Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2022. október 11. 08:27 Közélet, Tech

Történelmi jelentőségű felkelés, magyar tengeri kikötő és cigizésben éllovas fiatalok

A mai részben írunk az iráni tüntetéshullámról, amelyről egyre inkább úgy tűnik, hogy történelmi jelentősége van. Ez lehet az első olyan forradalom, amelyben jelentős részben vesznek részt nők, és nők jogairól szól.

Lesz szó még az EU-ban mindenkinél többet cigiző magyar fiatalokról, a világ legnagyobb hatalmú emberét bemutató podcastsorozatról és egy utazásra vágyó iskolatitkárról.

A hírlevélre ide kattintva lehet feliratkozni. A email-fiókokba érkező eredeti verziót ide kattintva lehet megnézni:

G7 Reggel

2022. október 11. | Gazdasági sztorik öt percben

1. Napi G7: Különutas németek

Az energiaválság egész Európát sújtja, de nem nem mindenki tud ugyanolyan hatékonyan védekezni ellene. Az elmúlt hetekben feszültség is keletkezett az EU-n belül, miután Németország bejelentett egy 200 milliárd eurós válságkezelő csomagot.

Számokban: Az egyéves német költségvetés 40 százalékára rugó csomagot hitelből finanszírozzák. A két évre szóló összegből a lakosság mellett a gazdasági szereplőket is igyekeznek megóvni az extrém energiaszámláktól.

Ellentmondás: Németország nem egyeztetett előzetesen a csomagról európai partnereivel, noha az EU éppen intenzív ötletbörzét tart a közös válságkezelésről.

  • Miközben otthon bőkezűen támogat, a német kormány ellenzi, hogy uniós válságkezelési alapot hozzanak létre, és a közös hitelfelvételt sem támogatja.

Reakciók: Több európai vezető – Mario Draghitól francia kormánytagokon át Orbán Viktorig – attól tart, hogy a csomag hatására versenyelőnybe kerül a német gazdaság a kevésbé gazdag országokkal szemben.

  • A szolidaritás vélt hiánya alááshatja a közös európai fellépést a gázár leszorítására. 

2. Erre odafigyeltünk: Történelmi jelentőségű felkelés

Miközben a világ főleg az ukrajnai háborúra, az inflációra vagy az energiaválságra figyel, az elmúlt évek egyik legfontosabb társadalmi mozgalma zajlik Iránban.

Mi történik? A Mahsza Amini nevű 22 éves kurd nő halála miatt kirobbant és négy hete tartó tüntetések egyre hevesebbek. Korábban elképzelhetetlen jelenetek történnek: nők fejkendő nélkül sétálnakrohamrendőrök pedig tüntetőkkel vonulnak.

Mi a jelentősége? Az iráni tüntetéshullám lehet az első forradalom a világtörténelem során, amelyet nők vezetnek. Korábban több felkelésben játszottak kulcsszerepet nők – például Belaruszban -, Iránban viszont nemcsak nők, hanem nők miatt tüntetnek.

  • Nő, élet, szabadság – így hangzik a tüntetések szlogenje.

Széles a tüntetések tömegbázisa: Irán számos különböző etnikai csoportja vesz részt a megmozdulásokban. Több híresség is nyíltan kiáll az iráni nők mellett, ami nem volt jellemző korábban, legújabban pedig olajipari munkások is csatlakoztak.

  • A letartóztatottak átlagéletkora mindössze 15 év a hatóságok szerint.
  • Az iráni egyetemeken is erős az ellenállás, ami azért sem meglepő, mert az egyetemisták több mint fele nő.

Hogyan reagál a rezsim? Az Iránt 1979 óta irányító vallási vezetés kifejezte sajnálatát Amini halála miatt, ugyanakkor az USA-t és Izraelt látják a tüntetések mögött, a karhatalmi szervek pedig éles lőszerrel lőnek a tömegbe.

  • Közel 200 embert öltek meg eddig a hatóságok, és számos videó kering fegyvertelen nők megveréséről.

Tágabb kontextus: a 84 milliós Irán regionális hatalom, komoly befolyása van Irakra, Jemenre, Libanonra és Szíriára.

  • A világ második legnagyobb földgáz- és negyedik legnagyobb olajtartalékával rendelkezik.
  • A rezsim bukásával Kína és Oroszország fontos szövetségesét veszítené el.

