogy az emberek egy idő után elvárták, hogy a Postabank-reklámok szórakoztassák őket. A ‘szenzációs négyes’ egyetlen és legfontosabb mondanivalója a négyszázalékos kamatemelés volt.”

A később botrányok közepette megszűnt Postabank reklámjának az utóélete is érdekes volt:

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Tech hírlevél Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.