3. További tartalmak: Magyar tengeri kikötő

  • Idén és jövőre 200 milliárd forintra pályázhatnak olyan cégek, amelyeknek jelentős energiaköltség-növekedéssel kell megküzdeniük. A várakozások szerint a támogatások leginkább autóipari és gépgyártó cégekhez érkezhetnek (24.hu)
  • Nettó veszteséget termel minden nyitva tartott óra a magyar mozikban, mivel a megugró rezsiköltség szinte eléri a teljes bevételt. Bezárni kockázatos, nyitva tartani még inkább (G7)
  • Az első magyar pisztáciatermesztő több mint háromszázfajta gyümölcsöt termeszt a Balaton-felvidéken, egy általa az Atacama-sivataghoz hasonlított ültetvényen (Telex)
  • Prezentációt tartottak Triesztben a magyar állam tervezett kikötőjéről. A tervek szerint a fejlesztés 200 millió euróba (85 milliárd forintba) fog kerülni, részben Olaszországnak szánt uniós pénzből finanszírozzák (Trieste all News)
  • Hosszú és olvasmányos cikk arról, hogy Uruguay károsanyag-kibocsátása hogyan vált tíz év alatt fenntarthatóvá. Ebben főszerepe volt José Mujica volt elnöknek, aki szerint a nyugati kultúra a felhalmozáson alapul (New York Times)

4. Napi chart: Cigiző fiatalok

Magasan Magyarországon cigiznek a leginkább a fiatalok az EU-n belül. A 15-19 évesek 29 százaléka cigizik naponta, ami közel 50 százalékkal több, mint a minket követő Németországban (Hvg.hu).

  • Magyarország az egyetlen ország, ahol arányaiban jelentősen több fiatal cigizik a felnőtt lakosságnál. Belgiumban és Franciaországban is több fiatal dohányzik arányaiban, de a különbség jelentéktelen.
  • A fiataloknál különösen népszerűek az alternatív termékek, mint az e-cigi vagy a hevítéssel működő eszközök, amelyekkel tudatosan célozzák őket.

5. Személyes perspektíva: Örülne, ha kijutna Budapestről

Júlia iskolatitkárként dolgozik egy pesti magángimnáziumban. Az rezsiárak emelkedése miatt feszült a vezetőség és a beosztottak is az iskolájában, „folyamatosan nyomás van rajtunk”.

Otthon sem merik bekapcsolni a fűtést, és az emelkedő árakat már csak amiatt is érzik, mert fia és férje nagyon sokat eszik.

  • Fiát rendszeresen viszik fejlesztésre, ami szintén egyre többe kerül, de ezt nem szeretné abbahagyni.
  • Nem élünk nagy lábon, bár eddig sem éltünk úgy” – mondta Júlia, aki szerint különösen a koronavírus-járvány óta jár lemondásokkal az életük.

Ami a leginkább hiányzik: az utazás. Régen minden nyáron mentek valahova, de másfél éve nem voltak sehol. „Az ember végre kikapcsolhatna” – mondta.

  • Nem a tenger érdekli, már annak is örülne, ha kijutna Budapestről.
  • A mohácsi busójárásra vagy Lillafürdere menne legszívesebben, de a Bakonyba vagy a Mátrába is örömmel utazna.

6. Külső szemlélő: Izgalmas betekintés Hszi életébe

Trippon Mariann a CIB Bank vezető elemzője, akinek G7-re írt elemzéseit ide kattintva lehet olvasni.

Milyen tartalom volt rá nagy hatással a héten? Az Economist nyolcrészes podcastsorozata a világ legnagyobb hatalmú emberének tartott Hszi Csin-pingről.

Miért? „A ‘The Prince’ rendkívül izgalmas betekintést ad a kínai elnök, Hszi Csin-Ping életébe gyerekkorától napjainkig. A podcast segít megérteni, ki ő, honnan jött, hogyan jutott a csúcsra, és arra is megpróbál választ adni, mit várhat a világ Hszi elnöktől, miután – szakítva a konvenciókkal – harmadjára is elnökké választják.”

7. Múltidéző: Kámforrá vált kámfor

Mikor jelent meg? A Pesti Napló politikai napilap 1904. április 22-i számában.

Mi történt? „A kámfor, amely amúgy is hamar párolog, körülbelül két hónap múlva egyáltalán nem lesz kapható. A japáni-orosz háború kitörése óta nagyon felszökött az ára és két hónap múlva már elfogy az egész európai készlet.” (Arcanum Adatbázis)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Tech hírlevél Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.